Norssin lukio on noin 400 opiskelijan tiivis ja aktiivinen yhteisö. Lukiomme korostaa yhteisöllisyyttä, toisen arvostamista sekä yksilön vastuuta. Lukion kursseilla, opiskelijakuntatoiminnassa, kuoroissa, kansainvälisyysmatkoilla ja teemapäivinä syntyy hyviä kaveruussuhteita, jotka kantavat läpi elämän.
Koulussamme on modernit ja viihtyisät tilat sekä korkeasti koulutettu ja innostunut opettajakunta. Norssissa tuetaan opiskelijoita saavuttamaan niitä tavoitteita, joita he itselleen asettavat.
400
Opiskelijaa
70
Opettajaa
113
Koulukohtaista, valinnaista opintojaksoa
Hae norssiin
Norssi on monessa suhteessa ihanteellisen kokoinen koulu - tarpeeksi iso, mutta kodikas. Hakijoita on ympäri maakuntaa ja puolet opiskelijoista tulee Joensuun ruutukaavan ulkopuolelta. Yleislinjalla aloittaa vuosittain noin 88 uutta opiskelijaa ja lumalla 27.
Norssiin voivat perusopetuksen päättävät hakea yhteishaussa joko lukion yleislinjalle tai matemaattis-luonnontieteelliselle (luma) linjalle. Haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa ja valinta tapahtuu keskiarvon osoittamassa järjestyksessä. Lukiota vaihtavat hakevat Norssiin ottamalla yhteyttä suoraan rehtoriin.
Kaikille yhteisten (= pakollisten) opintojen lisäksi tarjolla on todella paljon valinnaisuutta. Valittavana on noin 200 opintopisteen edestä kieliä, luonnontieteitä tähtitieteestä laborointiin, käsityötä, kotitaloutta, eräretkeilyä, musiikkiteknologiaa sekä draamaa.
Oheisista valintakorteista on helppo havaita, että Norssissa todella voit painottaa lukiota haluamaasi suuntaan.
Aktiivinen opiskelijakunta ja innostuneet tutorit järjestävät tapahtumia pitkin lukuvuotta: tervetulotapahtumia, retkiä, ykkösten ilta, juhlava gaala, peli-iltoja, liikuntatapahtumia ja teemapäiviä, joissa opiskelijoiden on helppo tutustua toisiinsa.
Norssilaiset ovat aktiivisesti monessa mukana – tervetuloa norssilaiseksi!
Yleislinja ja matemaattis-luonnontieteellinen linja
Opiskelu norssissa
Värikästä opiskelijakuntatoimintaa
Aktiivinen opiskelijakunta ja tutorit järjestävät yhteisiä tapahtumia kuten ykkösten yön, itsenäisyyspäivän gaalan ja klubi-iltoja. Tule mukaan opiskelijakuntatoimintaan ja järjestämään mukavia tapahtumia ja luomaan hyviä ystävyyssuhteita.
Päivittäin käytettävissäsi
Henkilökohtainen tietokone ja wlan-verkko, videoiden kuvaus- ja editointilaitteet, musiikin äänitysstudio, bändien harjoitustilat, kuvataiteen työtilat, koulun kuntosali, liikuntasali illalla, oma kirjasto sekä koulun kahvila.
Norssi on Joensuun ainoa Unesco-koulu ja kansainvälinen toiminta on koulussamme aktiivista. Lukiossa tarjotaan kolme kansainvälisyyskurssia, joilla tutustutaan mm. kulttuurien väliseen viestintään, kansainvälisyyden ilmiöihin Suomessa sekä muihin Euroopan maihin ja kulttuureihin.
Viimeinen kansainvälisyyskurssi toteutetaan leirikoulumatkana Eurooppaan. Leirikoulun ohjelma rakennetaan valitun teeman ympärille (esimerkiksi historia, kuvataide, maantiede, kielet).
Kansainvälisiä leirikouluja on järjestetty myös eri oppiaineissa, esimerkiksi hiukkasfysiikan kurssi Cernissä tai uskonnon kurssi Taizèssa, ranskan kurssi Pariisissa ja saksan kurssi Berliinissä.
Koulu tukee kaikkia lukiolaisiaan 100 euron matkastipendillä, jonka jokainen voi käyttää lukioaikanaan kerran mihin tahansa koulun järjestämään matkaan.
Opintomatkalle ilmoittauduttaessa tulee olla suoritettuna vähintään kaksi edeltävää opintojaksoa: KV1- tai KV2-opintojakso tai kaksi opintomatkan kohteen perusteella nimettyä opintojaksoa.
Esimerkkejä toteutuneista tai tulevista opintomatkoista.
Lokakuu 2019
Cern (FY1 – FY5)
Berliini (SA, yrittäjyys, GE3, KV1, KV2)
Shanghai, Nanjing (kiina, suurvaltakurssi, HI6, GE3, KV1, KV2)
Huhti-toukokuu 2020
Rooma (GE3, KV1, KV2, italia)
Elokuu 2020
Abisko (LUO-kurssit)
Lokakuu 2020
Malaga (ESP, KV1, KV2, HI4)
Kevät 2021
Pariisi (RA, KV1, KV2, GE3, KU2, KU3, HI4)
Kevät 2022
Rooma (KV1, KV2, KU2, GE3, HI4)
Syksy 2022
Abisko (LUO-opintojaksot)
Kevät 2023
Pariisi (KV1, KV2, KU2, GE3, HI4)
Syksy 2023
Abisko (LUO-opintojaksot)
Kevät 2024
Rooma (KV1, KV2, KU2, GE3, HI4)
Syksy 2024
Abisko (LUO-opintojaksot)
Kevät 2025
Krakova (KV1, KV2, KU2, GE3, HI4, TO3 - vähintään kaksi em. opintojaksoista)
Pariisi (KV1, KV2, KU2, GE3, HI4, RA - vähintään kaksi em. opintojaksoista)
Norssin lukiolaiset voivat opiskella myös Joensuun Urheiluakatemiassa, joka on tarkoitettu tukiverkostoksi kilpaurheileville lukiolaisille ja muille opiskelijoille. Norssin lukio ja Joensuun Urheiluakatemia auttavat yhdistämään urheilun ja opiskelun joustavasti paikallisten seurojen kanssa. Normaalikoulun lukiolaisilla on 10–13 uutta akatemian aloituspaikkaa joka vuosi.
Urheiluakatemiaan haetaan 9. luokan keväällä 2. asteen yhteishaun aikoihin. Varmista hakuaika akatemian sivuilta.
Joensuun Urheiluakatemiaan voi tulla valituksi, kun on opiskelupaikka lukiossa ja riittävä urheilullinen taso. Urheiluvalmennuksen ja lukio-opintojen yhdistäminen tasapainottaa niin opintoja kuin urheiluakin. Yleensä urheiluakatemialaiset suorittavat lukion 3,5 vuodessa, jolloin ensimmäiselle vuodelle valitaan noin 50-60 opintopistettä ja päälle noin 10 opintopisteen edestä urheiluvalmennusta.
Lisätiedot:
Tarmo Koivuranta
akatemiatoiminnan kehittäjä, Joensuun urheiluakatemia
tarmo.koivuranta(at)joensuu.fi
Visa Tuominen
Tulliportin normaalikoulun lukion opinto-ohjaaja
visa.tuominen(at)uef.fi
Opiskelijakuntaan kuuluvat kaikki koulumme lukiolaiset. Heillä on oikeus vaikuttaa omaan koulutyöhönsä ja viihtyvyyteensä.
Opiskelijakuntaa edustaa opiskelijakunnan hallitus, joka toimii opiskelijoiden edunvalvojana sekä suunnittelee ja organisoi opiskelijoiden yhteistyötä ja toimintaa. Opiskelijakunnan hallituksella on tärkeä ja aktiivinen rooli kouluviihtyvyyden parantamisessa.
Hallitus järjestää monenlaisia tapahtumia, esimerkiksi jokasyksyisen Casino-illan ja joululoman alla Norssigaalan. Aktiivisesta toiminnasta hallituksessa voi saada opintopisteitä. Tule siis mukaan toimintaan, osaksi noin kymmenen tehokkaan lukiolaisen joukkoa.
Tulliportin normaalikoulun lukio on osa Suomen Lukiolaisten Liiton Itä-Suomen piiriä, joka järjestää toimintaa ja tapahtumia ympäri Savo-Karjalaa. Norssin lukiolaisia on aktiivisesti mukana myös piirin toiminnassa.
Tieteet tutuksi -luentosarja esittelee lukiolaisille eri tieteenaloja ja Itä-Suomen yliopiston tieteen tekijöitä. Luennot aukaisevat näyteikkunan tieteellisen tiedon maailmaan ja tuovat myös esille erilaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia.
Lukio saa opiskelijat itsenäistymään opintojensa suhteen. Laaja kurssien kirjo takaa jokaiselle omannäköisen opiskelupolun.
Sampo Laukkanen
Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollon tavoitteena on mm.:
- edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia
- edistää koulun ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, ja kodin ja koulun yhteistyötä
- mahdollistaa varhainen, matalan kynnyksen tuki tarvitseville,
- tukea yksilöä yhteisöä kehittämällä ja tukea opettajan työtä.
Lukion opiskeluhuollon kokonaisuuteen sisältyvät opinto-ohjauksen lisäksi koulukohtainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut.
Opiskelijalla on oikeus saada maksutta sellainen opiskeluhuolto, jota koulutukseen osallistuminen edellyttää lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden sairaanhoitopalveluja.
Koulukuraattori auttaa opiskelijoita opiskeluun, sosiaalisiin suhteisiin, tunne-elämään, sosioekonomisiin asioihin ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa. Luottamukselliset keskustelut voivat liittyä mm. opiskeluvaikeuksiin, motivaatioon, ajankäyttöön, itsenäistymiseen, kiusaamiseen, perhetilanteeseen, kaverisuhteisiin, yksinäisyyteen, seurusteluun, itsetuntoon tai päihteiden käyttöön jne. Kuraattori neuvoo myös opiskeluajan asumiseen, rahankäyttöön ja tukien hakemiseen liittyvissä asioissa.
Opiskelijalla on oikeus saada tapaaminen kuraattorin (tai psykologin) kanssa 7 koulupäivän sisällä ja kiireellisissä asioissa samana tai seuraavana päivänä. Kiireellisyysarvion tekee kuraattori. Ajan voi sopia Wilman kautta, tekstiviestillä tai soittamalla. Kuraattori on yleensä tavattavissa Normaalikoulun lukiolla maanantaisin.
Opettaja, muu työntekijä tai vanhemmat voivat ohjata kuraattorille opiskelijan, jolla on runsaasti poissaoloja tai muita huolenaiheita. Tarvittaessa kuraattori on yhteydessä huoltajaan ja ulkopuolisiin auttajatahoihin.
Yhteystiedot:
Tulliportin normaalikoulun lukion koulukuraattori
Salla Seppälä puh. 050 4111 079 / 013 330 5880
salla.seppala@siunsote.fi
Lukiopsykologin työn tarkoituksena on opiskelijoiden koulunkäynnin ja psyykkisen sekä sosiaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Lukiopsykologi toimii yhteistyössä oppilaiden, huoltajien, koulun väen ja tarvittaessa koulun ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa.
Opiskelija voi oma-aloitteisesti ottaa yhteyttä lukiopsykologiin, kun haluaa keskustella omista asioitaan tai kun kokee pulmia itsensä, lähipiirinsä tai koulunkäyntinsä kanssa. Luonnollisesti myös vanhemmat voivat olla suoraan yhteydessä lukiopsykologiin. Toivomme, että kynnys yhteydenottoihin on mahdollisimman matala.
Psykologin työ on luottamuksellista ja se perustuu vapaaehtoiseen yhteistyöhön. Työskentelyä sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa ja potilaiden oikeuksia koskeva lainsäädäntö.
Lukiopsykologi on koululla paikalla keskiviikkoisin ja perjantaisin, mutta sopimuksen mukaan muinakin päivinä. Yhteydenotot Wilmassa, whatsappissa tai puhelimitse.
