Itä-Suomen yliopiston apteekki on vastannut koronavirusepidemiaan monilla suojatoimilla ja palveluilla. Lisäksi yliopistolta ovat useat farmasian ammattilaiset lupautuneet hätävaraksi, jos apteekki tarvitsee epidemian vuoksi lisää työvoimaa.
– Ihmiset tarvitsevat välttämättömät lääkkeensä poikkeustilanteesta huolimatta. Verkkoapteekin palvelut ovat meillä isossa roolissa. Nyt vaihtoehtona on myös puhelintilaus ja kotiinkuljetus Kuopiossa, apteekkari Jouko Savolainen kertoo.
Kivijalka-apteekissa Kuopion torin laidalla asiakkaita ja henkilökuntaa pyritään suojaamaan tartunnoilta entistäkin tiukemmalla hygienialla. Asiakkaille on käsidesiautomaatit, palvelupisteissä suojapleksit. Epidemian ajaksi muun muassa leikkipiste, ostoskorit ja testerit on poistettu. Reseptipisteistä kassalle vietävät maksukuoret ovat poissa käytöstä, ja asiakas saa kassakuitin suoraan tulostimesta.
Apteekissa työskennellään nyt kahdessa vuorossa. Vartioidussa vuoronvaihdossa aamu- ja iltavuorolaiset eivät kohtaa eivätkä edes kulje samaa kautta – näin yritetään rajata altistus- ja karanteeniriskiä työyhteisössä. – Hätätilanteessa saamme apteekkiin työvoimaa myös yliopistolta. Farmasian laitokselta on useita henkilöitä lupautunut olemaan käytettävissä, Savolainen kertoo.
Proviisori Susanna Ketonen on jo perehdyttänyt näistä vapaaehtoisista muutamia. – Kaikilla on vahva farmaseuttinen osaaminen ja ennestään kokemusta apteekkityöstä, joten enimmäkseen on käyty läpi talon tapoja.
Yliopistonlehtori Piia Siitonen perehdytettiin varahenkilöksi apteekin itsehoitopuolelle. – Tuumasin, että siellä voisin ehkä olla hyödyksi, kun työssäni yliopistolla opetan lääkehoidon ja itsehoidon asiakasneuvontaa. Voikin käydä niin, että apteekissa harjoittelevat opiskelijat pääsevät neuvomaan opettajaa, Siitonen naurahtaa.
Apteekkiharjoittelua ja digiloikkia
Itä-Suomen yliopiston apteekki toimii opetusapteekkina farmasian opiskelijoille. Farmaseutin tutkintoon kuuluu kaksi opetusapteekkiharjoittelua opintojen eri vaiheissa, ja ne toteutuvat tänäkin keväänä epidemiasta huolimatta. – Osa perehdytyksistä on vain nyt tehty etänä. Haluamme osaltamme taata opintojen etenemisen, toteaa Ketonen, joka vastaa apteekissa myös harjoittelijoiden perehdyttämisestä.
Harjoitteluasioista farmasian laitoksella vastaavan Siitosen mukaan harjoitteluja ei ole toistaiseksi peruttu muistakaan apteekeista. Tänäkin keväänä noin 300 farmasian opiskelijaa suorittaa harjoittelujakson kentällä.
Farmasian laitoksen johtaja, professori Jarkko Ketolainen on tyytyväinen, että apteekin vararinkiin on löytynyt laitokselta väkeä. – Oman apteekin tukeminen on näinä poikkeuksellisina aikoina tärkeää. Laitos ei voi kuitenkaan velvoittaa ketään asiakaspalveluun, vaan jokainen päättää siitä itse.
Tällä hetkellä farmasian laitoksen henkilökunta työskentelee pääasiassa etätöissä, kuten muukin yliopistomaailma. – Laboratoriolaitteilla on viimeisetkin koesarjat ajettu loppuun ja tutkimus niiltä osin jäissä, Ketolainen kertoo.
Koronavirustilanne on pakottanut opettajat ottamaan nopeasti verkko- ja etäopetuksen keinot käyttöön. – Tästä syntyy varmasti myös hyviä uusia käytäntöjä. Esimerkiksi graduseminaarit vetävät nyt verkossa enemmän osallistujia kuin aiemmin lähiopetuksena, Siitonen toteaa.
Sivun yläkuva: Verkkoapteekin kautta onnistuu myös reseptilääkkeiden toimitus. Entistä useampi onkin löytänyt tämän palvelun koronaepidemian myötä, vaikka verkkoapteekissa asioidaan jo muutenkin paljon.
Itä-Suomen yliopiston apteekki