Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

OpenAR-lasit. Kuva Fotoniikan instituutti.

Maailman ensimmäinen AR-lasien freeware-sivusto opastaa tee-se-itse OpenAR -lasien rakentamisen

Lisätyn todellisuuden (Augmented Reality AR) lasit voi nyt valmistaa itse kotona muutamalla kymmenellä eurolla. 

Juuri julkaistu, maailman ensimmäinen freeware-sivusto opastaa ilmaiseksi AR-lasien rakentamisen, alusta loppuun saakka. Sivusto kertoo myös AR-lasien toimintaperiaatteista.

—AR-lasit korvaavat älypuhelimen Internetin käyttöliittymänä – näin uskovat monet kulutuselektroniikan valmistajat. Markkinoille tuloa hidastaa tyypillinen haaste: ilman laseja ei ole sovellusten tekijöitä, ja ilman sovelluksia ei ole markkinoita laseille, toteaa professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopiston Fotoniikan instituutista.

—Kuten virtuaalilasit pahvista ja kännykästä noin 10 vuotta sitten, AR-teknologian vauhdittamiseksi halusimme suunnitella huokeat jokaiselle sopivat AR-lasit. Kuka tahansa pääsee OpenAR-laseilla tutustumaan käytännössä lisätyn todellisuuden mahdollisuuksiin. Päämääränä on ollut koko ajan pitää hinta alhaisena kenelle tahansa.

Itse tehdyt täysin itsenäisesti toimivat OpenAR-lasit voivat näyttää esimerkiksi lämpötilan, ilmansuunnan tai etäisyyden katsottavaan kohteeseen. Jatkossa OpenAR-lasit voidaan myös kytkeä Bluetooth-yhteydellä älypuhelimeen. Ja lisää sovelluksia tulee, kun uudet käyttäjät ympäri maailman pääsevät jatkokehittämään OpenAR-konseptia.

—Kuka tahansa voi ladata meidän sivustoltamme rakennusohjeet, tilata tarvikkeet vaikkapa jostain verkkokaupasta ja tulostaa mekaaniset osat 3D-tulostimella, sanoo ensimmäiset OpenAR-lasit kehittänyt laboratoriomestari Tommi Itkonen.

—Lasien hinnaksi tulee noin 20 euroa. Lisäksi kaikki kiinnostuneet voivat olla mukana yhteisössä, joka uudella avoimella foorumilla jakaa tietoa OpenAR-lasien jatkokehittämisestä, professori Pasi Vahimaa kertoo.

OpenAR-konsepti julkistetaan SPIE AR|VR|MR -tapahtumassa, joka on Photonics Westin oheistapahtuma San Franciscossa  23.-25.1.2022.

OpenAR-lasien web-sivustot on toteutettu osana Business Finlandin rahoittamaa HUMOR (HUMan Optimized xR, ihmiselle optimoitu laajennettu todellisuus (XR)) -projektia sekä Suomen Akatemian rahoittamaa PREIN-lippulaivahanketta. OpenAR-lasien kehitystä on tarkoitus jatkaa ja koko konseptia laajentaa lisää ohjelmistopuolelle. Tätä varten on vastikään perustettu voittoa tuottamaton Open Source Community for Augmented Reality -niminen yhdistys.

Lisätietoja:

Professori Jyrki Saarinen, jyrki.saarinen@uef.fi, p. 050 595 4348

OpenAR -verkkosivut

HUMOR-projekti

Open Source Community for Augmented Reality

PREIN – Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva