Roosa Ikimeri opiskelee julkisoikeutta Joensuun kampuksella pääaineenaan hyvinvointioikeus. Lue kandidaatintutkintoaan viimeistelevän Roosan tarina.
– Olen Roosa Ikimeri, 25-vuotias hyvin joensuulaistunut opiskelija länsirannikolta. Lapsuuteni vietin Satakunnassa Siikaisissa. Minulla on menossa kuudes opiskeluvuosi.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon julkisoikeuden opintoihin?
Alun perin Roosa haaveili elokuva- ja tv-käsikirjoittamisen koulutuksesta. Opiskelupaikka ei kuitenkaan auennut parilla ensimmäisellä yrittämällä ja hän haki muita vaihtoehtoja välivuoden sijaan.
– Googlasin, minne pääsisin todistuksellani ja löysin tämän kummallisen julkisoikeuden Joensuusta. Otin vaihtoehdon varasuunnitelmaksi ja ajattelin hakevani heti ensi keväänä kuitenkin taas käsikirjoittamisen pariin, Roosa naurahtaa.
Haussa vaihtoehtona käsikirjoittamiselle oli mukana myös lukiossa kiinnostanut psykologia, mutta tämä alkoi tuntua vähän vieraalta jo valintakokeissa. Julkisoikeus vei Roosan sittenkin heti mennessään. Hän huomasi olevansa aktiivinen opiskelija, joka oli mukana monenlaisessa toiminnassa.
– Olin jo ekana vuonna ainejärjestön hallituksessa ja pian myös laitoksella töissä. Huomasin, että tämä on kiva ala, josta oikeasti tykkään, Roosa muistelee.
Mikä on parasta opinnoissasi?
Ennakkokäsitykset oikeustieteen alasta eivät pitäneet yhtään paikkansa, vaan mahdollisuudet osoittautuvat erittäin monipuolisiksi.
– Parasta koulutuksessa on sen monipuolisuus, pääaineen voi valita itse. Luulin oikeustiedettä vähän tylsäksi alaksi, mutta kävikin ilmi, että käytännössä kurssit ovat todella mielenkiintoisia ja esimerkiksi sosiaalioikeus on hyvin kiinnostavaa, Roosa kertoo.
Juuri sosiaalioikeuden sisällöt kiinnostivat Roosaa heti opintojen alusta alkaen. Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt toisena opiskeluvuonna suoritettu sosiaalioikeuden klinikka, joka tehtiin yhdessä sosiaalityön opiskelijoiden kanssa.
– Kurssilla mieleeni iskostui viimeistään, että tämä on minun juttuni! Minua ei kiinnostanut niinkään yksityisoikeuden kokonaisuudet, vaan ihmisoikeudet ja itsemääräämisoikeus. Erityisesti se, miten hyvinvointivaltio tukee näitä asioita, Roosa tiivistää.
Hyvinvointioikeus oppiaineena yhdistää erilaisia oikeudellisia kysymyksiä, jotka liittyvät yksilön hyvinvointiin elämänkaaren aikana. Se sivuaa useaa eri oikeudenalaa. Oppiaineen voi valita pääaineekseen Suomessa ainoastaan Itä-Suomen yliopistossa.
– Hyvinvointioikeudesta tuli pääainevaihtoehto, mikä on iso juttu! Voin esitellä itseni jatkossa hyvinvointioikeuden opiskelijana hallinto-oikeuden sijaan, Roosa tuumaa.
Roosa muistaa opintojensa ajalta useita kohokohtia, jotka ovat jääneet mieleen.
– Vanhuusedunvalvontakurssilta muistan tekemäni esitelmän, joka tuntui erityiseltä onnistumisen hetkeltä. Kurssikaverinikin antoi hyvää palautetta. Esitelmästä oli tullut niin asiantunteva vaikutelma, että hän luuli minun tekevän gradua kyseisestä aihepiiristä. Myös viime keväänä vammaisoikeuden kurssilla aivoissani suorastaan naksahti kandityön näkökulma. Aiheeni on Vammaisten seksuaalioikeudet, hän summaa kokemuksiaan.
Roosa saa pian kandidaatin tutkinnon valmiiksi. Hänen sivuaineitaan ovat yhteiskuntapolitiikka ja lainsäädäntötutkimus.
– Pallottelen vielä hieman, mitä sivuaineita maisterivaiheessa valitsisin. Yhteiskuntapolitiikka on hyvää vastapainoa oikeustieteelle, mutta toisaalta myös sosiaali- ja terveysjohtaminen sekä oikeusfilosofia kiinnostaisivat, Roosa pohtii.
