Irlannissa asuva Pia Prendergast toteuttaa unelmaansa avoimen yliopiston urheiluravitsemuksen ja ravitsemustieteen opinnoissa. Tavoitteina ovat tutkinto ja uusi työura.
Irlannissa asuva Pia Prendergast on kulkenut rikkaan ura- ja koulutuspolun kohti Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opintoja. Hänen kokemuksensa osoittaa, että avoin yliopisto soveltuu verkko-opintojen ja joustavien aikataulujen myötä oivallisesti myös opiskeluun ulkomailta käsin.
Prendergastin urapolku johti Irlantiin vuonna 2008, kun hän siirtyi kansainvälisen yrityksen taloushallinnon tehtäviin Dubliniin. Samalla kohdalle osui toinen onnellinen sattuma.
– Illanvietossa Dublinissa tapasin irlantilaisen mieheni. Mieheni oli rakentamassa taloa kotiseudulleen Kildareen, jonne muutimme vuoden 2009 lopulla. Väliaikaiseksi tarkoitettu muutto maalle venyi neljääntoista vuoteen, hän kertoo.
Prendergast oli suorittanut kansainvälisen politiikan maisteritutkinnon Tampereen yliopistosta, mutta taloushallinnon työkokemus ja palkkaus houkuttivat alanvaihtoon. Ennen pitkää taloushallintokaan ei tuntunut täysin omalle alalle.
– Tiesin, että tulen lopulta tekemään jotain, mistä olen oikeasti innostunut ja kiinnostunut. Aloin haaveilla ravitsemustieteen opiskelusta. Ravitsemus on aina kiinnostanut minua, ja etenkin odottaessani ensimmäistä lastani aloin kiinnittää siihen entistä enemmän huomiota.
Pia aloitti ravitsemustieteen opinnot Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa, mutta vauva-arki ja työmatkat veivät voimat. Hän irtisanoutui työstä, aloitti osa-aikaiset Nutritional Therapy -opinnot Dublinissa ja suoritti diplomin kolmannen lapsen synnyttyä.
Koulutuksen kautta yhteys suomalaiseen kulttuuriin
– Korona-aikana alkoi vaivata koti-ikävä Suomeen perheen ja ystävien lähelle. Paikallinen tuttava kysyi kerran, tietäisinkö jonkun, joka osaisi puhua nuorille urheiluravitsemuksesta. Dublinin opinnoistani oli kulunut jo pari vuotta, ja niissä ei ollut kuin yksi luentopäivä urheiluravitsemusta. Kiinnostuin aiheesta ja aloin googlailemaan urheiluravitsemuskursseja.
Prendergast etsi aluksi urheiluravitsemuksen lähiopetuskursseja, mutta Irlannissa koulutus on kallista ja yliopistokursseja ei ollut tarjolla. Vastaus löytyi yllättäen kauempaa: Itä-Suomen yliopistosta.
– Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston verkkototeutus ja monipuolinen kurssitarjonta olivat molemmat tekijöitä, jotka vaikuttivat valintaani, kuten myös kurssien edullisuus irlantilaisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Opiskelussa yllättävin ja ulkosuomalaisena merkittävin kokemani tekijä oli yhteys Suomeen, suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja kulttuuriin sekä kurssieni kautta suomalaiseen ravitsemukseen ja ruokakulttuuriin.
Opiskelussa yllättävin ja ulkosuomalaisena merkittävin kokemani tekijä oli yhteys Suomeen, suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja kulttuuriin sekä kurssieni kautta suomalaiseen ravitsemukseen ja ruokakulttuuriin.
Aikuisena opiskelun Prendergast on kokenut kaikkineen antoisana, koska hänellä on jo elämänkokemusta, tuntemusta eri taustoista tulevista ihmisistä eri puolilta Eurooppaa sekä perhearjen kautta näkemystä lasten ravitsemukseen.
