Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tutkijoita näytteen ympärillä laboratoriossa.

Kuvassa tutkijat Nataliia Novosolova, Anssi Pelkonen ja Ilkka Fagerlund.

Business Finlandilta rahoitus lää­ke­tut­ki­mus­ta kehittävään hankkeeseen 

Professori Tarja Malmin tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen -instituutista on mukana Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa malleja suomalaisen lääketutkimuksen nopeuttamiseksi ja tehostamiseksi. Kolmivuotista DATA-INDUCTOR-hanketta koordinoi Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu.

Hankkeessa yhdistyy huippututkimus biolääketieteen ja mallinnuksen aloilta ja siinä hyödynnetään vahvasti tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Hanke on osa Orionin Veturi-tutkimusekosysteemiohjelmaa sekä laajempaa Business Finlandin Health 360 -ohjelmaa. 

Virtuaaliset keinot parantavat mahdollisuuksia onnistua  

Uuden lääkkeen kehittäminen on pitkään kestävä, kallis ja usein riskialtis prosessi. DATA-INDUCTOR –hankkeessa rakennetaan olemassa olevaan sekä hankkeessa tuotettavaan dataan ja koneoppimiseen perustuvia tekoälymalleja, joita tarvitaan lääkekehityksessä.  Tekoälyn avulla lääkekehitys voi edetä entistä nopeammin ja varmemmin oikeaan suuntaan, jottei kaikkea tarvitse välttämättä analysoida laboratoriokokein. Lisäksi hankkeessa kehitetään lääkekehitykselle tärkeitä ihmisperäisiä malleja.

Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistot sekä Experimentica Oy, Faron Pharmaceuticals Oy, BioNavis Oy, SCHOTT Primoceler Oy ja Orion Pharma.    

Malmin tutkimusryhmä osallistuu hankkeeseen erityisesti kehittämällä ja testaamalla uusia, ihmisperäisiä solumalleja sekä kehittämällä edelleen multimodaalisen datan integroimiseen tarvittavia työkaluja. – Rahoitus mahdollistaa lääkekehityksessä tarvittavien solumallien sähköfysiologisten mittausmenetelmien kehittämisen sekä malleista saatavan datan analysoimiseen tarvittavien uusien työkalujen kehittämisen. Hanke tarjoaa hienon mahdollisuuden tehdä yhteistyötä useiden tutkimusorganisaatioiden sekä yritysten kanssa, kertoo Tarja Malm.

DATA-INDUCTOR-konsortion kokonaisbudjetti on noin 5 miljoonaa euroa.

– Hanke on hyvin tutkimuksellinen ja sillä on kansainvälistä uutuusarvoa. Yhteishanke edistää yritysten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä ja sillä odotetaan olevan merkittäviä vaikutuksia yritysten kilpailukyvyn ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittymiseen kansainvälisesti. Lisäksi hanke edistää lääkekehityksen vihreää siirtymää, kertoo Outi Tuovila Business Finlandista.   

Veripalvelun tiedote