Kanssatutkimus on osa ihmis- ja yhteiskuntatieteiden osallistuvaa ja osallistavaa käännettä. Kanssatutkimuksessa olennaista on lähestyä tutkimukseen osallistuvia ihmisiä oman elämänsä asiantuntijoina ja tasavertaisina tutkimuskumppaneina.
– Kanssatutkimus nostaa tutkittavien osallisuuden keskiöön. Osallistumisen tapoja voi olla monenlaisia. Kanssatutkijat voivat esimerkiksi auttaa tutkijoita toimintaympäristön ymmärtämisessä ja vaikuttaa tutkimusongelmien määrittelyyn, kuvailee projektitutkija Marjukka Laiho tutkimusmenetelmää.
Hän on yksi juuri ilmestyneen Meri Kulmalan, Sanna Spišákin ja Satu Venäläisen toimittaman Kanssatutkimus: Ihanteet ja käytännöt -artikkelikokoelman kirjoittajista. Teos on ensimmäinen suomalainen artikkelikokoelma, jossa syvennytään kanssatutkimuksen ihanteisiin ja haasteisiin. Teos käsittelee kanssatutkimusta monitieteisellä ja käytännönläheisellä otteella.
Osa tasavertaisuuden vallankumousta
– Tasavertaisuuden vallankumous haastaa pohtimaan tietämiseen ja tiedontuotantoon sisältyvää valtaa – sitä, miten auktoriteettisuhteet ilmenevät ja miten niitä muovataan tutkimusprosessin aikana, toteavat kanssatutkimuksen tutkimusprosessia kriittisesti ja itsekriittisesti tutkineet Itä-Suomen yliopiston tutkijat Marjukka Laiho, Nina Tokola ja Päivi Eriksson.
Heidän kirjoittamassaan artikkelissa Kanssatutkimus ja valta: Auktoriteetin kokemus kanssatutkimuksessa tunnistettiin luottamus, kunnioitus ja sitoutuminen avaimina sellaiseen tutkimustyöhön, jossa valtahierarkioiden sijaan vahvistetaan kanssavaltaa ja uudenlaista yhteistoiminnan kulttuuria.
– Kanssatutkimus haastaa perinteisiä tieteen tekemisen malleja monin tavoin. Samalla se antaa mahdollisuuksia sekä tieteen luotettavuuden että omistajuuden vahvistamiseen tutkimusyhteisön ulkopuolella. On kuitenkin kysyttävä, miten vahvaan kumppanuuteen perustuva ja siten pitkäjänteisyyteen kannustava tutkimustapa on mahdollista lyhytjänteisyyttä ja nopeita tuloksia korostavassa ajassamme, pohtivat artikkelin kirjoittajat.
Artikkelikokoelma antaakin paljon ainesta näiden ja muiden kanssatutkimuksen avaamien mahdollisuuksien pohtimiseen.
Kanssatutkimus mukana monissa hankkeissa
Artikkelikokoelmassa käsitellään kanssatutkimuksen teoreettisia lähtökohtia sekä metodologisia ja tutkimuseettisiä kysymyksiä, joita havainnollistetaan kanssatutkimuksen arjesta nousevien käytännön esimerkkien kautta. Kirja sopii aiheesta kiinnostuneille yhteiskunta- ja ihmistieteiden perus- ja jatko-opiskelijoille, kokeneille tutkijoille sekä kaikille osallistuvasta tutkimuksesta kiinnostuneille. Kirjaa voidaan hyödyntää paitsi laadullisten tutkimusmenetelmien opetuksessa myös erilaisissa organisaatioissa, joissa on kiinnostusta toteuttaa osallistuvaa tutkimusta.
Tuore kokoomateos on koostettu laajan kirjoittajakollektiivin yhteistyönä osana Kanssatutkimuksen tutkimusverkostoa. Teoksen kirjoittamiseen on osallistunut useita Itä-Suomen yliopiston tutkijoita eri tieteenaloilta. Teoksen esittelemiä menetelmiä myös hyödynnetään useissa Itä-Suomen yliopiston hankkeissa.
Esimerkiksi kauppatieteiden professori Päivi Erikssonin hankkeessa tutkitaan kanssatutkimuksen organisointia terveyden alalla. Kanssatutkimus on osa myös oikeustieteen professori Kaijus Ervastin ikääntyvien ja muistisairaiden ihmisten oikeuksia ja oikeudensaantimahdollisuuksiin keskittyviä hankkeita. Kirjan syntymiseen on vaikuttanut myös kanssatutkimuksen pioneerihanke ALL-YOUTH, jossa Itä-Suomen yliopistosta ovat olleet mukana ympäristöpolitiikan yliopistotutkija Nina Tokola ja sekä aiemmin Tampereen yliopistossa toiminut politiikan tutkija Tiina Rättilä. Lisäksi Itä-Suomen yliopiston tutkijoista teoksen kirjoittamiseen ovat osallistuneet yhteiskuntapolitiikan apulaisprofessori Tiina Sotkasiira, kauppatieteiden tutkijatohtori Caterina Bettin sekä uskontososiologian projektitutkija Marjukka Laiho.
Edellä mainittujen lisäksi kirjoittajakuntaan kuuluu muun muassa Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijoita eri tieteenaloilta. Kirjoittajia yhdistää toiminta Kanssatutkimuksen tutkijaverkostossa, joka pyrkii aktiivisesti edistämään kriittistä keskustelua kanssatutkimuksesta. Teoksen ovat toimittaneet dosentti, vanhempi tutkija Meri Kulmala Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Sanna Spišák Turun yliopistosta ja dosentti, yliopistonlehtori Satu Venäläinen Itä-Suomen yliopistosta.
Tampere University Pressin kustantama kirja on avoimesti saatavilla muun muassa Trepo-julkaisuarkistossa ja kansainvälisessä OAPEN Libraryssa. Kirjoittajien ajatuksiin voi tutustua myös kuuntelemalla Podcastia tutkimuksen osallistuvista lähestymistavoista. Ensimmäinen jakso ’Mitä on kanssatutkimus’ löytyy Soundcloudista.
Meri Kulmala, Sanna Spišák & Satu Venäläinen (toim.) Kanssatutkimus: Ihanteet ja käytännöt. Tampere: Tampere University Press, 2023. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-359-042-7