Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos ja Namibian yliopisto ovat vastikään julkaisseet yhteisen opetusvideon, jolla käsitellään varhaista puuttumista lähisuhdeväkivaltaan. Videon julkistamistilaisuus pidettiin Namibiassa 14.8.2024. Video on suunnattu lähisuhdeväkivallan parissa työskenteleville sosiaalityöntekijöille, sosiaalityön opiskelijoille ja muille ammattilaisille, ja se esittelee sekä suomalaisia että namibialaisia lähestymistapoja ilmiöön puuttumiseen. Lähisuhdeväkivaltaa esiintyy Suomessa ja Namibiassa yhtä paljon.
– Lähisuhdeväkivalta on maailmanlaajuinen ilmiö, jota monesti pidetään yksityisenä ja perheen sisäisenä asiana. Itä-Suomen ja Namibian yliopistojen välinen yhteistyö vastaa maailmanlaajuiseen tarpeeseen torjua ja vähentää lähisuhdeväkivaltaa, Namibian yliopiston rehtori, professori Kenneth Matengu toteaa.
– Videolta käy hyvin ilmi, että moniammatillinen yhteistyö edellyttää erilaisista koulutus- ja tutkimustaustoista tulevien opiskelijoiden ja ammattilaisten kouluttamista. Kun maailmamme pienenee, on tärkeää ymmärtää meitä kaikkia koskettavia ilmiöitä myös muiden maiden ja kulttuurien näkökulmista, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo.
Suomen Namibian-suurlähetystössä työskentelevä Team Finland -assistentti Alma Pyymäki suitsuttaa yliopistojen yhteistyötä. –Tämän kaltainen hedelmällinen yhteistyö on hyvä esimerkki siitä, mikä on mahdollista, kun eri tahot yhdistävät voimansa ja jakavat kokemuksiaan ja asiantuntemustaan. Kansainvälinen yhteistyö sosiaalityössä avaa uusia mahdollisuuksia kehittää sekä osaamista että uusia lähestymistapoja. Toisiltamme oppiminen, kokemusten jakaminen yli kulttuurirajojen ja uusien opetusmenetelmien kokeileminen ovat olennaisen tärkeitä onnistuneelle yhteistyölle eri asiantuntijoiden ja organisaatioiden välillä.
Simulaatio-oppiminen ja reflektio ovat tärkeitä työkaluja lähisuhdeväkivaltaan puuttumisen opetuksessa
Video osoittaa, kuinka moniammatilliset tiimit voivat tehdä yhteistyötä lähisuhdeväkivaltaan puuttumisessa.
– Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen edellyttää moniammatillista yhteistyötä ja siksi meistä on tärkeää, että eri alojen opiskelijat sekä työssä toimivat ammattilaiset pääsevät harjoittelemaan näitä tilanteita, vanhempi yliopistonlehtori Kaarina Mönkkönen ja yliopistonlehtori Piia Puurunen Itä-Suomen yliopistosta kertovat.
Videoon sisältyy simuloitu kohtaus, jossa moniammatillinen tiimi käsittelee lähisuhdeväkivaltatapausta. Simulaatio-oppimista on käytetty Itä-Suomen yliopistossa lähisuhdeväkivallan kaltaisten teemojen opetuksessa, ja simulaatio-oppimiseen liittyy aina purkukeskustelu, johon sisältyy tehtyjen valintojen ja koettujen tunteiden reflektoiminen.
– Yleensä valitsemme hyvin herkkiä aiheita, jotka herättävät paljon tunteita. Tällaisten tilanteiden käsittelyyn vaaditaan paljon moniammatillista yhteistyötä, Kaarina Mönkkönen jatkaa.
Videota voidaan hyödyntää myös yhteisön osallistamiseen. – Video ei ole ainoastaan opetusmateriaalia, vaan se on myös väline yhteisön voimaannuttamiseen, toteaa Namibian yliopiston UNAM Cares -hankkeen johtaja professori Rachel Freeman. UNAM Cares on hanke, jonka kautta Namibian yliopisto toteuttaa yhteiskuntavastuutaan. Hanke osallistaa yhteisöjä ja sen puitteissa toteutetaan monenlaista vaikuttamistyötä muun muassa lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi.