Yliopistotaustainen bioteknologiayritys FinVector Oy juhlisti uuden huipputekniikkaa hyödyntävän geeniterapialääkkeiden tuotantolaitoksensa Finportin avajaisia Kuopiossa 3. lokakuuta. Laitoksessa valmistetaan geeniterapialääkettä pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon.
FinVector on Ferring Ventures S/A:n omistama yritys. FinVectorin ja samaan konserniin kuuluvan, soluterapiaan keskittyvän tutkimus- ja kehitysyhtiön Ferring Ventures Oy:n taustalla on professori Seppo Ylä-Herttualan uraauurtava tutkimustyö.
Solu- ja geeniterapia on Itä-Suomen yliopiston kansainvälisesti vahvimpia tutkimusalueita. Yliopistolla on FinVectorin kanssa pitkäjänteistä tutkimusyhteistyötä, ja alkuvuodesta solmittu aiesopimus laajentaa kumppanuutta myös työelämä- ja koulutusyhteistyöhön. FinVector osallistuu yliopiston koordinoimaan ReguVa-hankkeeseen, jossa on tuotettu koulutusta lääketeollisuuden regulaatiosta ja lääkkeiden hyvistä tuotantotavoista (GMP). Yhteistyö on käynnistynyt myös opinnäytteiden parissa.
– Yhteisellä osaamisella ja visiolla pystymme edistämään sekä tieteellisiä läpimurtoja että potilaiden hoitoa ja alueen elinkeinoelämän kasvua. Osaava työvoima on elintärkeä menestystekijä, sanoi rehtori Jukka Mönkkönen Finportin avajaisissa.
Uusi tuotantolaitos on erikoistunut Ferring Pharmaceuticalsin viruspohjaisen Astiladrin-geeniterapialääkkeen tuotantoon. Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on hyväksynyt lääkkeen pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon ja se on saatavilla Yhdysvaltain markkinoilla. Ferring-konserni on vuodesta 2014 investoinut merkittävästi Adstiladrinin kehittämiseen. Yli puolet investoinnista on suunnattu Suomeen, joka on avainasemassa geeniterapialääkkeiden tuotannolle Euroopassa.
– Finport vahvistaa FinVectorin asemaa merkittävänä globaalina geeniterapialääkkeiden valmistajana, edistää geeniterapiaosaamista sekä laajentaa tuotantovalmiuksia ja -kapasiteettia maailmanlaajuisesti, sanoi FinVectorin hallituksen puheenjohtaja Giuseppe Carloni.
Finport on puhdastiloilla varustettu huippuluokan tuotantoyksikkö, jossa lääkeainetta voidaan valmistaa suuria määriä tehokkaasti ja turvallisesti. Laitoksen koko on 25 000 neliömetriä, rakennuksessa on uusiutuvat energiaratkaisut ja sille on haettu rakentamisen kestävän kehityksen LEED-ympäristosertifikaattia.
FinVectorin toimitusjohtaja Matthias Kriegerin mukaan Finportin rakentaminen on ollut poikkeuksellinen projekti ja ylpeyden aihe.
Finportin valmistumisella ja FinVectorin toiminnalla on ollut viime vuosina merkittävää taloudellista vaikutusta Kuopion alueella. Paikalliset viranomaiset, ELY-keskus, Business Finland ja Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) ovat olleet keskeisiä FinVectorin toiminnan tukijoita alueella.
FinVector on myös yksi alueen suurimmista yksityisen sektorin työnantajista. Yrityksen yli 500 työntekijää edustavat yli 50 kansallisuutta ja henkilöstön määrä on yli kaksinkertaistunut 2,5 vuodessa Yritys on samalla vahvistanut Kuopion ja ympäröivän alueen osaamis- ja tutkimusintensiivistä terveysteknologiaan keskittyvää ekosysteemiä.