Huippu-urheilijamyönteisyydestä laatutunnuksen saanut Itä-Suomen yliopisto jakoi tunnustuksia ansioituneille urheileville opiskelijoilleen.
Itä-Suomen yliopisto sekä Joensuun ja Kuopion alueiden urheiluakatemiat edistävät opiskelijoiden mahdollisuuksia yhdistää huippu-urheilu ja yliopisto-opinnot.
Yliopisto palkitsee menestyneitä urheilevia opiskelijoitaan vuosittain stipendeillä. Tänä vuonna yliopisto päätti jakaa stipendit 19 urheilevalle opiskelijalle. Palkintotilaisuus järjestettiin 4. joulukuuta.
Palkitsemisen perusteina ovat muun muassa menestyksekäs kansainvälisen urheilijauran ja yliopisto-opintojen yhdistäminen, aikuisten ja nuorten arvokisaedustus, maailmancupin menestys sekä kansainvälisiin sarjoihin siirtyminen joukkuepeleissä.
Urheiluakatemiat ovat alueellisia verkostoja, joihin kuuluu oppilaitoksia, urheiluseuroja ja asiantuntijaorganisaatioita. Urheiluakatemioiden koordinaattorit Joensuussa ja Kuopiossa tekevät läheistä yhteistyötä yliopiston urheiluakatemiatoiminnan yhteyshenkilöiden kanssa, jotka ovat koulutuspalveluissa työskentelevät Erja Widgrén-Sallinen Joensuun kampuksella ja Tuija Pasanen Kuopion kampuksella.
Palkittavat urheilijat 2024:
- Noora-Kaisa Keränen, ampumahiihto, oikeustiede, MM-kisaedustus ampumahiihdossa
- Venla Lehtonen, ampumahiihto, kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede, MM-kisaedustus ampumahiihdossa
- Kalle Loukkaanhuhta, ampumahiihto, kasvatustiede, EM-hopeamitali M22-sarjassa
- Inkki Inola, maastohiihto, oikeustiede, maailmancupin kokonaiskilpailun 2. sija
- Mia Pentti, uinti, kasvatustiede, EM-kisaedustus uinnissa
- Simo Lipsanen, yleisurheilu, metsätiede, EM-kisaedustus yleisurheilussa
- Veera Laaksoviita, suunnistus, metsätiede, EM-kisaedustus suunnistuksessa
- Siiri Silvennoinen, suunnistus, metsätiede, EM-kisaedustus suunnistuksessa
- Heikki Laitinen, ampumahiihto, kauppatieteet, MM-kisaedustus ampumahiihdossa
- Mikko Kauppinen, yleisurheilu, matematiikka, EM-edustusvalinta maastojuoksussa M22-sarja
- Saara Yli-Hietanen, pyöräsuunnistus, kasvatustiede, MM-kisaedustus pyöräsuunnistuksessa
- Kalle Pyykkönen, uinti, kasvatustiede, SM-mitali ja HUMKK-auditointi
- Emilia Kääntä, lentopallo, yhteiskuntatieteet, SM-mitali ja siirtyminen ulkomaiseen sarjaan
- Liisa Kastikainen, jääkiekko, kauppatieteet, SM-mitali ja siirtyminen ulkomaiseen sarjaan
- Joel Naukkarinen, soutu, lääketieteen tohtorikoulutus, MM- ja EM-mitaleita
- Suvi Leinonen, maastohiihto, yhteiskuntatieteet, HUMKK-auditointi
- Nina Kärnä, hiihtosuunnistus, farmasia, MM-kisaedustus
- Nelli Westerlund, voimanosto, lääketiede, edustus opiskelijoiden MM-kisoissa
- Sonja Laine, frisbeegolf, biolääketiede, MM-kisaedustus
Olympiakomitealta laatutunnus huippu-urheilijamyönteisyydestä
Itä-Suomen yliopisto sai kolmantena yliopistona Suomessa huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnuksen syyskuussa 2024. Tunnuksen myöntää Suomen Olympiakomitean huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön ohjausryhmä. Laatutunnus osoittaa, että urheilijoiden arki on toimivampaa korkeakouluissa, joissa opiskelun ohjaamisen käytänteet todennetusti tukevat urheilijaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä.
Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointi pohjautuu laatumalliin, joka koostuu kuudesta arviointialueesta ja 23 laatutekijästä. Nämä tekijät liittyvät muun muassa henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen, joustaviin opintojärjestelyihin, urheilun kautta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja urheiluakatemian kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yksi keskeisistä tavoitteista on myös sujuvoittaa urheilijoiden siirtymää korkeakouluopiskelijaksi toisen asteen opintojen jälkeen. Itä-Suomen yliopiston käytänteet arvioitiin useilla alueilla erinomaiseksi tai hyväksi. Yliopisto sai myös mainintoja kansallisesta edelläkävijyydestä muun muassa opiskelijaurheilijoiden tilanteiden huomioimisessa ohjauksessa ja opintojen tukemisessa.
Itä-Suomen yliopiston auditointiryhmään osallistuivat yliopisto-opiskelijat, hiihtäjä Suvi Leinonen ja uimari Kalle Pyykkönen.
– Auditioinnissa urheilevat opiskelijat saivat hyvin oman äänensä kuuluviin haastatteluiden ja kyselyn kautta. He pääsivät kertomaan omia kokemuksiaan kaksoisurasta ja siihen liittyvien tukipalveluiden toiminnasta. Koin, että opiskelevan urheilijan näkemykset otettiin hyvin vastaan auditioinnissa, kertoo Suvi Leinonen.
– Oli hienoa ja mielenkiintoista päästä pohtimaan syvemmin sitä, mikä juuri meillä täällä Itä-Suomen yliopistossa on hyvin urheilun ja opiskelun näkökulmasta, ja missä olisi parannettavaa, jatkaa luokanopettajaksi opiskeleva uimari Kalle Pyykkönen.
Urheiluakatemioiden ja yliopiston yhteistyön vahvuuksia ovat Leinosen ja Pyykkösen mukaan muun muassa urheiluakatemiaopintojen viidentoista opintopisteen kokonaisuus, joka edistää monen urheilevan opiskelijan tutkinnon täydentämistä, kattavat tukipalvelut kaksoisuran tukemiseksi sekä kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevat opiskelijapalvelut ja harjoitteluolosuhteet.
Parannettavaakin löytyy: esimerkiksi opettajien tietoisuutta huippu-urheilijan uran ja opintojen yhdistämisestä sekä opintojen joustavuutta voisi lisätä entisestään. Muun muassa tenttien ajankohdat voivat olla hyvin tarkkoja ja vaikeasti sovitettavissa urheilu-uraan.
– Auditioinnin urheilijahaastatteluissa havaittiin, että joillakin aloilla kurssin suoritustavat ja tenttimiskäytännöt, kuten esimerkiksi kerran vuodessa mahdollisuus tenttiä kyseinen opintojakso, voivat aiheuttaa hankaluuksia opintojen edistämiselle. Tähän olisi hyvä löytää järkeviä vaihtoehtoisia ratkaisuja, Leinonen muistuttaa.
Urheilu-uran huomioiminen opinoissa vaatii usein sovittelua. Itä-Suomen yliopistossa moni urheileva opiskelija opiskelee esimerkiksi terveystieteitä ja metsätieteitä.
– Lääketieteen koulutusohjelmassa opinnot etenevät hyvin pitkälle valmiiksi aikataulutetun vuosikurssikohtaisen lukujärjestyksen mukaisesti. Yksi opintojen omaleimainen piirre on se, että yli puolet kuusivuotisesta koulutuksesta tapahtuu yliopistollisessa sairaalassa KYS:ssä sekä alueen sote-keskuksissa ja sairaaloissa. Tämä kliinisen vaiheen opintojen toteutus vaatii monen käytännön asian yhteensovittamista. Valmiiksi aikataulutetun lukujärjestyksen rakenteet luovat aktiiviselle urheilijalle raamit, johon sitten tavoitteellisen harjoittelun ja kisamatkojen suunnittelu voidaan yhdistää. Aina tämä ei ole helppoa, mutta teemme aktiivisesti töitä sen eteen, että opiskelijamme saavat edistettyä sekä urheilu-uraa että vaativia lääketieteen opintoja. Opintojen suunnittelua helpottaa yleensä se, että opiskelijamme ovat tavoitteellisia molempien urien edistämisessä, kertoo terveystieteiden tiedekunnan opintoasiainpäällikkö Timo Kemppainen.
Opetussuunnitelmassa huippu-urheilu on määritelty hyväksyttäväksi poissaolon syyksi, ja korvaavat suoritukset opiskelija suunnittelee yhdessä hops-ohjaajansa kanssa.
Kaikkineen terveystieteiden opiskelu ja urheilu-ura tukevat erinomaisesti toisiaan.
– Huippu-urheilijat ovat tottuneet viemään itsensä ja kehonsa äärimmäisiin suorituksiin menestystä tavoitellessaan. Terveystieteiden syvempi opiskelu lisää ymmärrystä omasta kehosta sekä sen toiminnasta ja rakenteesta. Nämä tiedot yhdessä urheiluakatemian asiantuntijoiden ja valmentajien huippuosaamisen kanssa luovat opiskelijan hyvinvointia tukevan kokonaisuuden, joka palvelee molempien urien kehittymistä. Tunnistamme myös sen, että opiskelijat oppivat urheilu-uransa aikana monia taitoja, joista on hyötyä opiskelussa ja tulevassa työelämässä alansa ammattilaisina, Kemppainen muistuttaa.
Metsätieteisiin urheilevia opiskelijoita houkuttaa Joensuun aktiivinen seuratoiminta, urheiluakatemian toiminta sekä urheilijamyönteisyyden maine. Metsätieteiden osastossa urheilijaopiskelijat saavat tukea urheilun ja opintojen yhdistämiseen. Esimerkiksi joitain kursseja on tarvittaessa mahdollista suorittaa etänä kilpailu- ja leirimatkojen aikana. Lisäksi harjoitteluolosuhteet ovat kunnossa Joensuun kampuksella seuratoiminnan ja urheiluakatemian toimesta.
Lisätietoja
Tuija Pasanen, opiskelijapalvelun päällikkö, Itä-Suomen yliopisto, tuija.pasanen@uef.fi, p. 044 716 2145