Sanni Pälsi opiskelee metsätiedettä Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella. Sannin opinnot ovat jo maisterivaiheessa ja hän toimii myös opetusavustajana metsätieteiden osastolla. Lue Sannin kokemuksia opinnoistaan ja opiskelijan elämästä Joensuussa.
– Olen Sanni Pälsi, metsätieteiden maisteriopiskelija ja keväällä 2022 osaston opetusavustaja. Olen kotoisin Satakunnasta, Nakkilasta, jossa lähipiirissäni metsätieteistä ei tiennyt kukaan juuri mitään. Vapaa-ajalla harrastan partiota ja juoksua.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon metsätieteisiin?
– Minulle oli selkeää, että halusin pyrkiä yliopistoon, koska halusin sen tarjoamaa tutkimuspainotteista ja tieteellistä koulutusta. Abivuonna selasin Opintopolusta luontoon ja ympäristöön liittyviä opiskelualoja ja metsätiede tuntui niistä kaikkein omimmalta. Opiskelu- ja työllisyysmahdollisuudet vaikuttivat monipuolisilta, mikä oli itselleni hyvä vaihtoehto, kun en tarkasti vielä tiennyt millaiseen ammattiin haluan työllistyä. Metsätieteissä yhdistyy useita eri tieteenaloja. Opintoihin kuuluu esimerkiksi talouden, biologian, politiikan ja tietotekniikan kursseja. Nämä kaikki osa-alueet ovat tärkeitä metsänhoitajaksi valmistuneen työkaluja, mutta opinnoissa pääsee erikoistumaan siihen, joka itseä kiinnostaa eniten.
Oliko sinulla muita vaihtoehtoja, joita harkitsit hakuvaiheessa?
– Itä-Suomen yliopisto ja Joensuu kaupunkina vaikuttivat kotoisilta ja sopivan kokoisilta; eivät liian suurilta tai pieniltä. Vaikka Nakkila on toisella puolella Suomea, pääsen sinne kätevästi junalla. Lisäksi metsätieteen tutkimusaiheet olivat Joensuussa itselleni mielenkiintoisempia, kuin Helsingin yliopistossa, joka on toinen metsänhoitajia kouluttava oppilaitos. Toisena vaihtoehtonani hain opiskelemaan maantiedettä ja ympäristöpolitiikkaa, mutta näitä aloja pääsee yhdistämään myös metsätieteen opintoihin. Metsätiede oli aloista ensisijainen valintani sen luonnontieteellisen lähestymistavan ja käytännönläheisyyden vuoksi. Sivuaineena opiskelen ympäristöoikeutta.
Mitä odotat opinnoiltasi?
– Opinnoissa olen tutustunut sellaisiin asioihin, joita en aikaisemmin tiennyt olevan edes olemassa. Erityisesti olen pitänyt paikkatiedon, metsäsuunnittelun ja metsäpolitiikan kursseista. Jatkuva uuden oppiminen ja mahdollisuus siihen on valtava rikkaus. Opintojen aikana olen löytänyt itselleni sen abivuonna kaipaamani haaveammatin ja varmuuden alavalinnasta.
Mikä on parasta metsätieteen opinnoissasi?
– Metsätieteilijänä voit koota juuri itseäsi kiinnostavan tutkintokokonaisuuden. Kandivaiheessa käydään paljon kaikille yhteisiä peruskursseja, joiden aikana kannattaa avoimesti tutustua metsätieteen mahdollisuuksiin ja osa-alueisiin, jotta voit valita niistä maisterivaiheessa itsellesi mieluisimmat. Erikoistumisaloja on useita ja molemmissa tutkinnoissa sivuainevalinnalla ja muilla täydentävillä opinnoilla on suuri merkitys osaamisesi kokonaiskuvaan. Parasta on monipuolisuus, kansainvälisyys ja aktiivisesti kehittyvä tutkimus. Sekä ihmiset, joita yhdistää intohimo metsiin!
– Tähtihetkeni oli opiskelijavaihto Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa opiskelin kaupunkimetsätiedettä. Kanadassa yliopisto-opinnot ovat aika erityylisiä kuin Suomessa ja sain sieltä uutta näkökulmaa opiskeluun. Verrattuna Kanadaan Suomessa opiskelu on vapaamuotoisempaa ja opiskelijalla on suurempi vastuu oman tutkintonsa rakentamisesta ja suorittamisesta. Vaikka vapaus tuo vastuuta, se myös helpottaa opintojen ja muun elämän yhteensovittamista.
Eräänlaisia tähtihetkiä ovat myös jokakeväiset kesätyönhaut. Hakemuksien ja haastattelujen tekemisessä kehittyy vuosi vuodelta. Kesätöissä olen päässyt tutustumaan monipuolisesti metsäalaan: joulukuusi- ja koristehavutuotantoon, kaupunkipuuston mittaukseen ja tutkimukseen, yläkoululaisten metsäpäivien järjestämiseen ja seuraavaksi metsävaratiedon tehtäviin.
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Metsäalalla on paljon mahdollisia unelmatöitä, joissa pääsee käyttämään taitojaan eri tavoin. Uudenlaisia työnkuvia myös syntyy alan tutkimuksen ja kehityksen myötä. Tulevaisuudessa haluaisin päästä haastamaan taitojani monenlaisissa tehtävissä: toisaalta minua kiinnostaa metsäneuvojan tai -asiantuntijan työ, jossa pääsee tapaamaan metsänomistajia, toisaalta haluaisin perehtyä tarkemmin metsäalan tutkimukseen jonkin rajatun aiheen parissa. Myös metsä- ja luontokasvatus on minulle tärkeää ja voisin kuvitella toimivani jopa opettajana tai muuten metsäkoulutuksen parissa.
Parasta on monipuolisuus, kansainvälisyys ja aktiivisesti kehittyvä tutkimus. Sekä ihmiset, joita yhdistää intohimo metsiin!
Sanni Pälsi
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta ja kampusta?
– Opiskelija-asunto on helppo löytää Joensuusta ja usein vieläpä hyvältä paikalta. Asuntoja löytyy hyvin niin keskustasta kuin sen ulkopuoleltakin. Joensuu on hyvä pyöräilykaupunki ympäri vuoden. Joensuussa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja täällä on helppo kokeilla uusia juttuja tai jatkaa vanhaa harrastusta. Ulkoilumahdollisuudet ovat loistavat. Yliopisto, ainejärjestöt, kaupunki ja muut toimijat järjestävät aktiivisesti erilaisia tapahtumia, eli tylsää ei ainakaan tule.
Joensuun kampus sijaitsee sopivasti keskustan lähellä ja luennoilta toiselle siirtyminen on kompaktilla kampusalueella jouhevaa. Kampusta kehitetään jatkuvasti. Se on sopivan tilava ja jokaiselle löytyy jostain oma paikka opiskeluun tai ystävien tapaamiseen.
Vinkkisi metsätieteisiin hakevalle?
– Metsätieteiden opiskeluun ei tarvita aikaisempaa kokemusta metsänhoitotöistä tai metsänomistamisesta. Opiskelijoita tulee metsätieteisiin monenlaisista taustoista. Hakijoita suosittelen kertaamaan ainakin matematiikkaa. Itse kirjoitin lukiossa pitkän matematiikan, mistä oli kokeessa ja opinnoissa hyötyä, mutta pakollista se ei ole. Lisäksi kannattaa kerrata biologian kursseja.