Tältä sivulta löydät kootusti tietoa kevään ja syksyn yhteishauista, täydennyshausta, maisterihausta, siirtohausta, avoimen yliopiston opinnoilla tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta, suomen kielen taidon osoittamisesta, kelpoisuusopinnoista sekä englanninkielisten kandidaatti - ja maisteriohjelmien hauista.
Löydät koulutukset, hakukohteet ja valintaperusteet Opintopolku.fi -palvelusta.
Jos olet kiinnostunut opiskelijavalintoihin liittyvistä asioista, siirry Opiskelijavalinta-sivulle.
Opiskeluoikeuden rajaaminen
Sinulla voi kerrallaan olla voimassa vain yksi samaan alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon johtava opiskeluoikeus samassa pääaineessa tai vastaavassa pääaineessa Itä-Suomen yliopistossa. Tämä tarkoittaa, että et voi tulla hyväksytyksi opiskelijavalinnassa, jos sinulla on jo opiskeluoikeus kyseiseen tai vastaavaan pääaineeseen. Et myöskään voi saada uutta opiskeluoikeutta samaan koulutukseen, mikäli opintoaikasi on päättymässä.
Opiskeluoikeutta ei myöskään myönnetä vastaavan sisältöisenä sellaisen edellä mainitun saman koulutusalan tai vastaavan oppiaineen tutkinnon tai koulutuksen suorittamiseen, jonka olet jo kansallisessa korkeakoulujärjestelmässä suorittanut, ellei tiedekunnan valintaperusteista muuta seuraa. Esimerkiksi, jos olet jo suorittanut oikeusnotaarin tutkinnon toisessa yliopistossa, et voi tulla hyväksytyksi Itä-Suomen yliopistoon oikeusnotaari + oikeustieteen maisteri -koulutukseen.
Suomen kielen taidon osoittaminen
Itä-Suomen yliopiston opetus- ja tutkintokieli on suomi (pois lukien englanninkieliset kandidaatti- ja maisteriohjelmat). Suomen kielellä järjestettäviin koulutuksiin edellytetään opiskelun kannalta välttämätön kielitaito. Jotta voit tulla hyväksytyksi, sinun on osoitettava vaadittava suomen kielen taito. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella.
Perusopetus, toisen asteen opetus ja korkeakoulukelpoisuuden tuottavat tutkinnot
- Perusopetus, toisen asteen tutkinto tai muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto suoritettu suomen kielellä tai perusopetuslain (628/1998) tai lukiolain (629/1998; 714/2018) mukaisista tai vastaavista opinnoista saadussa päättötodistuksessa hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen kieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä.
- Suomeksi suoritetun perusopetuksen tai lukio-opetuksen päättötodistus, tai perusopetuksen tai lukion päättötodistuksessa hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen kieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä.
- Ylioppilastutkinto, jonka suorituskieli on suomi
- Ammatillinen perustutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä.
- Ammatti- tai erikoisammattitutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä.
- Muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä.
- Korkeakoulututkinto, jonka opetuskielenä on suomi.
- Etäkoulu Kulkurin perusopetuksen oppimäärää vastaavat opinnot suomen kielestä hyväksytysti suoritettu.
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon äidinkielen ja kirjallisuuden koe suomen kielessä tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe vähintään arvosanalla approbatur (A).
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen kielessä vähintään arvosanalla eximia cum laude approbatur (E)
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon keskipitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen kielessä arvosanalla laudatur (L).
Kansainväliset ylioppilastutkinnot
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
- IB-tutkinnon A-tason, A1-tason tai A2-tason suomen kieli suoritettuna vähintään arvosanalla 2 tai B-tason suomen kieli suoritettuna vähintään arvosanalla 5.
- EB-tutkinnon suomi L1-kielenä tai L2-kielenä suoritettu hyväksytysti (vuonna 2020 tai sitä ennen vähintään arvosana 4.00, vuonna 2021 tai sen jälkeen suoritettu vähintään arvosana 5.00) tai suomi ONL-kielenä suoritettu vähintään arvosanalla 8.00.
- Helsingin saksalaisen koulun RP- tai DIA-tutkinnon suomi äidinkielenä -kirjallinen koe suoritettu hyväksytysti (arvosana 4) tai suomi toisena kielenä CEFR-tasolla B2 suoritettu vähintään arvosanalla 8.
Kielitutkinnot ja -kokeet
- Yleinen kielitutkinto (YKI): keskitason tutkinto suoritettu taitotasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen). Vaihtoehtoisesti ylimmän tason tutkinnosta (taitotasot 5 ja 6) vähintään kolme osakoetta suoritettu hyväksytysti. Eri tutkintokertoja voi yhdistellä.
- Valtionhallinnon kielitutkinnossa suullisen ja kirjallisen taidon tutkinnot suomen kielessä suoritettu arvosanalla hyvä.
- Yhdistelmä YKI-tutkinnosta ja valtionhallinnon kielitutkinnosta: YKI-tutkinnon tekstin ymmärtämisen ja kirjoittamisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon suullisen taidon tutkinto suoritettu arvosanalla hyvä TAI YKI-tutkinnon puheen ymmärtämisen ja puhumisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon kirjallisen taidon tutkinto suoritettu arvosanalla hyvä.
- Suomalaisen korkeakoulun järjestämä kielikoe, jossa hakijan suomen kielen taidon on arvioitu olevan vähintään tasolla B2.
Korkeakouluopinnot
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko korkeakoulututkinnon suorittamista:
- Suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suomeksi tehty vähintään alemman korkeakoulututkinnon kirjallinen lopputyö.
- Suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suoritettu suomen kielen oppiaineen (tai vastaavan) vähintään 60 op / 35 ov opintokokonaisuus.
- Suomalaisessa korkeakoulussa tehty hyväksytty kypsyysnäyte suomeksi.
- Suomalaisessa korkeakoulussa suoritettu tutkintoon sisältyvä kielikoe suomen kielessä tai kieliopinnot, jotka osoittavat suomen kielen (toisena kotimaisena kielenä) suullista ja kirjallista taitoa, vähintään arvosanalla hyvä.
Tutkintoon tähtäävä opiskelu edellyttää riittävää kielitaitoa. Opiskelijan tulee tutkintoon sisältyvissä opinnoissa tai muulla tavalla osoittaa saavuttaneensa:
1) suomen ja ruotsin kielen taidon, joka vaaditaan julkisyhteisöjen henkilöstöltä
2) vähintään yhden vieraan kielen taidon, joka mahdollistaa oman alan kehityksen seuraamisen ja kansainvälisessä ympäristössä toimimisen.
Jos opiskelija on saanut koulusivistyksensä muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, tai joka on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, tällaiselta opiskelijalta vaadittavasta kielitaidosta määrää yliopisto. Yliopisto voi erityisestä syystä vapauttaa opiskelijan laissa säädetyistä kielitaitovaatimuksista osittain tai kokonaan.
Aiempien yliopisto-opintojen perusteella opiskelijaksi valittavien tulee suorittaa tutkintoasetuksessa mainitut pakolliset kieli- ja viestintäopinnot osana tutkintoa. Myös suoraan maisteritutkintoa suorittamaan valittavien tulee suorittaa tutkintoasetuksen mukaiset kieli- ja viestintäopinnot osana maisterin tutkintoa, ellei vastaavia opintoja sisälly aiempaan korkeakoulututkintoon.
Valtioneuvoston asetus yliopistojen tutkinnoista (794/2004, 6 §)
Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta (424/2003)
Koulusivistyskielesi on suomi, jos sinulla on jokin seuraavista
- peruskoulun päättötodistuksessa on hyväksytty arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen kielestä
- lukion päättötodistuksessa on hyväksytty arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen kielestä
- suomalaisen ylioppilastutkinnon äidinkielen koe suomen kielessä vähintään arvosanalla approbatur (A)
- suomalaisen ylioppilastutkinnon suomi toisena kielenä koe vähintään arvosanalla magna cum laude approbatur (M)
Huomioitavaa:
- Peruskoulun tai lukion oppimäärä oppiaineessa ”äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä” ei määrittele koulusivistyskieleksi suomea
- IB-lukiossa tai EB-lukiossa suoritetut suomen äidinkielen opinnot eivät ole koulusivistyskieltä vastaavia opintoja
- Saksalaisessa koulussa suomen äidinkielen opinnot eivät ole koulusivistyskieltä vastaavia opintoja
- Ammatillinen tutkinto ei määrittele koulusivistyskieltä.
Täydennyshaku
Mikäli koulutuksessa jää toisessa yhteishaussa aloituspaikkoja täyttämättä, järjestetään täydennyshaku elokuussa (tarkempi aika päivitetään viimeistään tammikuussa). Valinta on todistusvalinta yo-tutkinnon pisteiden perusteella, valintakokeita ei järjestetä. Täydennyshaussa ei ole soveltuvuuskoehakukohteita. Täydennyshaku ei koske maisterihakua eikä aikaisemmat opinnot ml. avoimen yliopiston opinnot -hakukohteita.
Voit hakea enintään neljään hakukohteeseen, jotka sinun on asetettava mieluisuusjärjestykseen siten, että valitset ensimmäiseksi hakutoiveeksi sen koulutuksen, johon haluat päästä eniten. Sinulle voidaan tarjota haussa vain yhtä opiskelupaikkaa koulutuksesta, jonka priorisoit hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää.
Täydennyshaussa 2025 olevat hakukohteet päivitetään elokuussa sen jälkeen, kun toisen yhteishaun varasijatäyttö on päättynyt 5.8.2025.
Maisterihaku
Maisterihaku on kevään toisessa yhteishaussa 11.3.–25.3.2025. Tulokset julkaistaan yhteishaun aikataulun mukaisesti viimeistään 3.7.2025. Voit hakea maisteriopintoihin maisterihaussa, jos olet suorittanut soveltuvan korkeakoulututkinnon ja hakukohteen edellyttämät opinnot. Lisäksi maisteriopinnot edellyttävät hyvää suomen kielen taitoa. Katso tarkemmat tiedot hakukohteen valintaperusteista.
Alla olevista linkeistä pääset koulutuskuvaukseen, josta löydät ohjelmien hakukohteet.
Filosofinen tiedekunta
- Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu
- Englannin kieli ja kääntäminen, Joensuu
- Erityisopettaja, Joensuu
- Kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede, Joensuu
- Kirjallisuus, Joensuu
- Kulttuurintutkimus, Joensuu
- Luokanopettaja, Joensuu
- Läntinen teologia, Joensuu
- Opinto-ohjaaja ja uraohjaaja, Joensuu
- Ortodoksinen teologia, Joensuu
- Ruotsin kieli, Joensuu
- Suomen kieli, Joensuu
- Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Joensuu
- Varhaiskasvatus, Joensuu
- Venäjän kieli ja kulttuuri, Joensuu
- Venäjän kieli ja kääntäminen, Joensuu
- Yleinen kielitiede ja kieliteknologia, Joensuu
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta
- Biologia, Joensuu
- Fotoniikka, Joensuu
- Kemia, Joensuu
- Kestävät teknologiat, Joensuu
- Matematiikka, Joensuu
- Metsätiede, Joensuu
- Teknillinen fysiikka, Kuopio
- Tietojenkäsittelytiede, Joensuu ja Kuopio
- Ympäristötiede, Kuopio
Terveystieteiden tiedekunta
- Ergonomia ja työhyvinvoinnin edistäminen, Kuopio
- Liikuntalääketiede ja terveysliikunta, Kuopio
- Proviisori, Kuopio
- Ravitsemustiede, Kuopio
- Väestön terveyden edistäminen, Kuopio
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta
- Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma, Joensuu
- Hallinto-oikeus, Joensuu
- Historia, Joensuu
- Innovaatiojohtaminen, Kuopio
- Julkisoikeus, Joensuu
- Laskentatoimi, Joensuu/Kuopio
- Laskentatoimi ja yritysjuridiikka, Joensuu
- Maantiede, Joensuu
- Moderni johtaminen, Joensuu
- Oikeustiede, Joensuu
- Rahoitus, Kuopio
- Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon maisteriohjelma, Kuopio
- Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma, Kuopio
- Sosiaalipedagogiikka, Joensuu
- Sosiaalipsykologia, Kuopio
- Sosiaalityö, Kuopio
- Sosiologia, Joensuu
- Terveystaloustiede, Kuopio
- Yhteiskuntamaantiede, Joensuu
- Yhteiskuntapolitiikka, Joensuu
- Ympäristöpolitiikka, Joensuu
Kopio tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta on tallennettava hakemukselle 1.4.2025 klo 15.00 mennessä. Mikäli hakukelpoisuuden antavien opintojen ja tutkinnon suorittaminen on kesken hakuajan päättyessä, tulee hakemukselle tallentaa kopio ed. mainittuun määräaikaan mennessä suoritetuista opinnoista ja tutkinnoista. Tutkintotodistuksen kopio ja lopullinen opintosuoritusote tulee toimittaa heti valmistumisen jälkeen, kuitenkin viimeistään 30.5.2025 klo 15.00.
