Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tekstitarroja lasiseinässä.

Itä-Suomen yliopistoon 45 lisäaloituspaikkaa itäisen Suomen vahvistamiseksi

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus tuo 20 uutta tohtorikoulutuspaikkaa Itä-Suomen yliopistoon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaa itäisen Suomen elinvoimaa 10 miljoonalla eurolla. Rahoituksesta noin kuusi miljoonaa euroa suuntautuu korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen ja noin neljä miljoonaa alueen tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen. Rahoitus mahdollistaa kaikkiaan 257 uuden aloituspaikan lisäyksen itäisen Suomen alueen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen vuonna 2023 alkaviin koulutuksiin.

Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulutukseen tulee 20 lisäpaikkaa, jotka jakautuvat yliopiston eri tieteenaloille Joensuun ja Kuopion kampuksilla. Tekniikan alan tutkintokoulutukseen tulee 15 lisäaloituspaikkaa Joensuun kampukselle sekä 10 uutta aloituspaikkaa kasvatusaloille erityisopettajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan koulutuksiin Joensuuhun.

– Ministeriön erikseen nyt rahoittamat lisäaloituspaikat mahdollistavat koulutuksemme laajentamisen aloilla, joilla on erityistä alueellista ja valtakunnallista työvoimatarvetta. Rahoituksella pystymme myös merkittävästi laajentamaan tohtorikoulustamme, akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo.

Ministeriö myöntää lisäksi rahoitusta kuudelle korkeakoululle tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen tai niiden päivittämiseen. Tutkimusinfrastruktuurien rahoitus kytkeytyy alueiden omiin vahvuuksiin ja elinvoiman kasvuun sekä kunkin korkeakoulun strategiaan. Korkeakoulut sitoutuvat ylläpitämään infrastruktuureja investoinnin jälkeen.

Itä-Suomen yliopistossa ministeriön rahoituksen turvin varustetaan kaksi alueelliseen TKI-yhteistoimintaan liittyvää tutkimuskeskittymää: akkuteknologioiden ja -materiaalien tutkimus- ja koulutusympäristö sekä korkean erotuskyvyn automaattinen kuvantamisjärjestelmä.

Ministeriön mukaan rahoituksen taustalla on tarve vahvistaa itäisen Suomen elinvoimaa Venäjän hyökkäyssodan seurauksena sulkeutuneen rajan sekä alueen rakenteellisten haasteiden, kuten työllisyystilanteen ja investointien puutteen vuoksi.

– Korkean osaamisen voimalla luodaan vahvaa ja kestävää pohjaa itäisen Suomen menestykselle muuttuvassa maailmassa. Luonnollisesti osaajilla tulee olla tarkoituksenmukaiset työvälineet – siksi myös tutkimusinfrastruktuurin tulee olla kunnossa. Nämä satsaukset tukevat koko Suomen kilpailukykyä, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen sanoo.

Tiedotteen lähteenä on käytetty opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotetta.

Lisätietoja: