EMBA-koulutus tarjosi sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantaselle välineitä työtehtävien priorisointiin ja resursointiin. Punaisena lankana hyvän johtajan matkalla on oikea suhde lempeyttä ja jämäkkyyttä.
Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen hakeutui puolitoista vuotta sitten EMBA-koulutukseen, kuultuaan kokonaisuudesta hyvää palautetta Siilinjärven kunnan johtavalta lääkäriltä.
– Kun kuulin EMBAsta kehuja, lähdin itsekin tutkimaan tarkemmin koulutuksen sisältöjä. Minua kiinnostivat opinnot suorittaneiden kokemukset ja se, auttoiko koulutus löytämään voimaa omaan työhön, Kantanen kertoo.
Vuonna 2017 johtamisen alalta väitellyt Kantanen koki tarvitsevansa vahvasta osaamisestaan huolimatta lisäpaukkuja johtamiseen ja sen eri osa-alueille.
– Talousjohtamisen kokonaisuus liiketoiminnan näkökulmasta kiinnosti erityisesti, koska se on soten puolella ehkä ollut vähän vieraampaa. Sote-uudistuksen ympärillä puhutaan vahvasti bisneskulttuurista ja siitä, että tuottavuutta ja tehokkutta tarkastellaan liiketalouden mittareilla.
Lähtölaukauksena koulutukseen hakeutumiselle toimi halu saada lisää talous- ja liiketoimintaosaamista oman tekemisen tueksi. Oppia kertyi kuitenkin myös tutuilla johtamisen alueilla.
– Minulle on tullut yllätyksenä, että olen saanut koulutuksesta tukea myös niille alueille, joiden olin ajatellut parinkymmenen vuoden kokemuksen perusteella olevan vahvuuksiani, kuten esimerkiksi henkilöstöjohtaminen. Koulutuksen edetessä huomasin saavani uusia eväitä ja menetelmiä päivittäiseen johtamistyöhön ja muun muassa haastavien tilanteiden johtamiseen.
EMBA-koulutus on tarjonnut Kantaselle tuoreita ajatuksia siitä, miten johtamisessa pätevät samat lainalaisuudet ja käytännöt, alasta riippumatta. Näkökulma on siis laajentunut myös soten ulkopuolelle.
– Alalla kuin alalla ajaudutaan herkästi ajattelemaan, että jotkut tekemisen tavat koskevat vain sitä omaa alaa. Oli silmiä avaavaa huomata, että hei, tätähän voisi noinkin tarkastella. Sote-alan johtaminen ei ole sen kummempaa kuin pankkitoimialan, asioita vain katsotaan vähän eri perspektiivistä.
Tietojen vaihtoa ja hedelmällisiä keskusteluja
Koulutus on tuonut työkaluja sekä tekemisten priorisointiin että resursointiin. Kaikkea ei tarvitse olla itse tekemässä.
– Tietoa on tullut lisää ja se on lähtenyt jäsentymään konkreettisemmalle tasolle. Omaa työtä ja aikatauluja pystyy hahmottamaan paremmin ja miettimään, mihin aikaa ja resursseja käyttää, ja että onko tämä homma minun otettava tehtäväkseni, vai voisiko joku muu tietää tästä paremmin.
Opintojen myötä asiakasjohtajuus ja palvelukonseptin kehittäminen sote-alalla ovat nousseet Kantasen uusiksi kiinnostuksen kohteiksi.
– Sosiaali- ja terveydenhuollossa ajatellaan perinteisesti, että asiakkaita tulee automaattisesti ovista ja ikkunoista. Tämä olisi tärkeä saa konseptia kehittämällä käännettyä niin, että lähtökohtana olisi aidosti asiakas, ja että palveluja räätälöitäisiin asiakaskohtaisesti. Monesti ajatellaan, että me olemme vain töissä täällä, ja silloin asiantuntijuuden merkitys unohtuu. Sitä korostamalla koko sote-alan arvostus voitaisiin saada nousuun. Ainakin meillä Siilinjärvellä lähivuosien todellinen haaste on se, että soten ammattilaisia eläköityy kohtalaisen paljon. Alan imagon kohottaminen ja uudenlaisten työtapojen etsiminen olisi erittäin tärkeää, Kantanen sanoo.
Opintoihin kuuluvat lähikohtaamiset ja ajatustenvaihto muiden opiskelijoiden kanssa ovat olleet hedelmällisiä.
– Kun keskustelin toisten kanssa huomasin, että itselle haastavampi rahoituskysymys saattoi olla jollekin toiselle itsestäänselvyys, ja toisaalta taas pystyin jakamaan muille omaa osaamistani. Tietoja ja osaamista vaihtamalla tuimme ja kannustimme toisiamme eteenpäin, Kantanen sanoo.
Avoin ja luottamuksellinen yhteistyö rohkaisi puhumaan muiden opiskelijoiden kanssa myös oman työn haasteista. Omia ajatuksia ja työtapoja sai peilata muilta toimialoilta olevien johtajakollegojen kanssa vapaasti.
– EMBA-koulutuksessa lähitapaamiset olivat aitoja läsnäolotilanteita, joissa johtaja sai ajatella johtajana ja sanoa suoraan, jos joku asia omassa työssä ärsyttää.
Sote-alan johtaminen ei ole sen kummempaa kuin pankkitoimialan, asioita vain katsotaan vähän eri perspektiivistä.
Kati Kantanen
Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja
EMBA-opintojen kytkeminen omaan työhön tukee kokonaisuuden rakentumista
Kantanen valitsi Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen tarjoaman EMBA-koulutuksen, koska se osui sisällöllisesti lähelle hänen tarpeitaan. Toisena tekijänä valintaan vaikutti läheinen sijainti ja se, että hän näkee koulutuksen mahdollisuutena alueellisten yhteistyöverkostojen rakentamiseen.
Opinnot ovat sujuneet jouhevasti, eikä jäljellä olekaan enää montaa opintojaksoa. Suoritustahdin voi määritellä pitkälti omien kalenterien mukaisesti, ja Kantasen tahti on ollut melko ripeä.
– Minulle tämä on sopinut, vaikka pelkäsin tekeväni itselleni turhan tiukkaa aikataulua. Jälkeenpäin ajatellen en tiedä, olisinko saanut opinnoista näin paljon irti, jos olisin jakanut ne pidemmälle ajanjaksolle. Nyt opintojen osista muodostui minulle kokonaisuus, jossa ympyrä lähestyy jo sulkeutumispistettä.
Opintojen suorittamista ja kokonaisuuden rakentumista on auttanut mahdollisuus linkittää tekeminen selkeästi omaan työhön.
– Minua on ilahduttanut se, että olen oikeasti voinut tehdä tehtävät omasta työstäni. Se on auttanut hahmottamaan ja jäsentämään kokonaisuutta ja tuonut kaikkeen teoreettista tukea, Kantanen sanoo.
Punaisena lankana matkalla hyvään johtajuuteen Kantasella on lempeys ja jämäkkyys.
– Itseänsä ei tarvitse kadottaa johtajuuden taakse, vaan voi olla lempeä oma itsensä samalla, kun on oikeassa suhteessa jämäkkä ja tekemisissään oikeudenmukainen.