Suomen Akatemia myönsi Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntäminen -haussa rahoitusta yliopiston biolääketieteen, farmasian ja oikeustieteen hankkeille.
Itä-Suomen yliopisto on saanut yhteensä lähes 880000 euroa biolääketieteen, farmasian ja oikeustieteen alan hankkeisiin Suomen Akatemian Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntäminen -rahoitushaussa.
Tutkimuksen hyödyntämisen rahoitus edistää tutkimustulosten hyödyntämistä kohti kaupallistamista ja muuta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Rahoitusmuodon pilottihaku oli vuonna 2023. Nyt toisella hakukierroksella hyödynnettiin pilotista saatuja kokemuksia ja haku suunnattiin akatemiahankkeista saatujen tutkimustulosten hyödyntämiseen. Rahoituksella voi esimerkiksi testata tutkimustuloksia käytännön olosuhteissa tai kehittää uusia toimintamalleja elinkeinoelämän, julkishallinnon tai kolmannen sektorin tarpeisiin.
Itä-Suomen yliopistosta rahoituksen saivat seuraavat hankkeet:
- Uudet strategiat hypertrofisen kardiomyopatian terapiaan ja ennaltaehkäisyyn. Vastuullinen tutkija: ProfessoriPasi Tavi, A.I. Virtanen -instituutti. Rahoitus: 299955 euroa. Hypertrofinen kardiomyopatia on yleisin periytyvä sydänsairaus, jota sairastaa 1 viidestäsadasta ihmisestä. Taudin voi aiheuttaa yli 1400 eri mutaatiota, pääasiassa geeneissä, jotka koodaavat sydänsolujen sarkomeerien proteiineja. Tautiin liittyvät vasemman kammion liikakasvu, diastolinen vajaatoiminta, ja lisääntynyt alttius rytmihäiriöille. Tässä tutkimuksessa käytetään potilasperäisiä indusoiduista monikykyisistä soluista tehtyjä sydänsoluja ja kolmiulotteisia sydänkudoksia kehittämiemme farmakologisten ja RNA-pohjaisten terapioiden testaamiseen ja validointiin. Kehittämiemme interventioiden ideana on parantaa solujen energia-aineenvaihduntaa ja siten estää mutaatioiden aiheuttamia patologisia muutoksia. Tässä projektissa käytetään laajasti eri metodeja ja yhdistellään eri tieteenaloja tarkoituksena saada konseptitodistus ja varmistus uusien terapioiden toimivuudesta hypertrofisen kardiomyopatian ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
- Malminetsinnän ja kaivostoiminnan paikallisen hallinnan valmiuksien kehittäminen. Vastuullinen tutkija: Professori Ismo Pölönen, oikeustieteiden laitos. Rahoitus: 300000 euroa. Kriittiset mineraalien etsintä ja louhinta ovat välttämättömiä vihreälle ja digitaaliselle siirtymälle. Kunnat voivat houkutella, ohjata ja rajoittaa kaivoshankkeita monin tavoin, mutta laadukas paikallinen hallinta edellyttää onnistumista politiikkatoimien valinnoissa ja yhteistoiminnallisten menettelyjen käytännön tuntemusta. Hankkeessa tuotetaan ohjeistusta ja koulutusta malminetsinnän ja kaivostoiminnan oikeudenmukaisen ja kestävän hallinnan tukemiseksi. Siinä kehitetään yhdessä kuntien kanssa tapauskohtaisia politiikkavaihtoehtoja ja -ratkaisuja aikaisempaa tutkimusta hyödyntäen. Lisäksi hankkeessa laaditaan kunnille tiekartta, jolla tuetaan valmiutta ennakoida ja hallita malminetsintä- ja kaivoshankkeiden myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia sekä mahdollisia konflikteja. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä kolmen kunnan kanssa, joissa malminetsintä ja/tai kaivostoiminta ovat eri vaiheissa: malminetsintä (Rautalampi), löytö (Heinävesi) ja tuotanto (Sodankylä).
- Pitkävaikutteiset melaniiniin sitoutuvat hiilihappoanhydraasin estäjät glaukooman hoitoon. Vastuullinen tutkija: Professori Arto Urtti, farmasian laitos. Rahoitus: 279786 euroa. Silmätippojen vaikutuksen lyhyt kesto haittaa glaukooman hoitoa. Silmätippoja annetaan 1–4 kertaa päivässä, mikä johtaa huonoon alle 50 % hoitomyöntyvyyteen. Heikosti toteutuva hoito johtaa huonoon silmänpaineen hallintaan, verkkokalvon ja näköhermon vaurioitumiseen sekä peruuttamattomaan asteittaiseen näön menetykseen. Edellisen Suomen Akatemian hankkeen tulokset osoittavat, että silmän melaniiniin sitoutuvat hiilihappoanhydraasin estäjät pysyvät pitkään silmässä ja laskevat painetta jopa kaksi viikkoa yhden silmätipan tiputtamisen jälkeen. Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää hankittujen immateriaalioikeuksien rajoissa optimaalisia yhdisteitä, joiden vaikutusaika on vielä pidempi. Hankkeessa luodaan POC pitkävaikutteiselle glaukoomalääkkeelle, jota laitetaan silmään kerran kuukaudessa silmätippana. Hanke sisältää myös kehityspolun kehittämisen sisältäen FDA-konsultoinnin, siihen liittyvän regulaatiosuunnitelman ja translaatiorahoituksen hankinnan.
Suomen Akatemia seuraa rahoittamiensa hankkeiden vaikuttavuutta. Hankkeet käynnistyvät 1.1.2025 ja kestävät kaksi vuotta.
Tiedotteen lähde: Suomen Akatemia