Päivi Nurmela opiskelee toista vuotta sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan maisteriohjelmassa. Hänen tavoitteenaan on valmistua terveystieteiden maisteriksi reilun vuoden kuluttua. Lue Päivin opiskelijatarina.
– Olen Päivi Nurmela ja työskentelen Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa leikkausosaston sairaanhoitajana. Olen ollut hoitoalalla töissä jo noin 20 vuotta.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan maisteriohjelmaan?
– Aloitin sairaanhoitajan työt vuonna 2002. Silloin käytössä oli aivan uusi sähköinen anestesiatietojärjestelmä. Muistan olleeni tästä hyvin iloisesti yllättynyt harjoiteltuani opintojen yhteydessä paperikirjaamista. Sittemmin eri potilastietojärjestelmät kuten Effica, Lifecare ja DynamicHealth ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella. Lisäksi olen toiminut luottamustehtävässä Suomen leikkausosaston sairaanhoitajien yhdistyksessä vuodesta 2017, ja kotisivuvastaavan tehtävän kautta olen päivittänyt kotisivuja. Innostusta tietotekniikkaan tulee myös kotoa, koska puolisokin on it-työssä, Päivi summaa kiinnostustaan tietotekniikkaan.
Päivillä on taustallaan todella pitkä kokemus hoitotyöstä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Tiedonhallinta alkoikin kiinnostaa häntä juuri käytännön työn kautta. Erilaiset potilastietojärjestelmät ovat tulleet monipuolisen työkokemuksen kautta tutuiksi, vaikka työuran alussa sähköiset järjestelmät olivat aivan uusinta uutta. Sairaanhoitajaopinnoissa luotettiin vielä kynään ja paperiin.
Päivi haki lukiosta suoraan opiskelemaan lääketiedettä, mutta opiskelupaikka yliopistossa ei auennut ensimmäisellä yrittämällä. Näin hän päätyi hoitoalalle. Opinnoissa tuli pitkä tauko, kun työelämä vei mennessään. Haave yliopisto-opinnoista jäi kuitenkin elämään. Tiedonhallinta tuntui ajankohtaiselle ja tarpeelliselle koulutukselle, joka on varmasti hyödyllinen tulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan maisteriohjelma, tuttavallisemmin sote tiha -ohjelma ei kuitenkaan ollut ainoa vaihtoehto, jota Päivi harkitsi etsiessään sopivaa koulutusta.
– Mietin myös sosiaali- ja terveyshallintoa ja hoitotieteitä koulutusvaihtoehtoina. Tietoteknisiä teemoja sivuava koulutus tuntui kuitenkin kaikkein omimmalta ja mielenkiintoisimmalta. Maisteriohjelma on hyvä mahdollisuus kenelle vain aikuisopiskelijalle. Tutkinnon voi suorittaa 2–2,5 vuodessa. Ei tarvitse tehdä kandidaattivaihetta ja hypätä täysipäiväiseksi opiskelijaksi, Päivi tuumaa.
Aikuisopiskelijalle monimuoto-opiskelu sopii hyvin, koska muu elämä saattaa olla ihan toisella puolen Suomea, mutta toisaalta toisiin tutustuminen paikan päällä on myös hyvin tärkeää erityisesti verkostoitumisen takia. Monimuotoisten opintojen läsnäolovelvoite riippuu hyvin paljon opintojaksosta. Jos opinnot vaativat läsnäoloa, niin silloin lähiopetusta on enemmän.
– Aloitin opinnot vuonna 2021, ja silloin oli vielä koronatilanne päällä ja lähiopetusta vähän. On ollut hienoa nähdä viimein ihmisiä livenä. Läsnäolo tuo inhimillisyyttä ryhmään. Etäkohtaamiset eivät anna samanlaista tunnetta ja kuulumisia ei tule spontaanisti kysyttyä, Päivi kertoo kokemuksistaan.
Maisteriohjelmasta valmistuu joko terveystieteiden tai yhteiskuntatieteiden maisteriksi riippuen pohjakoulutuksesta. Opiskelijaryhmä on myös ammatilliselta taustaltaan hyvin moninainen ja maantieteellisesti kotoisin ympäri Suomea, mikä antaa mahdollisuuksia hyvin erilaisten näkökulmien omaksumiselle. Opiskelijaryhmämme edustaa monipuolisesti muun muassa terveydenhuoltoa, sosiaalihuoltoa, farmasiaa, tietojenkäsittelytiedettä ja kauppatiedettä.
