Pesäpalloilija Marianne Roiha palkittiin menestyksekkäästä urheilun ja opintojen yhdistämisestä Joensuun Urheiluakatemian stipendillä 31. toukokuuta järjestetyssä etäkahvitustilaisuudessa. Koronavuodesta huolimatta Roiha on menestynyt niin urheilun kuin opintojen saralla.
Roiha opiskelee Itä-Suomen yliopistossa matematiikkaa viidettä vuotta. Palkintoperusteluissa huomioitiin muun muassa se, että hänellä on suoritettuna 300 opintopistettä kiitettävällä tasolla. Roiha toimii joukkueensa kapteenina, ja hän on pesäpallon Itä-Länsitason pelaaja. Kaudella 2020 hän ylsi kärkilyöntitilastossa viidennelle sijalle naisten superpesiksessä. Roiha onkin Urheiluakatemian kärkiurheilija.
Koronaepidemian aiheuttama erikoisvuosi on tuonut oman leimansa myös Roihan opintoihin ja harjoitteluun.
– Takana on ikimuistoinen vuosi. Olemme joukkueena oppineet reagoimaan nopeasti muutoksiin. Vuodessa on opittu muutenkin paljon, mutta toisaalta en malta odottaa, että pääsemme taas harjoittelemaan ja pelaamaan normaaliolosuhteissa.
Roiha odottaa jo innolla viimeistä opiskeluvuottaan, joka näillä näkymin alkaa syyskuussa fyysisesti kampuksella.
– Vaikka etäopiskeluiden järjestelyt ovat sujuneet hyvin, tykkään enemmän olla läsnä kampuksella. Onnekseni monialaiset opintoni on tarjottu myös koronavuonna osin lähiopetuksena.
Urheiluakatemia edesauttaa opintojen ja urheilun yhdistämistä
Itä-Suomen yliopistossa on Roihan mukaan erinomaiset puitteet edistää opintoja ja urheilu-uraa. Urheiluakatemian tuki oli erityisesti opintojen alussa todella tärkeää.
– Urheiluakatemian kautta pääsin heti opintojeni alussa kiinni Joensuun erinomaisiin harjoitteluolosuhteisiin. Lisäksi olen saanut Urheiluakatemialta loistavaa valmennusta ja erilaisia asiantuntijapalveluita, esimerkiksi psyykkistä valmennusta ja fysioterapiaa.
Roiha on rakentanut itselleen sopivan tutkinnon Itä-Suomen yliopiston vapaan sivuaineoikeuden myötä. Matematiikan pääaineopintojen lisäksi Roiha opiskelee sivuaineena luokanopettajan monialaisia opintoja, fysiikkaa, biologiaa ja on aloittamassa myös liikunnan sivuaineen.
Koska pesäpallo on kesälaji, helpottaa se opintojen ja urheilu-uran yhdistämistä.
– Kun jaksaa talvet paiskia hommia opintojen eteen, voi kesällä keskittyä kokonaisvaltaisesti urheiluun.
Joensuun Urheiluakatemia palkitsee jokaisesta yhteistyöoppilaitoksestaan lukuvuosittain yhden urheilijan urheilun ja opiskelun menestyksekkäästä yhdistämisestä.