Tutkimusmenetelmät ovat laadullisia tai määrällisiä aineiston hankinta- ja analyysivälineitä.
Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirja on vapaasti saatavilla oleva kvantitatiivisten ja kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien oppimisympäristöt, joihin suorat linkit löytyvät myös alta. Ylläpitäjä ja tuottaja: Tietoarkisto
Kvantitatiivisen tutkimuksen verkkokäsikirja on kaikille avoin kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien oppimisympäristö. Ylläpitäjä ja tuottaja: Tietoarkisto
Laadullisen tutkimuksen verkkokäsikirja on kaikille avoin kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien oppimisympäristö. Ylläpitäjä ja tuottaja: Tietoarkisto
Menetelmäpolkuja humanisteille on Jyväskylän yliopiston humanistisen tiedekunnan laatima opas tutkimusmenetelmien valintaan tutkimusprosessissa. Sisältää Mapping Research Methods –osion, jossa on terminologiaa englanniksi. Soveltuu myös muihin tieteisiin. Linkit ohjaavat Jyväskylän yliopiston kokoelmiin, joten kirjallisuuden saatavuus on tarkastettava erikseen UEF-Primosta.
Sage Research Methods sisältää metodikirjoja, hakuteoksia ja artikkeleita kokoteksteinä, tutkimusesimerkkejä sekä videoita. Aineisto on Itä-Suomen yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden käytössä.
Itä-Suomen yliopiston (UEF) käyttöön on hankittu Covidence, selainpohjainen työkalu systemaattisten ja muiden katsausten tekemiseen. Covidenceen voi ladata viitteitä (hakutuloksia) tietokannoista ja ohjelma auttaa muun muassa viitteiden läpikäynnissä ja tuplatarkastuksessa.
Käyttöoikeus Covidenceen on kaikilla Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla ja henkilökunnalla. Käyttäjätilin luomiseen tarvitaan UEF-sähköpostiosoite.
Aloitus:
- Luo tili Covidenceen. Jatkossa tämä sivu toimii myös kirjautumissivuna.
- Täytä lomakkeelle etunimesi ja sähköpostiosoitteesi (osoitteen muoto: käyttäjätunnus[at]student.uef.fi tai etunimi.sukunimi[at]uef.fi)
- Klikkaa "Sign in with SSO"
- Syötä tietokenttiin etu- ja sukunimesi ja valitse pudotusvalikosta itseäsi kuvaava rooli. Ohjelman käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö on hyväksyttävä, mutta sähköposti-ilmoituksia ei ole pakko ottaa vastaan. Lopuksi ”Create account”.
Huom. Kun lähdet ensimmäistä kertaa luomaan katsausta (”Start a new review”), valitse University of Eastern Finland (UEF), jotta saat maksullisen lisenssin oikeudet käyttöösi. Tämä valinta mahdollistaa rajoittamattoman määrän katsauksia ilman erillistä veloitusta.
- Katso yksityiskohtaisemmat ohjeet: Covidence pikaopas (pdf)
- Covidence löytyy myös UEF-Primosta.
Lisäohjeistusta:
Covidence Help Center
PubMed-, Scopus- ja Cinahl-viitteet Covidenceen (pdf)
Ladattavat oppaat
Getting started with Covidence -videot
Webinaarisivulta voit ilmoittautua seuraavaan koulutussessioon tai katsella tallenteita aiemmista webinaareista.
UEF lisenssin alle tehdyt katsaukset näkyvät UEF kirjaston Covidence-tilin ylläpitäjille, mutta eivät muille organisaation sisällä.
Lisätietoja: tietopalvelu@uef.fi
Ennen systemaattisen katsauksen tai muun vastaavan katsauksen kirjoittamista, kannattaa rekisteröidä katsausprotokolla ennen työn aloittamista. Protokollan rekisteröiminen auttaa parantamaan avoimuutta ja vähentää päällekkäisten töiden tekemistä. Monet lehtikustantajat vaativat nykyään rekisteröidyn protokollan.
Yleisiä ohjeita löytyy PRISMA-P -tarkistuslistasta.
Erilaisia rekisteröintialustoja:
- Prospero (vain systemaattiset katsaukset)
- The Cochrane Library (vain systemaattiset katsaukset)
- Research registry (systemaattiset katsaukset, meta-analyysit)
- Inplasy (systemaattiset katsaukset, scoping-katsaus)
- OSF - Open Science Framework (kaikki tutkimussuunnitelmat)
- Protocols (kaikki tutkimussuunnitelmat)
- Figshare (kaikki tutkimussuunnitelmat)
- Zenodo (kaikki tutkimussuunnitelmat)
Lisätietoja:
- Pieper, D., Rombey, T. Where to prospectively register a systematic review. Syst Rev 11, 8 (2022). https://doi.org/10.1186/s13643-021-01877-1; (artikkeliin kuuluva taulukko)
- The Cochrane Handbook for Systematic Reviews of interventions