Luonnontieteen, teknologian ja laskennan tohtoriohjelma (SCITECO) yhdistää monitieteisesti luonnontieteiden alat laskennalliseen analyysiin ja teknologioihin. Laskennallinen osuus sisältää tietojenkäsittelytieteen tutkimusalat, matematiikan sekä laskennallisen fysiikan ja inversio-ongelmat. Luonnontieteet ja teknologia yhdistävät fotoniikan, kemian sekä lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan.
Tohtoriohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet luoda uutta tietoa, soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä kriittisesti ja itsenäisesti sekä toimia vaativissa asiantuntija- ja tutkimustehtävissä niin yliopistoissa ja julkisella sektorilla kuin yritysmaailmassa. Opintoihin kuuluu oleellisena osana tutkimus kansainvälisesti korkeatasoisissa tutkimusryhmissä, ja opintojensa aikana opiskelijalla on mahdollisuus verkottua laajasti.
Luonnontieteen, teknologian ja laskennan tohtoriohjelman johtajana toimii professori Ville Kolehmainen ja koordinaattorina Noora Heikkilä (yhteystiedot alla).
Tohtoriohjelman tutkimusalat
Tohtoriohjelmassa voi suorittaa tohtorintutkinnon seuraavilta tieteen- ja tutkimusaloilta: fotoniikka, tietojenkäsittelytiede, matematiikka, laskennallinen fysiikka ja inversio-ongelmat, kemia, lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka.
Lisätietoa tutkimusaloista, tutkimusryhmistä ja tutkimusaiheiden vastuuhenkilöistä/ohjaajista löydät alla olevista linkeistä:

Tohtoriohjelmaan hakeminen
Tohtoriohjelmassa voidaan suorittaa filosofian tohtorin (FT) ja filosofian lisensiaatin (FL) tutkinto seuraavista pääaineista: fysiikka, matematiikka, kemia, tietojenkäsittelytiede ja sovellettu fysiikka.
Jatkokoulutuksen vastuuhenkilöt pääaineissa ovat:
- Fysiikka: Professori Markku Kuittinen
- Matematiikka: Professori Risto Korhonen
- Kemia: Professori Mika Suvanto
- Tietojenkäsittelytiede: Professori Markku Hauta-Kasari
- Sovellettu fysiikka: Tutkimuspäällikkö Tero Karjalainen
Yliopistolain (558/2009 § 37) mukaan tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut:
- soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon
- soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon
- soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Mikäli haet jatko-opinto-oikeutta muulla kuin perustutkintosi tutkimusalalla voi tiedekunta määrätä sinulle täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Mahdolliset täydentävät opinnot määritetään opinto-oikeuden myöntämisen yhteydessä eikä niitä voi sisällyttää jatkotutkintoon.
Koulutustausta
Luonnontieteen, teknologian ja laskennan tohtoriohjelmaan voidaan hyväksyä jatko-opiskelijaksi henkilöt, joilla on ohjelman aloille sopiva koulutustausta ja maisterin tai lisensiaatin tutkinto (täydentävien opintojen suoritustarve arvioidaan kussakin tapauksessa erikseen).
Tohtoriohjelmaan soveltuvat perustutkinnot kuvataan seuraavasti:
- Fotoniikan alalle soveltuvat perustutkinnot: Fysiikka, optiikka, fotoniikka, tekniset tieteet tai muu soveltuva ala (riittävät taidot matematiikassa)
- Tietotekniikan alalle soveltuvat perustutkinnot: Tietojenkäsittelytiede, tekniset tieteet, sovellettu matematiikka, tai opetusteknologian jatko-opintoihin soveltuva tutkinto, tilastotiede
- Kemian alalle soveltuvat perustutkinnot: Kemia, kemian tekniikka
- Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan alalle soveltuvat perustutkinnot: Sovellettu fysiikka, materiaalitiede, matematiikka, informaatiotiede tai muu soveltuva
- Matematiikan alalle soveltuvat perustutkinnot: Matematiikka, sovellettu matematiikka
- Laskennallisen fysiikan ja inversio-ongelmien alalle soveltuvat perustutkinnot: Matematiikka, fysiikka, tietojenkäsittelytiede, informaatiotiede tai muu soveltuva
Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakijalla on riittävä englannin kielen osaaminen tohtoriopintojen suorittamiseen.
