Lastentautien tutkimussäätiö rahoittaa lastentautien tutkijatohtoreiden ja yliopistotutkijoiden tutkimustyötä suomalaisissa yliopistoissa 1,53 miljoonalla eurolla myös seuraavat kolme vuotta. Rahoitusta saavat edellisen kauden tapaan Helsingin, Itä-Suomen, Tampereen, Turun ja Oulun yliopistot.
Vuonna 2022 aloitettu rahoitusmalli perustuu alun perin yliopistojen lastenklinikoiden professoreiden ehdotukseen. Löydetty toimintamalli antaa mahdollisuuden yhdistää potilastyön ja tutkimustyön sekä vahvistaa sairaalan ja yliopiston yhteistyötä.
– Yliopistojen positiivisen palautteen myötä rahoitusmallia on päätetty jatkaa.
Erityisesti kliiniseen lääketieteelliseen tutkimukseen suunnattu julkinen rahoitus on vähentynyt viime vuosina merkittävästi ja lahjoituksella haluamme osaltamme varmistaa huippututkimuksen jatkumisen Suomessa, toteaa Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman.
Lastentautien tutkimussäätiö tukee Itä-Suomen, Tampereen, Turun ja Oulun yliopistoja kutakin vuosittain 85 000 eurolla ja Helsingin yliopistoa vuosittain 170 000 eurolla seuraavien kolmen vuoden ajan.
Itä-Suomen yliopiston lastentautien professorin Jarmo Jääskeläisen mukaan Lastentautien tutkimussäätiön rahoitusmalli on toimiva ja lahjoitusvarat alan tutkimukselle korvaamattomat.
– Aikaisemmin kliinistä lääkärintyötä tehneet lastentautien tutkijat ovat käytännössä tehneet tutkimuksensa omalla ajallaan. Nyt kliinistä lääkärintyötä tekevät lastentautien tutkijat saavat rahoitusmallin avulla ihan toisenlaiset työskentelymahdollisuudet.
– Itä-Suomen yliopistossa eräs aiemman kolmevuotiskauden aikana rahoitusta saanut tutkija, Ulla Sankilampi, valittiin vastikään professorin tehtävään. Toinen rahoitusta saanut tutkija, Jani Liimatta, on aloittanut useampiakin tutkimushankkeita ja perustanut myös oman tutkimuslaboratorion, Jääskeläinen kertoo.
Helsingin yliopiston lastentautiopin professori Kaija-Leena Kolho tähdentää, että lastentauteihin lukeutuu monia harvinaisia sairauksia, joiden tutkiminen on aivan ensiarvoisen tärkeää. – Hoidon laadun seuranta on myös osa tutkimusta, jotta saamme tietää, teemmekö oikeaan aikaan oikeita asioita potilaiden auttamiseksi. Tutkimus siis auttaa kohdentamaan hoitoja oikein ja parantamaan hoidon laatua.
Lisätietoja:
Tor Bergman, p. 040 555 4414
Jarmo Jääskeläinen, p. 040 842 8464, jarmo.jaaskelainen@uef.fi
Kaija-Leena Kolho, p. 050 566 1442, kaija-leena.kolho@helsinki.fi