– Täällä Irlannissa yhteiskunnan ja perheeni olosuhteet sanelivat, että minun oli parempi hoitaa lapsia kotona, kun he olivat pieniä. Nyt kun lapset ovat isompia, minulla on vihdoin tilaisuus toteuttaa omia pitkäaikaisia haaveitani. Vaikka opiskelen näin myöhemmällä iällä, minulle jää silti pari vuosikymmentä aikaa tehdä unelmatyötäni.
Ravitsemustiede tulee lähelle kaikkien arkea
Prendergast aloitti urheiluravitsemuksen perusteiden opiskelun Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa syyskuussa 2023 ja jatkoi ravitsemustieteen perusopintoihin tammikuussa 2024. Oivalluksia on riittänyt alusta asti.
– Olin aiemmin liittänyt urheiluravitsemuksen vain salilla treenaavien optimaalisen proteiinin saannin laskemiseen tai ainoastaan huippu-urheilijoiden asiaksi, mutta liikkujan ravitsemus ohjaa kaikkia liikkujia riittävään ja ravitsevaan syömiseen.
Ravitsemustieteen perusopinnoissa Prendergast sai opettajilta henkilökohtaista palautetta, joka oli kannustavaa ja paransi oppimiskokemusta.
– Monipuolisuus on ollut myös rikkaus opinnoissa, koska esimerkiksi syömisen sosioekonomiset ulottuvuudet tarkastellaan kulttuurisesti ja taloudellisista lähtökohdista käsin, ja se avaa ymmärrystä ihmisten ruokavalintoihin uudella tavalla. Minulle se oli todella antoisaa, koska asun eri ruokakulttuurissa, ja oli innostavaa saada teoriapohjaa arkisille havainnoilleni irlantilaisesta ruokakulttuurista.
Prendergast kokee saaneensa opinnoista arvokasta ymmärrystä ravitsemuksen tärkeydestä koko ihmisen elämänkaaren ajalta. Opinnoista on ollut paljon iloa myös oman perheen arjessa ja aterioiden suunnittelussa. Hän on neuvonut omia ikääntyneitä vanhempiaan, miten taata riittävä ja laadukas energiansaanti.
– Keski-iässä kaikkien olisi tärkeää muistaa, että elintapavalinnoilla on mahdollista ja vielä erinomainen tilaisuus vaikuttaa siihen, millaista vanhuutta myöhemmin elää. Lasten ja nuorten ravitsemus taas koskettaa omien lasteni kautta jokapäiväisessä elämässä. Myös lapsuusiän hyvillä valinnoilla on kauaskantoisia seurauksia koko loppuelämäksi. Voisin hyvin nähdä itseni tekemässä töitä sekä lasten että ikääntyvien liikuntaravitsemuksen parissa, hän kertoo.
Verkko-opintoja oman kalenterin ja elämänrytmin mukaan
Verkko-opiskelun mahdollisuus on ollut luonnollinen edellytys, että Prendergast on voinut edistää avoimen yliopiston opintojaan Irlannista käsin ja perhearjen keskellä. Hän työskentelee osa-aikaisesti myös miehensä yrityksessä, jolloin opinnoille sekä omien tavoitteiden ja unelmien edistämiselle jää riittävästi aikaa.
– Verkkokurssit sopivat elämäntilanteeseeni erittäin hyvin. Videoluentonauhoitukset pystyin kuuntelemaan ja kertaamaan silloin, kun se parhaiten minulle sopi, koska ne eivät olleet aikataulutettuja. Aikataulutetut oppimistehtävät, esseet ja tentit taas auttoivat jaksottamaan ja suunnittelemaan opintoja. Opiskellessa myös oppii oppimaan tehokkaammin. Olen huomannut, että minäkin opin eri tavalla kuin nuorempana, ja oman oppimistyylin ja parhaan aikataulun löytäminen ja sovittaminen omaan arkeen vie aikansa. Aloitin ensin yhdellä kurssilla, seuraavaan jaksoon otin kaksi, kolmanteen kolme kurssia ja neljännessä jaksossa opiskelin neljää kurssia. Tänä vuonna en ehkä missään jaksossa täytä kalenteriani ihan niin täyteen, koska on myös mukavampaa, kun voi rauhassa perehtyä asioihin.