Jos todistus/opintosuoritusote ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, on hakemukselle tallennettava lisäksi virallinen käännös todistuksesta.
Sosiaalityön maisterihaun yhteisvalinnassa tutkinnon ja mahdollisten sen lisäksi suoritettujen opintojen on oltava suoritettu siten, että niitä koskevat liitteet on mahdollista toimittaa 1.4.2025 klo 15.00 mennessä.
Suomen kielen taidon osoittamiseksi tarvittava todistus on liitettävä hakemukselle 1.4.2025 klo 15.00 mennessä.
Siirtohaku
Siirtohaussa voit hakea kandidaattivaiheen opintojen aikana valitsemiisi kandidaatti- ja maisteriopintoihin (3+2-vuotiseen koulutukseen). Siirtyminen on mahdollista kandidaattivaiheessa aikaisintaan ensimmäisen lukuvuoden opintojen jälkeen. Sinun pitää olla läsnä olevana vähintään yksi lukukausi ennen hakua. Siirron hakeminen edellyttää, että sinulla on voimassa oleva opinto-oikeus hakuaikana ja sitä seuraavana lukukautena. Lisäksi sinun tulee olla ilmoittautunut joko läsnä- tai poissaolevaksi.
Siirto-opiskelijoita ei sovelleta yhden korkeakoulupaikan sääntöä. Mikäli otat vastaan siirtohaussa saadun opiskelupaikan, aikaisempi opinto-oikeutesi toisessa yliopistossa tai tiedekunnassa päättyy.
Jos haluat siirtyä maisteriopintojen aikana, sinun on haettava maisterihaussa (yhteishaku). Kyseessä on tällöin normaali yhteishaun valintamenettely.
Siirtohaun hakuaika on 2.5.-16.5.2025 klo 15.00. Hakeminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi.
Filosofisen tiedekunnan hakukohteet
- Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen, Joensuu
- Erityisluokanopettaja ja erityisopettaja, Joensuu
- Erityisopettaja, Joensuu
- Kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede, Joensuu
- Kotitalousopettaja, Joensuu
- Kulttuurintutkimus, Joensuu
- Käsityönopettaja, monimateriaalinen käsityö, Joensuu
- Logopedia, Joensuu
- Luokanopettaja, Joensuu
- Läntinen teologia, teologi, Joensuu
- Ortodoksinen teologia, teologi, Joensuu
- Psykologia, Joensuu
- Ruotsin kieli, Joensuu
- Suomen kieli ja kirjallisuus, Joensuu
- Varhaiskasvatuksen opettaja (3 v), Joensuu
- Varhaiskasvatuksen opettaja (3 v + 2 v), Joensuu
- Venäjän kieli, Joensuu
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan hakukohteet
- Fotoniikka, Joensuu
- Kemia, Joensuu
- Kestävät teknologiat, Joensuu
- Matematiikka, Joensuu
- Metsätiede, Joensuu
- Teknillinen fysiikka, Kuopio
- Tietojenkäsittelytiede, Joensuu/Kuopio
- Ympäristö- ja biotieteet, Joensuu/Kuopio
Terveystieteiden tiedekunnan hakukohteet
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan hakukohteet
1. Siirtyminen toisesta yliopistosta Itä-Suomen yliopistoon.
Toisessa suomalaisessa yliopistossa opiskelevat opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Opiskelija voi siirtyä toisesta yliopistosta suorittamaan samaa tutkintoa/tutkintonimikettä samassa tai vastaavassa koulutusohjelmassa/pääaineessa tai samassa/vastaavassa suuntautumisvaihtoehtoehdossa.
Siirtoa voi myös hakea, jos hakijalla on lähtöyliopistossaan suoritettuna riittävä määrä tiedekunnan valintaperusteissaan edellyttämiä opintoja ja siirron muut edellytykset toteutuvat. Tiedekunta voi valintaperusteissaan edellyttää tietyn määrän opintosuorituksia, ja lisäksi voi olla muita yksityiskohtaisempia vaatimuksia ja rajoituksia hakukohteesta riippuen.
Hakeminen tapahtuu siirtohakujen hakuaikana sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi.
Huom! Ammattikorkeakoulusta ei voi hakea siirto-opiskelijana, ei myöskään ulkomaisesta yliopistosta.
2. Pääaineen tai koulutusohjelman vaihtaminen Itä-Suomen yliopiston sisällä, kun tavoitetutkinto vaihtuu.
Yliopiston sisällä opiskelija voi hakea siirtoa suorittamaan jotakin muuta tutkintoa samassa tai jossakin toisessa tiedekunnassa. Hakijalla tulee olla voimassa oleva opinto-oikeus hakuaikana ja sitä seuraavana lukukautena. Siirto-oikeus koskee vain kandidaattivaiheen opiskelijoita. Tiedekunta voi valintaperusteissaan edellyttää tietyn määrän opintosuorituksia suoritetuksi edellisessä opinto-oikeudessa. Hakukohdekohtaisissa ohjeissa voi olla myös tarkempia vaatimuksia ja rajoituksia. Hakeminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi.
Pääaineen vaihdolla tarkoitetaan tilannetta, jossa opiskelija siirtyy yliopiston sisällä niin, ettei tavoitetutkinto tai tutkintonimike vaihdu. Niissä hakeminen tapahtuu tiedekunnan omalla lomakkeella ja niihin on erillinen ohjeistus (katso tarkemmin kamu.uef.fi)
Valintaperusteissa mainitut opintokokonaisuudet on oltava suoritettuina niin, että voit liittää kopion todistuksesta ja/tai opintosuoritusotteesta liitteiden määräaikaan mennessä.
Liitteet on tallennettava hakemukselle 23.5.2025 klo 15.00 mennessä. Opintosuoritusotteen tulee olla virallinen, oppilaitoksen myöntämä. Sähköisesti varmennetut opintosuoritusotteet ovat virallisia. Huomioithan, että sähköisesti varmennetut kelpaavat vain, kun niitä käytetään alkuperäisessä pdf-muodossaan eli ei tulostettuna tai muokattuna.
Englanninkieliset ohjelmat
Itä-Suomen yliopistossa voit opiskella englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa. Bachelor ja Master -ohjelmiin haetaan 1. yhteishaussa, hakuaika on 8.-22.1.2025. Hakeminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa Studyinfo.fi.
Erilliset opinnot
Itä-Suomen yliopistossa voi opiskella erillisiä opintoja, jotka on suunnattu työelämässä toimiville, korkeakoulututkinnon suorittaneille tai muuten vastaavan osaamisen hankkineille henkilöille.
Usein kysyttyä hakemisesta
Mihin voi hakea yhteishaussa? Mistä saan valintakoekirjoja? Miten saan tiedon valintojen tuloksesta? Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin hakemisesta löydät oheisesta verkkosivulinkistä.
Yhteystiedot
Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalintaa koskevissa yleisissä kysymyksissä (esimerkiksi opiskelijaksi hakeminen, hakukelpoisuus, hakulomakkeet, hakemusten liitteet, valintaperusteet, valintakokeet, pisteytykset, yhden opiskelupaikan periaate, valintakokeiden erityisjärjestelyt) sinua palvelee Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut:
- Hakijapalvelut, puh. 029 445 8990, sähköposti: hakijapalvelut@uef.fi
- International Bachelor's and Master’s degree programmes, sähköposti: admissions@uef.fi
- Opintopolkua (Opintopolku.fi) koskevissa teknisissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä hakijapalveluihin.
Hakijapalveluiden aukiolo- ja puhelinpalveluajat:
- Arkisin ma-pe klo 10–14 puh. 029 445 8990
Hakijapalveluiden kampuskohtaiset käynti- ja postiosoitteet:
- Joensuun kampus, käyntiosoite: Yliopistokatu 2, Aurora-rakennus (sisäänkäynti A), postiosoite: Hakijapalvelut, PL 111, 80101 Joensuu.
- Kuopion kampus, käyntiosoite: Yliopistonranta 1 C, Canthia-rakennus, 2. krs (Oppari), postiosoite: Hakijapalvelut, PL 1627, 70211 Kuopio.