Laadukkailla ja saavutettavilla terveydenhuollon palveluilla voidaan ehkäistä ja hoitaa terveysongelmia. Vietnamin väkirikkaimmassa kaupungissa Ho Chi Minh Cityssä toteutettu tutkimus osoitti, että kaupungin ydinalueilla asuvien terveyspalvelut olivat sekä laadukkaammat että saavutettavammat kuin suurkaupungin reuna-alueilla. Terveydenhuollon etäpalvelujen ja tieverkoston kehittämisellä sekä paremmalla kaupunkisuunnittelulla on tutkijoiden mukaan mahdollista edistää tasavertaisempia terveyspalveluja kustannustehokkaasti.
Itä-Suomen yliopiston, Vietnamin kansallisen yliopiston (Vietnam National University Ho Chi Minh City) ja vietnamilaisen tutkimuslaitoksen (HCMC Institute for Development Studies) toteuttama tutkimus osoitti, että puutteelliset terveyspalvelut koskettavat lähes 1,2 miljoonaa Ho Chi Minh Cityn asukasta. Heillä matka-aika lähimpään sairaalaan on yli puoli tuntia ja lähimpään terveyskeskukseen yli 15 minuuttia.
BMC Health Services Research- tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin julkisista rekistereistä saatua tietoa sairaaloista, terveyskeskuksista, kaduista, tiestöstä ja väestöstä sekä terveyspalveluiden laadusta. Tutkimuksessa analysoitiin terveydenhuollon palvelujen laatua ja saavutettavuutta. Lisäksi tutkittiin etäterveydenhuollon tarjoamia mahdollisuuksia parantaa palvelutarjontaa kansainvälisiin tutkimuksiin perustuen.
Ho Chi Minh Cityssä terveydenhuollon palveluja tarjoavat julkiset ja yksityiset sairaalat ja terveyskeskukset. Osa sairaaloista on keskittynyt erikoissairaanhoitoon ja terveyskeskukset perusterveydenhoitoon ja ensihoitoon. Uusilla kehittyvillä kaupunkialueilla terveyspalveluja on rakennettu yhteistyössä kiinteistösijoittajien kanssa ja pyritty näin parantamaan palvelujen saavutettavuutta. Sen sijaan kaupungin kaukaisimmilla alueilla satunnainen kysyntä sekä pienet markkinat ovat johtaneet siihen, että terveyspalvelujen laatu ja saavutettavuus on heikkoa.
– Tämä epäkohta vaatii toimenpiteitä ja uusia ratkaisuja. Tutkimuksemme linkittää terveydenhuollon digitaaliset ratkaisut terveyspalvelujen ja kaupunkirakenteen suunnitteluun ja tarjoaa esimerkin ja välineitä tasa-arvoisemman digitaalisen ja fyysisen terveydenhuoltojärjestelmän suunnitteluun muuallakin, Vietnamin kansallisen yliopiston tutkija Khanh Hung Le toteaa.
Tutkijat suosittelivat terveydenhuollon etäpalvelujen pikaista hyödyntämistä ja kehittämistä esimerkkinä muille niissä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, joilla on tähän valmiuksia.
– Kaupunki onkin ottanut tavoitteeksi kehittää terveydenhuollon digitalisaatiota vuoteen 2030 ulottuvassa digitaalisen muutoksen ohjelmassa, kertoo tutkimuslaitoksen tutkija Thi Xuan Phuong La.
– Etävastaanottoja, omaseurantaa, etäseurantaa ja terveyssovelluksia kannattaa kehittää terveyspalveluiden laadun ja kustannustehokkuuden parantamiseksi esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa terveyspalveluiden kysyntä on satunnaista, eikä tarjonta vastaa riittävästi kysyntään. Terveydenhuollon etäpalvelujen kehittäminen vähentäisi myös matkustamisen tarvetta, professori Markku Tykkyläinen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.
Lisätietoja: Professori Markku Tykkyläinen, puh. 050 301 1570, markku.tykkyläinen(at)uef.fi
Tutkimusartikkeli:
Khanh Hung Le, Thi Xuan Phuong La, Markku Tykkyläinen. Service quality and accessibility of healthcare facilities: digital healthcare potential in Ho Chi Minh City. BMC Health Services Research (2022) 22:1374. doi.org/10.1186/s12913-022-08758-w
Suora linkki tutkimukseen: rdcu.be/cZ155