Itä-Suomen ja Tampereen yliopistojen diplomi-insinöörien koulutusohjelman haussa onnistuttiin erinomaisesti. DI-ohjelma on rakennettu itäsuomalaisten yritysten tarpeiden pohjalta, ja se vastaa alueen korkean teknologian työntekijäpulaan ja nykyisen osaamisen kehittämiseen.
Ensimmäisessä yhteishaussa ohjelmaan pyrki 105 hakijaa, joista 78 oli ensisijaisia. Syksyllä alkavaan koulutusohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa.
—Olemme ilahtuneita hakijoiden määrästä, mikä kertoo osaltaan siitä, että tälle koulutukselle on selkeä kysyntää ja koulutus on kiinnostava, toteaa kehitysjohtaja Soili Makkonen.
Automaatiotekniikan osaamisen tarve yrityksissä ja yhteiskunnassa on noussut esiin useissa eri selvityksissä. Itä-Suomeen on rakennettu näistä lähtökohdista ainutlaatuinen DI-ohjelma Itä-Suomen yliopiston, Tampereen yliopiston, sekä Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulujen yhteistyöllä. Ohjelmassa voi opiskella sivuaineina datatiedettä ja tekoälyä, markkinointia ja myyntiä tai robotiikkaa. Diplomityöt tehdään alueen yrityksiin, jolla pyritään sitouttamaan ohjelman opiskelijat itäsuomalaiseen elinkeinoelämään.
—Aktiivisella yhteistyöllä pohjoissavolaisen ja -karjalaisen yrityselämän kanssa koulutuksen positiivinen vaikutus saadaan jäämään Itä-Suomeen, uskoo luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Jurvelin.
Kahteen ensimmäiseen toteutukseen on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta. Tavoitteena on kehittää pysyvä tekniikan koulutusmalli Itä-Suomeen.
—Rakennamme parhaillaan toimintamallia, jolla voisimme vakiinnuttaa DI-koulutuksen tarjonnan Itä-Suomessa. Itä-Suomen yliopistossa on vahvaa tekniikan eri alojen tutkimusta, jonka varaan koulutuksen kehittäminen voidaan perustaa yhteistyössä tekniikan alan yliopistojen FiTech-verkoston ja alueen ammattikorkeakoulujen kanssa, akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo.
Koulutusohjelma on tarkoitettu automaatiotekniikan tai sitä soveltavan alan ammattikorkeakoulututkinnon tai kandidaatin tutkinnon suorittaneille. Koulutukseen haetaan opintopolun kautta, ja seuraava haku on ensi vuoden yhteishaussa.
Lisätietoja:
Hankejohtaja Harri Niska, p. 044 265 1291, harri.niska (a) uef.fi
Yliopistotutkija Jorma Joutsensaari, p. 040 828 4146, jorma.joutsensaari (a) uef.fi