Digitaaliset menetelmät tekevät vahvasti tuloaan hammaslääketieteeseen, esimerkiksi hammasimplanttien ja muiden proteettisten rakenteiden suunnitteluun ja valmistukseen. – Suuskannerin ja jyrsimen tai 3D-tulostimen avulla potilas voi saada hammaskruunun tai suun ulkopuolella valmistetut paikat parhaimmillaan jopa yhden käynnin aikana hammaslääkärin vastaanotolla, kertoo kliinisen hammashoidon professori Murat Mutluay, jonka erikoisalaa on protetiikka ja purentafysiologia.
Perinteiset hammasjäljennökset käyvät hänen mukaansa tulevaisuudessa lähes tarpeettomiksi. Digitaalisella suuskannerilla potilaan hampaista saadaan tarkka kolmiulotteinen kuva, jonka perusteella voidaan tietokoneavusteisesti suunnitella ja valmistaa juuri sopivat rakenteet. – Potilaan kannalta tämä on nopeampaa ja mukavampaa ja hänelle voidaan esitellä tietokoneen näytöltä etukäteen, miltä lopputulos tulee näyttämään. Positiivista on myös, että digitaalisuus vähentää kemiallisten aineiden, kuten jäljennösaineiden käyttöä protetiikassa ja on ympäristöystävällisempi.
– Yksinkertaisia rakenteita voidaan valmistaa saman tien hammaslääkärin vastaanotolla. Hammasteknikolta tilattavat proteesit valmistuvat myös entistä nopeammin, kun koko työnkulku tilauksesta valmistukseen hoituu digitaalisesti. Ero on melkoinen entiseen, jolloin käsityön osuus oli suuri.
Hammaslääketiede on Mutluayn mukaan digitalisoitunut koko 2000-luvun ajan, mutta viime vuosina kehitys on ollut erityisen nopeaa. – Toistaiseksi laitteet ovat kalliita ja alkuinvestointi voi olla merkittävä pienessä hoitoyksikössä, mutta uskoisin että kuten elektroniikassa yleensäkin, tuotantomäärien kasvaessa hinnat laskevat ja digitaaliset menetelmät tulevat laajasti ja yleisesti käyttöön.
– Uudet laitteet eivät kuitenkaan korvaa hammaslääkärin ymmärrystä esimerkiksi protetiikasta. Toimenpiteistä on oltava riittävästi osaamista ja kokemusta, että voi antaa korkealaatuista hoitoa digitaalisesti. Lisäksi uusien menetelmien omaksuminen vie oman aikansa, Mutluay huomauttaa.
Jatkokoulutusta digitaalisiin menetelmiin hammaslääkäreille tarjoavat niin laitevalmistajat, Suomen Hammaslääkäriseura kuin yliopistojen erikoistumisohjelmatkin.
– Itä-Suomen yliopistossa ja Kuopion yliopistollisen sairaalan opetusklinikalla digitaalisiin menetelmiin on investoitu jatkuvasti ja seuraamme niiden kehitystä tarkasti. Näkemyksemme on, että meidän on tarjottava opiskelijoille ajanmukainen tieto näistä menetelmistä ja lisättävä tämän alueen osaamista myös tutkimuksen avulla.
Murat Mutluay on toiminut kliinisen hammashoidon professorina Itä-Suomen yliopistossa 1.4.2019 alkaen. Hän piti professuuriesitelmän aiheesta ”Digital dentistry – friend or foe” 24.5.2023.