Länsi-Afrikassa sijaitsevat Ghana ja Nigeria ovat nousseet entistä tärkeämpään asemaan Itä-Suomen yliopiston kumppaniuusmaina. Yliopiston kansainvälisiin maisteriohjelmiin saapuu Ghanasta ja Nigeriasta keskimäärin yli 300 hakemusta vuodessa. Vuosien saatossa ylipistossa on opiskellut kaikkiaan 305 ghanalaista ja 329 nigerialaista opiskelijaa. Ghanasta ja Nigeriasta kotoisin olevat opiskelijat ovatkin yliopiston suurin afrikkalainen opiskelijaryhmä: tällä hetkellä kirjoilla on 58 opiskelijaa Ghanasta ja 71 opiskelijaa Nigeriasta.
Koulutus- ja tutkimusyhteistyö Itä-Suomen yliopiston ja nigerialaisyliopistojen välillä on takavuosina keskittynyt terveydenhuollon informaatioteknologiaan, mutta sittemmin yhteistyö on laajentunut. Parhaillaan suunnitteilla on ympäristötieteiden ja kemian alan koulutus- ja tutkimusyhteistyötä Lagosin yliopiston kanssa.
Ghanalaisyliopistojen kanssa tehtävä yhteistyö sen sijaan on ollut aktiivisempaa ja sitä on tehty useilla eri aloilla, kuten metsä- ja ympäristötieteissä, fotoniikassa, hoitotieteessä sekä farmasiassa, jonka koulutuksessa Itä-Suomen yliopisto on tehnyt pitkään yhteistyötä Kwame Nkrumah -yliopiston kanssa. Niin ikään yliopisto järjestää Ghanan tieteellisen ja teollisen tutkimuksen neuvoston alaisuudessa toimivan CSIR College of Science and Technologyn kanssa yhteistä UniPID-verkoston rahoittamaa virtuaalikurssia trooppisten ekosysteemien ennallistamisesta ja ilmastonmuutoksesta.
Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitos tekee myös tiivistä yhteistyötä ghanalaisten alumniensa kanssa. Yksi esimerkki alumnien aktiivisuudesta on heidän vastikään perustamansa Photonics Ghana -verkosto, jonka tavoitteena on edistää fotoniikan alaa niin Ghanassa kuin Afrikassa laajemminkin. Itä-Suomen yliopiston ja Photonics Ghana -verkoston fotoniikan tutkimuksen korkea taso onkin vastikään saanut tunnustusta: fotoniikan alan nuoremmalle tutkijalle Benjamin Osae Asamoahille on juuri myönnetty kansainvälisen optiikan ja fotoniikan järjestön SPIE:n apuraha tunnustuksena hänen potentiaalistaan optiikan, fotoniikan tai niihin liittyvillä aloilla.
Virallisia kumppanuuksia
Suomen Ghanan- ja Nigerian-suurlähettiläs Jyrki Pulkkinen ja kauppavirkamies Tarvo Nieminen vierailivat Itä-Suomen yliopistossa tapaamassa yliopiston tutkijoita sekä Savonia-ammattikorkeakoulun ja kuopiolaisen yrityselämän edustajia. Suurlähettiläs Pulkkinen on ilahtunut Itä-Suomen yliopiston ja ghanalaisten ja nigerialaisten kumppanien yhteistyön laajuudesta.
– On upeaa nähdä, kuinka aktiivisesti Itä-Suomen yliopisto toimii näissä maissa. Tämä luo myös hyvän pohjan kaupalliselle yhteistyölle suomalaisten, nigerialaisten ja ghanalaisten yritysten välillä. Tilauskoulutuksen saralla on myös paljon potentiaalia, ja suomalaisten koulutusorganisaatioiden tulisikin ottaa aktiivisempi ote olemassa olevien mahdollisuuksien kartoittamiseksi, hän toteaa.
– Itä-Suomen yliopiston yhteistyötä niin Ghanaan kuin Nigeriaan on vastikään vahvistettu kahdella aiesopimuksella. Nämä sopimukset pohjautuvat yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin, joita on noussut esiin hoitotieteen laitoksen tutkijoiden ja opettajien ja afrikkalaisten kumppaneidemme välisessä yhteistyössä, terveystieteiden tiedekunnan dekaani Jussi Pihlajamäki kertoo.
Toinen aiesopimuksista on solmittu Ghanan yliopiston kanssa ja se liittyy terveystieteiden koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön etenkin hoitotieteen alalla. Aiesopimuksen syntyyn on myötävaikuttanut kumppaneiden välinen tutkija- ja opettajaliikkuvuus, jota on rahoitettu Erasmus + Global Mobility -ohjelmasta.
Toinen aiesopimus puolestaan on solmittu Yhdysvaltain Pennsylvaniassa sijaitsevan Villanovan yliopiston, nigerialaisen Port Harcourtin yliopiston ja Intian kansanterveyssäätiön kanssa. Sopimuksen puitteissa kehitetään globaalia ilmastonmuutosta ja globaalia terveyttä käsittelevä kurssi. Aiesopimuksen syntyyn on myötävaikuttanut Fulbright-säätiön myöntämä liikkuvuusrahoitus, jonka turvin professori Ruth McDermott-Levy Villanovan yliopistosta vieraili hoitotieteen laitoksella. Myös yhteistyö nigerialaisalumnien kanssa ja Intian kansanterveyssäätiön verkostot ovat olleet merkittävässä roolissa.
– Kumppanuuksien virallistaminen mahdollistaa entistä yhtenäisemmät toimet YK:n kestävän kehityksen kolmannen tavoitteen saavuttamiseksi, eli terveellisen elämän ja hyvinvoinnin takaamiseksi kaiken ikäisille. Olemme innoissamme meille ja kumppaneillemme avautuvista uusista mahdollisuuksista, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo.
– Liikkuvuustoimet ja yhteistyö alumniemme kanssa ovat osoittautuneet erittäin tärkeiksi kanainvälisen yhteistyön kehittämisen muodoiksi, Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen asioiden johtaja Riikka Pellinen korostaa.