– Moni opiskelijoista on terveydenhuoltoalan sekä tietojärjestelmien ammattilaisia ja tehnyt jo pitkän työuran. Osa on vastavalmistuneita kandeja. Yksi opiskelija asuu Ruotsissa saakka ja suorittaa opintoja sieltä käsin, Päivi kertoo.
Mikä on parasta sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan opinnoissasi?
– Opintojen aikana on avautunut ymmärrys, miksi käytännössä asiat tehdään kuten ne tehdään. Opinnoissa konkretisoituu lainsäädännön toiminnan ohjaavuus alalla. Tietosuojalainsäädännöstä saa myös tukea omaan tekemiseen. Tietyt perusteet tulevat laista annettuna, Päivi summaa.
Iloa on tuottanut myös täysin uusien taitojen oppiminen sekä asiantuntevien ja aiheesta innostuneiden opettajien kanssa työskentely. Erityisesti maisteriohjelman opintoihin sisältyvä harjoittelu on kokemuksena antoisa ja hyödyllinen. Päivi suoritti viiden opintopisteen jakson Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.
– THL:n harjoittelussa näin, millaista on olla töissä korkean profiilin asiantuntijaorganisaatiossa, Päivi kertoo.
Erilaiset asiantuntijaorganisaatiot kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja tulevat hyvinvointialueet voivat tarjota harjoittelupaikkoja ja näitä voi löytyä lisäksi erilaisista hankkeista. Opettajat myös vinkkaavat hyviä kohteita, mutta muutoin nämä harjoittelupaikat haetaan itse. Harjoittelun voi suorittaa joustavasti lyhyemmissäkin jaksoissa, mikä sopii työssäkäyvälle maisteriopiskelijalle.
Erityisen hienona hetkenä suoritetuista opinnoistaan Päivi muistaa myös ohjelmointikokemuksen.
– Python-kurssi päättyi siihen, että piti animoida peli. En olisi koskaan ajattelut, että voisin pelin ohjelmoida, mutta niin vain sekin tuli tehtyä, Päivi muistelee.
Maisteriohjelma on hyvä mahdollisuus kenelle vain aikuisopiskelijalle. Tutkinnon voi suorittaa 2–2,5 vuodessa. Ei tarvitse tehdä kandidaattivaihetta ja hypätä täysipäiväiseksi opiskelijaksi,
Päivi Nurmela
Mitä odotat opinnoiltasi ja tulevaisuudelta?
– Odotan kovasti tilastollisten menetelmien jatkokurssia. Selkeät konkreettiset asiat ja uusien menetelmien oppiminen on innostavaa. Tiedostan tosin, että tulee kurssi tulee olemaan haastava, Päivi ennakoi.
Tavoite on valmistua vuoden 2023 loppuun. Päivi tutkii rekisteritutkimukseen perustuvassa gradussaan sähköisen potilastietojärjestelmän tiedon laatua.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on digitalisaation ja teknologian kehittymisen myötä kasvava tarve asiantuntijoista, jotka osaavat yhdistää tiedonhallinnan sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen ja johtamiseen.
– Tulen varmasti hyödyntämään näitä opintoja tulevaisuudessa, mutta se mihin työllistyn, on vielä kysymysmerkki. Kansallisen tason tehtävät kiinnostavat kuitenkin paljon, Päivi kertoo.
Alan merkittäviä työllistäjiä ovat esimerkiksi Kela, THL, STM tai esimerkiksi yksityiset ohjelmistotuotantotalot sekä hyvinvointialueet. Alan ammattinimikkeitä voivat olla esimerkiksi erityisasiantuntija, tuoteomistaja, palvelupäällikkö tai vaikkapa tietohallintojohtaja.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Kuopiota ja kampusta?
– Kuopiossa on iloisia ihmisiä. Kaupunki on iso, mutta sinne on helppo solahtaa. Kampusalue on laaja, selkeä ja luonto on lähellä. Kuopiossa olisi paljon harrastusmahdollisuuksia, ja ymmärrän hyvin miksi ihmiset viihtyvät Kuopiossa, Päivi pohtii.
Päivin vinkit maisteriohjelmaan hakevalle
1. Jos et ole ennen tehnyt yliopisto-opintoja, varaudu lukemaan paljon.
2. Aina kannattaa opiskella! Jos koulutus aidosti kiinnostaa, ei pidä ajatella, ettei minusta ole tuohon.
3. Avoimen yliopiston opinnoista, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja tietojenkäsittelytieteen perusopinnoista sekä menetelmäopinnoista saa hyötyä hakuun ja näiden opintojen kautta voi myös vähän testata alan sopivuutta itselleen.