Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia ja ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet väärän tiedon sekä epävarmuuden ja -luottamuksen lisääntymiseen luonnonvarahallinnassa, mikä voi johtaa ympäristökonflikteihin ja luonnonvarojen kestämättömään käyttöön.
Itä-Suomen yliopiston luonnonvarahallinnan tutkimusryhmä (Responsive Natural Resources Governance Research Group) on julkaissut aiheesta politiikkasuosituksen yhdessä kansainvälisen tutkijaverkostonsa kanssa. Politiikkasuosituksessa on mukana tutkijoita Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen lisäksi Mosambikista, Tansaniasta, Meksikosta ja Indonesiasta.
Tutkimusryhmän mukaan koronapandemia ja ilmastonmuutos ovat paitsi tuoneet esiin myös pahentaneet sosiaalisten, taloudellisten ja ympäristöön liittyvien järjestelmien epävarmuuden tilaa. Kun tietoisuus yhteiskunnan ja ympäristön välisistä riippuvuuksista on lisääntynyt pandemian myötä, myös pandemian monimuotoiset vaikutukset tulee huomioida luonnonvarojen hallinnassa.
Politiikkasuosituksessa korostetaan yhteistyön merkitystä luonnonvarahallinnassa sekä osallisuutta ja luottamusta parantavien toimintatapojen ja -alustojen kehittämistä.
Yhteistyöprosesseissa on tuettava eri toimijoiden kuten kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, tutkimusorganisaatioiden ja sektoreiden välistä yhteistyötä. Toimijoiden välistä vuoropuhelua tulisi lisätä jakamalla avoimesti tietoa julkisissa työpajoissa, medioissa ja digitaalisilla alustoilla. Politiikkasuosituksen mukaan paikallisten kansalaisten ja yhteisöjen roolin vahvistaminen vuoropuhelussa johtaa myös paremmin perusteltuun ja kestävämpään päätöksentekoon.
Politiikkasuositus on saatavilla verkossa osoitteessa https://sites.uef.fi/responsive-natural-resources-governance/wp-content/uploads/sites/78/2021/03/Globally-Responsible-Locally-Responsive-Policy-Brief-2021-1.pdf