Kaipaatko vinkkejä ja apua oman alan valintaan? Lue fysiikan opiskelija Katja Peltolan kokemuksia ja vinkkejä fysiikan opinnoista ja opiskelijaelämästä Joensuussa. Neljättä vuotta opiskeleva Katja toimii myös UEF-lähettiläänä lukuvuonna 2021 - 2022.
Olen Katja Peltola, 24-vuotias ja kotoisin Etelä-Suomesta, Hattulasta. Opiskelen tällä hetkellä neljättä vuotta fysiikkaa ja viimeistelen kandidaatin opintoja.
Miten päädyit opiskelemaan fysiikkaa Itä-Suomen yliopistossa?
Valmistuin lukiosta 2016, jolloin en oikein tiennyt vielä mikä minua kiinnostaa. Lukiossa tykkäsin kemiasta, joten hain opiskelemaan kemiantekniikkaa. Aika pian alkoi kuitenkin tuntua siltä, etteivät opinnot olleet ihan minua varten. Seuraavana vuonna laitoin opinnot tauolle, ja pidin eräänlaisen välivuoden, jolloin päätinkin hakea lääkikseen. Pääsykokeisiin lukiessa kuitenkin innostuin fysiikasta, ja törmäsin opintopolussa Joensuun hakukohteeseen. Seuraavana syksynä opinnot Joensuussa alkoivatkin, ja sille tielle jäin. Vaikka en lukiossa lukenutkaan fysiikkaa pakollisia enempää, ovat opinnot vieneet mennessään. En olisi todellakaan voinut lukioikäisenä uskoa, että tulen vielä opiskelemaan fysiikkaa yliopistossa!
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta?
Joensuu ei ollut minulle lainkaan tuttu ennestään. Ensikosketus kaupunkiin tuli muuttokuormaa tuodessa, ja muistan, että Joensuussa tuli heti kotoisa olo. Joensuu on sopivan kokoinen ja monipuolinen kaupunki. Joensuussa ja yliopistolla tunsi olonsa tervetulleeksi! Varsinkin kun oli tottunut hiljaisiin hämäläisiin, pohjoiskarjalaisten puheliaisuus tuntui ihanan tuttavalliselta!
Joensuu on sopivan kokoinen, kotoisa ja monipuolinen. Täältä löytyy paljon harrastusmahdollisuuksia. Parasta on se, että luonto on niin lähellä kaupunkia. Joensuun lähellä on upeita ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksia!
Parasta kampuksella on yhteisöllisyys. Lisäksi kampus on ihanan kompakti – välimatkat ovat lyhyitä ja keskustakin on kävelymatkan päässä. Mahtavaa on myös se, että liikuntamahdollisuuksia löytyy ihan kampuksen vierestä.
Mikä on parasta fysiikan opinnoissasi?
Parasta opinnoissani on niiden monipuolisuus. Fysiikka itsessään sisältää niin monta osa-aluetta, että jokainen varmasti löytää itseään kiinnostavan. Lisäksi erilaisia sivuaineita yhdistelemällä saa tehtyä juuri itselleen sopivan opinto- ja urapolun.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
Matematiikka kuuluu fyysikoille melkeinpä pakollisena sivuaineena, koska fysiikan opinnoissa tarvitaan melko paljon matematiikan osaamista. Biokemian valitsin siksi, että minua on aina kiinnostanut ihmiskehon toiminta solu- ja molekyylitasolla. Lisäksi biokemia yhdistää sopivalla tavalla toiset lempiaineeni, biologian ja kemian. Toivoisin joskus työllistyväni ammattiin, jossa voisin hyödyntää biokemian osaamistani.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Parhaita hetkiä ovat olleet ne, kun laboratoriotöiden raportteja laatiessa on tuntunut siltä, että hei, minähän oikeasti osaan ja ymmärrän jotain!
Valinnan vapaus näkyy täällä opiskelijoiden innostuneisuutena. On helppo olla motivoitunut, kun saa valita juuri ne opinnot, mitkä itseä kiinnostaa!
Katja Peltola
UEF-lähettiläs
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Unelmatyössäni pääsisin yhdistämään fysiikan jotenkin lääketieteeseen. Minua kiehtoo ihmiskehon toiminta ja lääketieteessä käytettävät laitteet ja materiaalit. Odotan tulevaisuudelta mielenkiintoisia töitä, ja sitä, että saisin kandidaatin opinnot pakettiin ja pääsisin kohdentamaan opintojani paremmin kohti unelma-ammattiani.
Vinkkisi fysiikan opintoihin hakevalle?
Vaikka et olisi loistanut fysiikassa ja matematiikassa lukiossa, ei se tarkoita, ettet pärjäisi niissä yliopistossa!
Itse tein lukiossa sen virheen, että opettelin vain tehtävätyyppejä ulkoa, enkä loppujen lopuksi oikeasti ymmärtänyt asioita. Yliopistossa se on välillä hieman kostautunut, sillä fysiikassa ja matematiikassa uuden oppiminen tapahtuu ”rakentamalla” tietoa vanhan osaamisen päälle. Onneksi ensimmäisillä kursseilla kerrataan lukion asioita, mutta työmäärää helpottaa paljon, jos peruspohja on kunnossa.
Kolme vinkkiä hakijalle:
- Mieti mikä sinua kiinnostaa! Erilaisia sivuaineita yhdistelemällä saat tehtyä tutkinnostasi omannäköisen.
- Laske fysiikkaa ja matematiikkaa! Tehtäviä tekemällä oppii kaikista parhaiten.
- Älä lannistu, vaikka et olisikaan luonnonlahjakkuus! Kova työ voittaa lahjakkuuden.
Fysiikka on antoisaa ja palkitsevaa. On mahtavaa, kun saa vaikealta tuntuvan tehtävän tehtyä. Fysiikan mahdollisuudet ovat rajattomat, sillä fysiikkaa on kaikkialla!