Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen ja harjoittelukoulujen työ kansainvälisellä eTwinning-verkkoalustalla palkittiin.
Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto sekä harjoittelukoulut saivat tänä syksynä Opetushallituksen myöntämän kansallisen sertifikaatin edistyksellisestä eTwinning-toiminnastaan. Samalla UEF ilmoitettiin Euroopan laajuiseen eTwinning Initial Teacher Training Award -kilpailuun ja valittiin siinä myöhemmin 12 parhaan kilpailijan joukkoon. Euroopan Komissio valitsi palkinnonsaajan eTwinning-konferenssissa 30.11.2022, jolloin voittajaksi selviytyi Firenzen yliopisto.
eTwinning on oppimisalusta ja verkosto eurooppalaisten koulujen yhteistyön tiivistämiseksi ja verkossa tapahtuvan opetuksen kehittämiseksi. eTwinning on osa Erasmus + -ohjelmaa, ja Suomessa sitä toteuttaa ja koordinoi Opetushallitus. eTwinningissä on mukana opettajia 44 Euroopan maasta, ja sen tavoitteena on helpottaa ja lisätä eurooppalaista verkkopohjaista ystävyyskouluyhteistyötä.
Itä-Suomen yliopistossa verkostoa on hyödynnetty kolmen vuoden ajan osana opettajankoulutuksen opintoja. Verkosto toimii yliopistosta valmistuville opettajille yhtenä konkreettisena esimerkkinä kansainvälisestä koulujen yhteisöstä.
Helppokäyttöinen ja turvallinen alusta
Ohjelma-asiantuntija Olga Lappi Opetushallituksesta kertoo, että UEF ilmoitettiin kilpailuun mukaan juuri aktiivisen ja määrätietoisen eTwinningin hyödyntämisen ansiosta. Valintaperusteluissa korostettiin, miten monipuolisilla tavoilla eTwinning on tuotu opettajaopiskelijoiden tietoisuuteen ja kokeiltavaksi.
– Painotimme sitä, miten eTwinningiä käytetään harjoittelujen aikana, miten alustalla toteutetaan kansainvälisiä projekteja sekä miten laadukasta toiminta on. Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutus täytti nämä ehdot hyvin, ja niillä perusteilla ilmoitimme UEFin ainoana suomalaisena koulutusorganisaationa mukaan kilpailuun.
UEFista onkin jo käyty opastamassa muita oppilaitoksia eTwinningin käytössä – sekä kansainvälisissä konferensseissa että kansallisella tasolla.
– Kyseessä on helppokäyttöinen ja turvallinen verkkoalusta, joka sopii lähes täydellisesti suomalaiseen opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelmassa mainitut laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet hoituvat eTwinningin kautta kuin luonnostaan, kuvailee harjoittelukoulun lehtori Merja Kukkonen.
Satoja tuhansia kollegoita verkossa
Englannin kielen lehtori Hilkka Koivistoinen kiittää eTwinningiä siitä, ettei suomalaisten opettajaopiskelijoiden tarvitse jäädä sen ansiosta ”suomalaisuuden kuplaan”.
– Minusta on tärkeää, että tulevat opettajat hahmottavat, miten kansainvälisessä maailmassa oppilaamme tulevat elämään. Emme voi jäädä tänne suomenkieliselle saarelle yksinämme, vaan kansainvälistä yhteistyötä on luontevaa tehdä jo kouluaikana.
eTwinningissä on norssissa toimittu pääosin englanniksi, mutta myös venäjän kieltä on päästy käyttämään. Harjoittelukoulujen johtava rehtori Jyrki Huusko kiitteleekin alustaa myös siitä, että englannin lisäksi myös muiden vieraiden kielten suosio nostaa päätään.
– Iloitsen kaikesta toiminnasta, millä tuetaan vieraiden kielten oppimista. Tällä alustalla toiminta on erittäin luontevaa, eikä harjoittelu perustu silloin vain luokassa tehtyihin harjoituksiin, vaan opettajat ja oppilaat tapaavat alustalla aidosti toisiaan kansainvälisessä ympäristössä.
