Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen globaalin kehityksen raportti on julkaistu. Raportti tarjoaa kattavan kokonaiskuvan yliopiston osallistumisesta globaalin kehityksen verkostoihin sekä yleiskatsauksen globaalin etelän kanssa toteutettavista koulutus- ja tutkimushankkeista sekä opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudesta. Raportti tarkastelee ajanjaksoa 2022–2024 ja siinä kuvataan myös yliopiston globaalin kehityksen tavoitteita vuodelle 2025 ja eteenpäin.
Itä-Suomen yliopiston yhteistyö globaalin etelän kanssa vahvistui ja syveni vuosina 2022–2024, ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet olivat olennainen osa globaaliin etelään suuntautuvaa toimintaa. Vuonna 2024 yliopisto teki koulutus- ja tutkimusyhteistyötä 54:ssä globaalin etelän maassa, kun vuonna 2022 koulutus- ja tutkimusyhteistyön piiriin kuului 43 maata.
Yliopisto oli aktiivisesti mukana suomalaisten yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto UniPIDin toiminnassa ja osallistui YK:n korkeakoulujen vaikuttavuutta edistävään UNAI-aloitteeseen. Yhteistyötä tehtiin myös pohjoismaisten ja eteläisessä Afrikassa sijaitsevien yliopistojen yhteistyöverkosto SANORDin sekä pohjoismaisten ja intialaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyöverkosto NCI:n puitteissa.
Yliopisto sai merkittävää rahoitusta globaalin kehityksen toimintoihin vuosina 2022–2024. Globaalin kehityksen kokonaisrahoitus oli yli 10 miljoonaa euroa, minkä lisäksi globaaliin liikkuvuuteen saatu Erasmus+-rahoitus nostin potin 11,5 miljoonaan euroon. Yliopiston globaalin kehityksen rahoitus on kolminkertaistunut vuodesta 2021.
Itä-Suomen yliopisto on sitoutunut edistämään kestävää globaalia kehitystä vastuullisten ja oikeudenmukaisten kumppanuuksien kautta niin globaalissa etelässä kuin kansallisesti ja kansainvälisesti. Vuodesta 2025 alkaen yliopisto pyrkii ennemmin syventämään kuin laajentamaan globaalin etelän kanssa solmittuja kumppanuuksiaan sekä jatkamaan aktiivista osallistumista kumppanuusverkostojensa toimintaan. Yhtenä esimerkkinä tästä on UniPID-verkoston koordinaatiovastuu vuodesta 2026 alkaen.
Yhteistyö diasporisten yhteisöjen ja globaalissa etelässä sijaitsevien alumnien sekä kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen kanssa jaetuilla kiinnostuksen kohteilla kuuluvat yliopiston globaalin kehityksen toimenpiteisiin.
– Antamalla panoksemme globaaliin kehitykseen voimme hyödyntää ainutlaatuisia vahvuuksiamme oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman luomiseksi, Itä-Suomen yliopiston rehtori Tapio Määttä toteaa.
Itä-Suomen yliopiston globaalin kehityksen raportti
Lisätietoja:
Roseanna Avento
Globaalin kehityksen erityisasiantuntija
roseanna.avento@uef.fi, +358 40 355 3828