Metabolomiikka-alan yrityksiä on maailmassa vasta kourallinen. Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden perustama Afekta Technologies on ensimmäinen, joka tarjoaa aineenvaihduntatuotteiden analytiikkaa erityisesti ravitsemus- ja elintarvikealalle.
Afektan taustalla on akatemiatutkija Kati Hanhinevan uraauurtava tutkimus- ja kehitystyö elintarvike- ja ravitsemustieteen metabolomiikan parissa. Yrityksen perustajiin kuuluvat hänen lisäkseen yliopistotutkija Olli Kärkkäinen, apulaisprofessori Jussi Paananen ja jatko-opiskelija Ville Koistinen.
Vuonna 2017 perustetun yrityksen ensimmäiset asiakasprojektit käynnistyivät saman vuoden lopulla.
– Uusia asiakkaita on tullut tasaisesti ja osa on ehtinyt käyttää palveluitamme jo toistuvasti, mikä kertoo asiakkaiden tyytyväisyydestä. Asiakkaita on sekä akateemiselta että elintarviketeollisuuden puolelta, Suomesta ja maailmalta, Hanhineva kertoo.
Metabolomiikka on yksi parhaista työkaluista esimerkiksi elintarvikkeiden ja ravitsemustottumusten vaikutusten tutkimiseen elimistössä.
Kati Hanhineva, akatemiatutkija
Metabolomiikka on melko uusi menetelmä, joka mahdollistaa laaja-alaisen aineenvaihduntatuotteiden analyysin mistä tahansa biologisesta näytteestä. Toisin kuin perinteisillä määritysmenetelmillä, joilla mitataan vain yhtä tai muutamaa yksittäistä yhdistettä, metabolomiikan keinoin näytteestä voidaan analysoida yhdellä kertaa jopa tuhansien, myös ennalta tuntemattomien yhdisteiden koostumus ja pitoisuus.
Hanhinevan mukaan metabolomiikka on yksi parhaista työkaluista esimerkiksi elintarvikkeiden ja ravitsemustottumusten vaikutusten tutkimiseen elimistössä.
– Ruoan merkitys terveydelle aineenvaihdunnan tasolla tunnetaan monelta osin vielä huonosti. Metabolomiikka-analyysit perustuvat vaativalle osaamiselle ja teknologialle, joten niiden teettäminen ostopalveluna kiinnostaa monia.
Afekta käyttää toistaiseksi vuokratiloja ja -laitteita Itä-Suomen yliopiston LC-MS Metabolomiikkakeskuksessa. Analytiikassa yhdistetään nestekromatografiaa ja massaspektrometriaa.
Yrityksessä työskentelee nyt seitsemän tutkijaa sivutoimisesti. Mukanaolo EU:n rahoittamassa BestTreat-tutkimuskonsortiossa on mahdollistanut myös päätoimisen työntekijän palkkaamisen. Konsortio selvittää suoliston mikrobiomin yhteyttä alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehittymiseen ja etsii uusia mahdollisuuksia hoitoon ja diagnostiikkaan.
Tulevaisuudessa Afektan tavoitteena on panostaa tuotekehitykseen entistä suoraviivaisemman data-analyysin tarjoamiseksi asiakkaille.
– Mietimme myös keinoja jalkauttaa elintarvikkeiden terveysvaikutuksista kertyvää tietoa suoraan kuluttajille.
Yritystoiminnan alkumetreillä paikallinen startup-yhteisö olisi Hanhinevan mukaan plussaa.
– Kuopiosta sellainen vielä puuttuu, vaikka täällä on paljon nousevia yrityksiä ja hankkeita, joista syntyy liiketoimintaa. Lähivuosina asia toivottavasti viriää.
Julkaistu Saima-lehdessä 1/2019