Verkkokurssit sopivat elämäntilanteeseeni erittäin hyvin. Videoluentonauhoitukset pystyin kuuntelemaan ja kertaamaan silloin, kun se parhaiten minulle sopi, koska ne eivät olleet aikataulutettuja.
Prendergastin ensimmäiset kokemukset verkko-opiskelusta olivat 2010-luvun alusta, ja etäopiskelun tekniikka on kehittynyt valtavasti vuosien saatossa.
– Itä-Suomen yliopistossa verkkotyökalut ovat olleet erinomaisia ja helppoja käyttää, vaikka olinkin ollut pitkään pois opiskelu- ja työelämästä. On ollut myös yllättävän mukavaa kuulua opiskelijayhteisöön vaikkakin vain muiden tehtävien kommentoinnin ja ryhmätöiden kautta. Samoin opettajat ovat olleet todella kannustavia ja mukavia, vaikka kontakti tapahtuu sähköpostin, verkkotyökalujen ja muutamien live-luentojen kautta.
Joitain kommelluksiakin on mahtunut matkaan kuten suomalaisen ”ääkkös-näppiksen” käyttäminen irlantilaisella tietokoneella ja aikavyöhykkeiden huomiointi.
– Kolmilapsisessa perheessä on aina kiirettä, mutta olen mahdollisuuksien mukaan ajoittanut opintoja lasten koulupäiviin, koska silloin saan rauhassa keskittyä ilman keskeytyksiä. Joskus herään myös hyvin aikaisin. Irlanti on kaksi tuntia jäljessä Suomen aikaa, ja jos opiskelen viideltä, on kello Suomessa jo seitsemän. Käynnistän tietokoneen silloin, kun muut talossa vielä nukkuvat ja koti on hiljainen.
Paluumuutto Suomeen ja uusi työura suunnitelmissa
Avoimen yliopiston opinnot saa luettua hyväksi tutkintoon monella alalla. Prendergast kiinnostui myös tästä mahdollisuudesta ja sai yliopiston jatkuvan oppimisen asiantuntijoilta neuvontaa tutkintotavoitteelliseen opiskeluun.
Viime keväänä Prendergast valmistautui ravitsemustieteen valintakokeeseen Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijaksi, mutta perheessä jyllännyt korona toi mutkia valmistautumiseen. Hän matkusti silti Suomeen pääsykokeeseen ja tutustui samalla yliopiston Kuopion kampukseen.
– Kuopiossa oli mukavaa tavata muita alasta kiinnostuneita opiskelijoita ja nähdä kampus livenä.
Tällä hetkellä Prendergastin perheen suunnitelmissa on paluumuutto Suomeen kuudentoista vuoden ulkomailla oleskelun jälkeen ensi keväänä tai kesällä.
– Urheiluravitsemus on ollut todella mielenkiintoista ja antoisaa. Tekisin mielelläni töitä liikuntaravitsemuksen parissa. Toisaalta minua voisi kiinnostaa työskentely sairaalassa, mutta siihen saa tuntumaa maisteriopinnoissa, jolloin varmasti alkaa hahmottua, mihin suuntaan haluaa edetä. Uskon myös, että kun valmistun, tulen varmasti täydentämään koulutustani ja osaamistani avoimessa yliopistossa myös muiden aineiden kursseilla ja kannustan lapsianikin elinikäiseen oppimiseen, Prendergast kertoo.
Prendergast suosittelee avoimen yliopiston opintoja kaikille ulkomailla asuville.
– Jos olisin tuore ylioppilas ja haluaisin pitää välivuosia, avoin yliopisto mahdollistaa opintojen edistämisen unelma-alalle tai eri alojen kokeilun samalla, kun voi kokeilla eri maissa asumista. Nuorelle ulkomailla kasvaneelle se voisi olla keino kokeilla, millaista opiskelu Suomessa on – tai kenties väylä opintojen aloittamiseen. Jo pidempään ulkomailla olleelle se on taas keino pitää koulutus ja kielitaito ajan tasalla ja lisätä yhteyksiä Suomeen.