Kuopion tohtoripromootion juhlallisuudet huipentuivat perjantaina 10. kesäkuuta promootioaktiin, jossa promovoitiin 122 tohtoria ja 13 kunniatohtoria. Kaupungin kaduilla nähtiin pitkästä aikaa myös promootion juhlakulkue.
Alun perin kesälle 2020 suunniteltua tohtoripromootiota jouduttiin siirtämään koronapandemian vuoksi lopulta kahdella vuodella. – Se, että pystymme jälleen kokoontumaan akateemiseen juhlaamme, tuo tähän promootioon erityistä iloa ja jälleennäkemisen riemua, totesi Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen promootion tervehdyspuheessaan.
Hän muistutti, että promootio on paitsi arvokkain akateeminen juhla, myös hyvin yhteisöllinen seremonia. – Promootiossa nuoret yliopistostamme väitelleet tohtorit liitetään osaksi akateemista perinnettä ja samalla kunnioitetaan tieteessä ja yhteiskunnassa ansioituneita henkilöitä kunniatohtorin arvolla.
Mönkkönen korosti puheessaan yliopiston roolia sekä vahvana toimijana tieteen ja korkeimman koulutuksen kentässä että Itä-Suomen alueen kehittämisessä. – Kampuskaupunkiemme ja koko Itä-Suomen menestys riippuu yliopistosta, mutta myös yliopiston menestys riippuu alueemme ja kampuskaupunkiemme vetovoimasta.
Promootiokulkue kaupungin kaduilla symboloi Mönkkösen mukaan tätä yhteyttä arvokkaalla tavalla.
– Tohtorintutkinnon saavuttaminen on monelle uravalinnan hetki. Tuleeko minusta tutkija vai teenkö jotain muuta, totesi pääpromoottori, emeritusprofessori Jukka Pelkonen promoottorin puheessa.
Väitöskirjatutkijat ovat Pelkosen mukaan erittäin merkittävä voimavara jokaisen yliopiston tutkimuksen ylläpitämisessä ja tohtorintutkinto hyödyllinen muissakin kuin tutkijan tehtävissä.
– Nostaisin tohtorikoulutuksen vaatimuksen tärkeään asemaan osana yhteiskuntamme asiantuntijatehtäviä, jotta saamamme informaatio pohjautuu tutkittuun tietoon ja kriittiseen tiedon tarkasteluun, Pelkonen totesi viitaten tarkistamattoman tiedon tulvaan viime vuosina erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Aiemmin epävarmaksi pätkätyöksi leimatulle tutkimustyölle on yliopistoissa pyritty luomaan otollisempia olosuhteita, ja apurahatutkijoiden aseman parantamisessa Itä-Suomen yliopisto on ollut edelläkävijä. – Te olette parhaita arvioimaan sitä, kuinka oma yliopistomme on tehtävässään onnistunut, Pelkonen totesi promovendeille.
Promootiossa tohtorin tutkinnon suorittaneet saavat oikeuden käyttää akateemisen arvon merkkejä, jotka Itä-Suomen yliopistossa ovat tohtorinhattu, yliopiston oma tohtorintunnus ja diplomi.
Kuopion tohtoripromootiossa tohtoreita ja kunniatohtoreita vihkivät Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella toimivat kolme tiedekuntaa. Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnasta promoottorina toimi professori Kari Lehtinen, terveystieteiden tiedekunnasta emeritusprofessori Jukka Pelkonen ja yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta professori Kaija Saranto.
Priimatohtori valotti sikiöaikaisten kemikaalialtistusten riskejä
Promootion ensimmäisellä kunniasijalla vihityn priimatohtorin, FT Isabell Rumrichin tehtävänä oli osoittaa vihittävien tohtorien edustajana näiden oppineisuus vastaamalla oppiaineensa professorin esittämään kysymykseen. Emeritusprofessori Matti Viluksela kysyi, miksi raskaudenaikainen altistuminen kemikaaleille voi olla erityisen haitallista sikiölle.
Rumrichin mukaan tähän vaikuttaa kolme keskeistä tekijää. Äidin altistuessa kemikaaleille sikiökin voi altistua, sillä kemikaalit voivat päästä istukan läpi. Lisäksi ihminen on sikiöaikana erityisesti kudosten ja elinten erilaistuessa herkimmillään ulkoisille stressitekijöille, ja aikuisille turvallisetkin altistustasot voivat olla vaarallisia sikiölle. – Sikiöaikaisten kemikaalialtistusten vaikutukset ovat myös usein pysyviä, vaikka saman kemikaalin vaikutukset muissa elämänvaiheissa olisivat palautuvia.
Kemikaalien riskinarviointia vaikeuttaa Rumrichin mukaan se, että joidenkin sikiöaikaisten altistusten vaikutukset saattavat näkyä vasta seuraavissa sukupolvissa.
Ultimustohtorina promootion viimeisellä kunniasijalla vihittiin YTT Pasi Hirvonen, jonka tehtävänä oli vastata myöhemmin promootioillallisilla nuorille tohtoreille pidettyyn puheeseen. Perinteen mukaan sekä priimus- että ultimustohtoriksi valitaan erinomaisesti väitellyt tohtori. Valinnan tekee promootion tohtoritoimikunta.
Kunniatohtoreiksi vihittiin Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, professorit Alan J. Grodzinsky, Erkki Somersalo, Ralf Zimmermann, Kim L.R. Brouwer, Pekka Vallittu, Gabriël J.E. Rinkel, Masayuki Yamamoto, Anne Marie Rafferty ja Zhao Fang, tanssitaiteilija, professori Jorma Uotinen, johtaja Patricia Flatley Brennan sekä pääjohtaja, vuorineuvos Mikko Helander.
Kolmipäiväiset promootiojuhlallisuudet jatkuvat promootioaktin ja juhlakulkueen jälkeen vielä ekumeenisella promootiojumalanpalveluksella, illallisilla, tanssiaisilla ja lauantain risteilyllä.
Lisätietoja:
Promootiokoordinaattori Kirsi Bykachev, kirsi.bykachev (a) uef.fi, p. 050 363 4819