Itä-Suomen yliopiston vapaasta ja laajasta sivuainetarjonnasta löytyy varmasti vaihtoehtoja, joilla suunata omaa osaamistaan. Lisäksi vapaan sivuaineoikeuden vuoksi hyvinvointioikeuden voi myös valita vapaasti muiden eri kandidaatin ja maisterin tutkintojen sivuaineeksi.
Mitä odotat hyvinvointioikeuden opinnoiltasi?
– Kursseista odotan eniten maisterivaiheen oikeusfilosofiaa. Lisäksi lähden keväällä suorittamaan vaihto-opintoja Italiaan, Bolognaan puoleksi vuodeksi ja tätä odotan todella paljon, Roosa kertoo.
Sosiaalioikeuden kurssilla mieleeni iskostui viimeistään, että tämä on minun juttuni! Minua ei kiinnostanut niinkään yksityisoikeuden kokonaisuudet, vaan ihmisoikeudet ja itsemääräämisoikeus.
Roosa Ikimeri
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
Jatko-opinnot ja tutkimustyö kiinnostavat hyvinvointioikeuden opiskelijaa. Roosa työskentelee tutkimusavustajana Hyvinvointioikeuden keskuksessa, joka hallinnoi Disability and Dignity -tutkimushanketta. Ennen tätä hän toimi opetusavustajana. Työt laitoksella alkoivat jo vuonna 2019. Opintojen oheen on siis sopinut paljon erilaisia työtehtäviä kuten hankkeen viestinnässä avustamista, oikolukua, kyselylomakkeiden tekemistä ja avustamista haastateltavien rekrytoimisessa.
– Satuin olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut opetus- ja tutkimusavustajan työstä. Aloitin viestintätöistä ja avustin opetusjärjestelyissä. Nyt toimin tutkimusavustajana, Roosa kertoo.
Alalta työllistyy hyvin ja vaihtoehtoja on paljon. Hyvinvointioikeus antaa valmiuksia erilaisiin valtion, kuntien, yritysten, oppilaitosten ja järjestöjen asiantuntijatehtäviin. Ammattinimike voi olla asiantuntijan lisäksi vaikkapa tutkija, suunnittelija, johtaja tai kouluttaja.
– Moni kaveri on töissä esimerkiksi Kelalla tai uusilla hyvinvointialueilla jo opintojen aikana. Itseä kiinnostaa tutkimustyön lisäksi myös järjestökenttä, Roosa kertoo.
Opintojen lisäksi Roosa onkin ollut mukana järjestötyössä ja aktiivinen myös kunnallispolitiikassa. Hän toimi heti fuksisyksynään ainejärjestö Legio Ostiensis ry:n viestintävastaavana ja haki puheenjohtajaksi tämän jälkeen. Välillä hän toimi vuoden verran ISYYn eli Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa ja sittemmin ainejärjestölehden päätoimittajana.
– Järkkärikortillisena olen tehnyt myös paljon järjestyksenvalvontatyötä erilaisissa yhteyksissä kuten mielenosoituksissa ja Pride-kulkueessa, Roosa kertoo.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta ja kampusta?
– Olen viihtynyt todella hyvin. Joensuu on sopivankokoinen paikka, etenkin kun on pieneltä paikkakunnalta kotoisin, Roosa pohtii.
Joensuussa häntä ilahduttaa luonnonläheisyys ja kaupungin kompakti koko. Erityisen viehättynyt Roosa on Elokuvateatteri Tapiosta ja siellä järjestettävistä Cinemare-tapahtumista, joissa näytetään kauhuelokuvia läpi yön.
– Cinemare on mielestäni Joensuun paras kulttuuritapahtuma, Roosa kiittelee.
Kampukselta löytyy useita kivoja opiskelupaikkoja julkisoikeuden opiskelijalle. Lisäksi kiitosta saavat Sykettä-palvelut ja liikuntatilat kuten Auroran kuntosali, joka palvelee pienestä koostaan huolimatta peruskuntoilijaa oikein hyvin.
– Kampuskirjaston kolmannessa kerroksessa on hyvät ”munatuolit”, joissa opiskella, Roosa vinkkaa.
Roosan vinkit julkisoikeudesta kiinnostuneille
1. Monipuolisessa julkisoikeuden koulutuksessa voit löytää juuri sen oman, itseä kiinnostavan oikeudenalan.
2. Puhu opiskelukavereille reilusti ääneen mahdollisista haasteistasi. Hyvin todennäköisesti muilla on ihan samoja ajatuksia. Vertaistuki kannattaa aina!