1. Tutustu jatko-opintoja koskeviin ohjeisiin, määräyksiin ja tutkintovaatimuksiin, jotka löytyvät näiltä nettisivuilta.
2. Neuvottele jatko-opintomahdollisuuksista mahdollisten ohjaajien kanssa.
3. Neuvottele pääohjaajaksi lupautuvan henkilön kanssa tutkimustyön aiheesta, jatko-opinnoista ja niiden suorittamisesta sekä muista ohjaajista. Ohjaajia tulee olla vähintään kaksi. Tiedekunnassa jatko-opintojen ohjaajaksi määrätään hakemuksesta kaksi tai useampi henkilö, joilla kaikilla tulee olla tohtorin tutkinto ja joista ainakin yhden tulee olla tiedekunnan professori, apulaisprofessori tai yliopistotutkija (Tenure Track). Mikäli väitöskirjan pääohjaajaksi esitetään muuta kuin tiedekunnan professoria, apulaisprofessoria tai yliopistotutkijaa (Tenure Track), on hänen ajantasainen julkaisuluettelonsa liitettävä hakemukseen. Jatko-opiskelijaksi aikovan ja ohjaajien tulee neuvotella ja sopia vastuista sekä sitoutumisesta tutkimustyön ohjaamiseen. Ohjaajien suostumus tulee antaa kirjallisena hakulomakkeessa. Tee alustava tutkimussuunnitelma ja ilmoita hakemuksessasi, että haet SCITECO -tohtoriohjelmaan opinto-oikeutta.
4. Jatko-opiskelijaksi aikova hakee jatko-opinto-oikeutta Opintopolussa. Hakemuksen liitteeksi pyydetään toimittamaan seuraavat dokumentit:
- kopio perustutkintotodistuksesta ja muut opinto-oikeuden myöntämiseen vaikuttavat asiakirjat,
- aikaisempien opintojen opintorekisteriote,
- pääohjaajan hyväksymä alustava tutkimussuunnitelma (sisältäen rahoitussuunnitelman),
- ohjaajan/ohjaajien allekirjoittama(t) ohjaussopimus/sopimukset (suomenkielinen lomake/ englanninkielinen lomake),
- tarvittaessa hakemukseen liitetään eettisen toimikunnan lausunto tutkimuksen eettisyydestä sekä esim. mahdollinen koe-eläinlupa.
Lisätietoa tutkimusaiheiden vastuuhenkilöistä/ohjaajista löytyy tutkimusalakohtaisilta sivuilta.
Huom! Lähetä sähköinen hakemus Opintopolussa vasta sitten, kun sinulla on kaikki pyydetyt liitteet valmiina ja voit liittää ne hakemukseesi.
Kaikki pyydetyt liitteet on toimitettava kuitenkin viimeistään yhden kuukauden kuluessa sähköisen hakemuksen jättämisestä.
Ilmoittautuminen
Uudet jatko-opiskelijat ilmoittautuvat opiskelijarekisteriin saatuaan päätöksen opinto-oikeudesta. Ilmoittautumislomake lähetetään tiedekunnasta uusille jatko-opiskelijoille jatko-opinto-oikeuden myöntämiskirjeen yhteydessä. Lukuvuodelle ilmoittaudutaan syyskuun puoliväliin mennessä.
Tarkemmat aikataulut lukuvuosi-ilmoittautumiselle löydät opiskelijan käsikirjasta Kamusta. Ilmoittautuminen on välttämätöntä opiskeluoikeuden säilyttämiseksi, eikä siihen liity maksuja. Hyväksytty ilmoittautuminen jatkokoulutukseen on edellytyksenä mm. opintopisteiden merkitsemiselle opintorekisteriin.
Jatko-opintosuunnitelma
Suoritettavat opinnot määritellään henkilökohtaisessa jatko-opintosuunnitelmassa, joka tulee laatia tohtoriohjelman tutkintorakenteen mukaisesti ja kolmen kuukauden sisällä opintojen aloittamisesta. Tee suunnitelma yhteistyössä pääohjaajasi kanssa käyttäen jatko-opintosuunnitelma-lomaketta.
Henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma tulee tehdä välittömästi opinto-oikeuden saamisen jälkeen, ja se on toimitettava tiedekunnan toimistoon (Kaisa Laitiselle, kaisa.laitinen@uef.fi, p. 050 432 7573) viimeistään 3kk kuluessa jatko-opinto-oikeuden saamisesta. Jatko-opintosuunnitelmaa voidaan muuttaa ohjaajan ja opiskelijan esityksestä.
Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksista on hyvä keskustella ohjaajan kanssa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee tohtorikoulutusta. Rahoitusmahdollisuuksia ovat muun muassa apurahat, tohtoriohjelmien palkalliset tohtorikoulutuspaikat, palkalliset projektitutkijan tehtävät tai opintojen ja muun palkkatyön yhdistäminen.
Lue lisää tohtorikoulutuksen rahoitusmahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.
Hakuaika tohtoriohjelmaan
Luonnontieteen, teknologian ja laskennan tohtoriohjelmaan on jatkuva haku.
Mikä on Opintopolku?
Suomalaiset yliopistot ylläpitävät omien koulutustensa tietoja Opintopolku.fi-portaalissa. Opintopolussa voit hakea koulutuksiin, selailla eri aloja ja tutkintoja sekä tutustua tarkemmin valintaperusteisiin.
Opinnäyte ja opinnot
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä itsenäiseen tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys, jonka voidaan katsoa laajentavan tietämystä kyseisellä tieteenalalla (monografia). Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös yliopiston riittäväksi katsoma määrä samaa tutkimusongelmaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä/tarkoitettuja käsikirjoituksia (artikkeliväitöskirja) ja niistä laadittu yhteenveto.
Tiedekunnassa artikkeliväitöskirjan rakenne on seuraavanlainen:
- Artikkeliväitöskirja koostuu tyypillisesti 3-4 vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista
- Kolmen artikkelin väitöskirjassa tulee olla vähintään kaksi (matematiikan pääaineessa yksi) ja neljän (tai useamman) artikkelin väitöskirjassa vähintään 50 % julkaistu tai hyväksytty julkaistaviksi kansainvälisissä vertaisarviointia käyttävissä tieteellisissä sarjoissa.
- Väittelijän tulee olla päätekijä vähintään kahdessa osajulkaisussa, jonka lisäksi väitöskirjassa tulee esittää selvitys väittelijän työn osuudesta yhteisjulkaisuissa.
Tiedekunnassa on määritelty seuraavasti Jatko-opiskelijan ohjaajien, esitarkastajien, tarkastajien, vastaväittäjän ja valvojan pätevyys.
Kun väitöskirjasi on valmis ja olet suorittanut kaikki vaadittavat opinnot, on edessä väitöstilaisuus ja valmistuminen tohtoriksi. Tätä ennen on haettava väittelylupaa ja julkaistava väitöskirja. Väitöstilaisuuden järjestämiseen liittyviä neuvoja löytyy väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalvelusta.
Jatkotutkintoon vaadittavien opintojen kokonaislaajuus on 30 opintopistettä:
- Tieteen- ja tutkimusalan opinnot 20-22 op. Katso lisätietoja tohtoriohjelman tarjoamista opinnoista tieteenaloittain (pdf-tiedosto).
- Yleiset valmiustaito-opinnot 8-10 op, joihin sisältyy pakollinen Tutkimusetiikan kurssi (1 op) tai vastaava suoritus. Katso lisätietoja tohtorikoulun valmiustaito-opinnoista tohtorikoulun nettisivuilta.
Tutkintoon on sisällytettävä tutkimustyötä tukevia pääosin syventävien opintojen tasoisia tieteen ja tutkimusalan opintoja. Opintoihin voi sisällyttää myös muiden laitosten, tohtoriohjelmien ja yliopistojen kursseja sekä kesäkouluja, seminaareja, kirjatenttejä, konferenssiesityksiä tai muita suoritteita, mikäli nämä tukevat tutkimustyötä. Opiskelijaa rohkaistaan suorittamaan osan tutkimuksestaan ulkomaisessa yliopistossa, sektoritutkimuslaitoksessa tai yrityksessä vähintään 2 kk ajan. Pääohjaaja arvioi suoritteiden soveltuvuuden opintokokonaisuuteen.
Jatko-opintosuunnitelma
Suoritettavat opinnot määritellään henkilökohtaisessa jatko-opintosuunnitelmassa, joka tulee laatia tohtoriohjelman tutkintorakenteen mukaisesti ja kolmen kuukauden sisällä opintojen aloittamisesta. Tee suunnitelma yhteistyössä pääohjaajasi kanssa käyttäen jatko-opintosuunnitelma-lomaketta.
Henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma tulee tehdä välittömästi opinto-oikeuden saamisen jälkeen, ja se on toimitettava tiedekunnan toimistoon Kaisa Laitiselle, kaisa.laitinen@uef.fi, p. 050 432 7573 viimeistään 3kk kuluessa jatko-opinto-oikeuden saamisesta. Jatko-opintosuunnitelmaa voidaan muuttaa ohjaajan ja opiskelijan esityksestä.
Olemme koonneet väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalveluun, josta löydät kattavasti tietoa tohtorikoulutuksen eri vaiheisiin:
- Tohtorikoulutuksen aloittaminen
- Tohtorikoulutukseen liittyvät opinnot
- Kansainvälistyminen tohtorikoulutuksessa
- Ohjaus ja tuki tohtorikoulutuksessa
- Väitöstutkimuksen tueksi
- Tohtorikoulutuksen rahoitus
- Väitöskirjatutkijan hyvinvointi ja vapaa-aika
- Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
- Väitöskirjan julkaiseminen
- Väitöstilaisuus ja karonkka
- Tohtoritutkinnon valmistuminen
- Lisensiaatintutkinto
- Tohtorin ura ja alumnitoiminta