Yhteystiedot:
Tulliportin normaalikoulun lukion koulupsykologi
Jari Saksa, puh. 050 432 7112
jari.saksa@uef.fi
Lukion erityisopetus on ensisijaisesti pedagogista tukea, joka kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Lukion erityisopettaja ei vastaa oppiaineiden opetuksesta eikä eri oppiaineiden tukiopetuksesta.
Lukion erityisopettajan tehtäviin kuuluvat opiskelijoiden oppimisvaikeuksiin liittyvät selvitykset sekä kielellisten erityisvaikeuksien kartoittamiseksi tehtävät lukiseulonnat ja niihin myöhemmin liittyvät lukilausunnot.
Opiskelijoille järjestetään ensimmäisen lukiovuoden alussa lukiseulonta, jonka tarkoituksena on löytää sellaiset opiskelijat, joilla on lukemisessaan ja/tai kirjoittamisessaan piirteitä lukivaikeudesta. Seulonnan tulosten ja opiskelussa esille tulleiden hankaluuksien perusteella opiskelijoiden mahdollista lukivaikeutta voidaan selvittää tarkemmin yksilötestauksessa.
Lukion erityisopetus niveltyy osaksi koulun muuta opetustyötä ja osaltaan täydentää koulun opiskelijahuoltopalveluita.
Lukion erityisopettajana toimii
Ritva Tolvanen, puh. 050 442 4116, ritva.tolvanen@uef.fi
Tukiopetus on henkilökohtaisesti tai pienissä ryhmissä annettavaa lisäopetusta, jonka tarkoituksena on auttaa opiskelijaa tilapäisissä oppimisvaikeuksissa. Tukiopetuksella täydennetään opetusta niissä tapauksissa, joissa opiskelija ei ole saavuttanut yhteisiä tavoitteita. Esimerkiksi usean sairauspäivän jälkeen kouluun palaavan opiskelijan kannattaa pyytää tukiopetusta omalta aineenopettajaltaan. Tukiopetusta voivat opettajien lisäksi antaa myös opettajaopiskelijat.
Yläkoulu, lukio ja ISK: Terveydenhoitaja Heli Kareinen, paikalla ma-pe.
puh. 013 330 9590/050 342 5965 / heli.kareinen@siunsote.fi
Torstaisin paikalla terveydenhoitaja Natalia Pokanen.
puh. 013 330 9578 / natalia.pokanen@siunsote.fi
Ajantasainen tieto vastaanottoajoista näkyvissä Wilmassa.
Terveydenhoitajan puoleen voit kääntyä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä pulmissa. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin kuuluvat muun muassa:
- Terveystarkastukset ensimmäisen vuoden opiskelijoille
- Puolustusvoimien ennakkoterveystarkastukset joensuulaisille kutsuntaikäisille
- Nuorison terveystodistukset mm. ajokorttia varten
- Ensiapu tapaturmatilanteissa
- Hoidon tarpeen arviointi/hoito äkillisissä sairastapauksissa
- Yksilöllisen tarpeen mukainen terveysneuvonta
- Matkailijoiden rokotusneuvonta ja tehosterokotukset, influenssarokotukset
- Seksuaaliterveysneuvonta
Koululääkäri pitää vastaanottoa koululla säännöllisesti. Ajanvaraus lääkärille tehdään terveydenhoitajan kautta. Koululla ei ole lääkärin sairausvastaanottoa. Sairastapauksissa varaa aika lääkärille oman terveysaseman kautta.
Hammaslääkäriin voit varata itse ajan numerosta 013 330 2411. Ilmainen hammashoito koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Kaikkien opiskelijoiden suositellaan käyvän hammashuollon tarkastuksessa ainakin kerran lukio-opintojen aikana.
Yhteystiedot, lukio
Lukion oppilaanohjauksesta vastaavat Kati Huttu-Pantsari ja Visa Tuominen. Erityisopetuksesta vastaa Ritva Tolvanen.
Etsi lukion opettajia ja henkilökuntaa nimellä UEF Connectista.
Postiosoite
Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu
Tulliportin normaalikoulu, lukio
PL 111, 80101 Joensuu
Käyntiosoite
Tulliportin normaalikoulu, lukio
Opiskelijankatu 2, A-ovi
80130 Joensuu