Merja Kukkosen mukaan samalla tehdään myös arvokasta rauhan edistämistyötä.
– Verkon yli tapahtuvissa kontakteissa tutustutaan omiin ikätovereihin muista maista ja samalla huomataan, että vaikkapa se espanjalainen ikätoveri on tosiaan ihan oikea ihminen, jolla on samanlaisia haaveita ja ajatuksia kuin suomalaisillakin kavereilla. Näin kiinnostus ja arvostus muita ihmisiä ja kansallisuuksia kohtaan herää kuin automaattisesti.
Samalla tavalla eTwinning on avannut maailmaa opettajaopiskelijoille.
– Kun heillä täällä kampuksella on noin sata kollegaa, niin verkossa heitä onkin yhtäkkiä satoja tuhansia. Kollegiaaliset ajatukset saavat aivan valtavan viitekehyksen ja vertaistuen määrä huikea, Kukkonen kuvailee.
eTwinningin avulla kiinnostus ja arvostus muita ihmisiä ja kansallisuuksia kohtaan herää kuin automaattisesti.
Merja Kukkonen
Lehtori
Kaksisuuntaista oppimista
Opetushallitus toivoo eTwinningin käytön laajenevan esimerkiksi juuri valmistuvien opettajien myötä.
– Kun tuoreet opettajat ovat saaneet hyviä kokemuksia eTwinningistä opiskeluaikanaan, vievät he tietoa alustasta eteenpäin tuleville työpaikoilleenkin, kertoo ohjelma-asiantuntija Riikka Aminoff Opetushallituksesta.
Itä-Suomen yliopiston harjoittelukouluissa noin puolet opettajista käyttää eTwinningiä työssään sekä osana opettajankoulutusta.
– Alusta taipuu niin moneen. Siellä voi järjestää esimerkiksi vain tunnin pituisen neuvottelun tai toisaalta vaikkapa viisi vuotta kestävän projektin. Lisäksi se sopii kaiken ikäisille – myös varhaiskasvatuksen puolelta on saatu hyviä esimerkkejä eTwinningin käytöstä, Kukkonen lisää.
Oppiminen tuntuu olevan myös kaksisuuntaista ja oppilaskeskeistä. Oppilaat ovat päässeet alustalla neuvomaan teknisissä asioissa opettajia sekä opettajaopiskelijoita. Lehtoreiden mukaan on hyvä, että opettajaopiskelijoille muodostuu eTwinningin kautta konkreettinen kuva siitä, millaisessa maailmassa nykylapset elävät.
– Heillä on todella paljon valmiuksia sekä verkossa toimimiseen että kansainvälisissä ympäristöissä liikkumiseen virtuaalisesti, Koivistoinen summaa.
Vaikka oppilaille verkossa toiminta on tuttua vapaa-ajalta, valmistaa alusta oppilaita verkostoissa ja verkossa toimimiseen muutenkin. Tulevaisuudessa oppiminen ja työnteko tapahtuvat yhä enemmän erilaisilla digitaalisilla alustoilla ja työkaluilla.
Osa rauhanedistämistyötä
Itä-Suomen yliopistossa on kolmen vuoden aikana muodostunut hyvä kuva siitä, miten eTwinningin kanssa voidaan toimia, mihin se antaa mahdollisuuksia, mitä sillä kannattaa tehdä ja miten se on sovellettavissa käytäntöön.
– Siksi haluamme nyt motivoida muitakin opettajankoulutusta antavia yliopistoja sekä koulutusorganisaatioita alustan ja verkoston käyttöön. Euroopan laajuisesti ajateltuna tämä on tärkeä ja yhdistävä tekijä, Hilkka Koivistoinen sanoo.
Lisäksi eTwinning on tässä tilanteessa ajankohtaisempi kuin koskaan. Riikka Aminoffin ja Olga Lapin mukaan toiminnan taustalla on toive rauhasta Euroopassa.
– Se on tärkeä päämäärä kaiken kansainvälisen toiminnan taustalla, ja tämä on yksi keino edistää sitä.