Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus vastaa muuttuvan maailman ja työelämän osaamisen tarpeisiin.
Monet asiat ympärillämme ovat isomman tai pienemmän murroksen äärellä. Yhteiskunnan ja ympäristön muutokset myös hämmentävät meitä. Mitä luonnonvarojen ehtyminen ja ilmastonmuutos merkitsevät nykyisille elämäntavoillemme? Miten digitalisaatio mullistaa yhteiskuntaa ja työelämää? Millaisella osaamisella pärjään huomisen maailmassa?
Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus (JOK) avaa reittejä tulevaisuuden osaamiseen meille jokaiselle, yritysten henkilökunnalle ja muille organisaatioille. Koulutus-, kehittämis- ja asiantuntijapalvelumme perustuvat tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kauttamme käytössäsi on koko Itä-Suomen yliopiston monitieteinen osaaminen.
Jatkuvan oppimisen keskus tarjoaa koulutuksia, joiden avulla voit päivittää, syventää ja uudistaa omaa tai työyhteisösi osaamista esimerkiksi digitalisaation, kiertotalouden, biotalouden tai kestävän matkailun kysymyksissä.
– Digitalisaatio ja kestävä kehitys haastavat toimialasta riippumatta uusiutumaan, tekemään asioita eri tavalla ja luopumaan vanhasta toimintatavasta. Tämä tarkoittaa paitsi investoimista uuteen teknologiaan myös opittujen toimintatapojen muuttamista ja uudenlaisen osaamisen hankkimista, muistuttaa Jatkuvan oppimisen keskuksen johtaja Tero Karjalainen.
Digitalisaatio ja kestävä kehitys haastavat toimialasta riippumatta uusiutumaan, tekemään asioita eri tavalla ja luopumaan vanhasta toimintatavasta.
Tero Karjalainen
Jatkuvan oppimisen keskuksen johtaja
Digitalisaatio haastaa johtamisen ja vuorovaikutuksen taidot
Digitalisaatio mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman työnteon jo monilla aloilla. Tämä lisää osaamisen tarvetta monipaikkatyön johtamiseen, yhteisöllisyyden rakentamiseen ja läsnäolon luomiseen verkkoympäristöissä.
– Uudet työmarkkinoille tulevat sukupolvet myös odottavat työltä ja johtamiselta erilaista otetta kuin aiemmat sukupolvet. Jo sen vuoksi työelämä edellyttää jatkuvaa osaamisen ja asiantuntijuuden kehittämistä johtamistyössä, Karjalainen sanoo.
Digitalisaation ja kansainvälistymisen myötä työyhteisöt monimuotoistuvat ja vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu.
– Kansainvälisiä osaajia tarvitaan lisää suomalaisen yhteiskunnan elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Tarjoamme muualla kuin Suomessa yliopistotutkinnon suorittaneille kieli- ja kulttuurikoulutuksia parantamaan heidän työllistymismahdollisuuksiaan. Erityisesti autamme terveydenhuoltoalan asiantuntijoita suomalaisille työmarkkinoille.
Työelämän muutokseen liittyy myös alati kehittyvä kansallinen ja kansainvälinen oikeudellinen normisto. Mitä esimerkiksi monipaikkatyön yleistyminen tarkoittaa työoikeudellisesta näkökulmasta? Mitä henkilöstöasiantuntijan tulisi tietää työoikeudesta ja työsuojelusta? Entä miten kansainvälinen ympäristöoikeus vaikuttaa ELY-keskusten työhön ja uusi kirkkolaki seurakuntien hallintoon? Jatkuvan oppimisen keskuksen koulutustarjonnasta löytyy ajankohtaisia juridiikan täydennyskoulutuksia monelle alalle.
Hyvinvointi korostuu työyhteisöjen muutoksessa
Koronapandemia pysäytti monet yritykset ja organisaatiot pohtimaan hyvinvoinnin merkitystä työyhteisölleen. Jatkuvan oppimisen keskus tukee työyhteisöjen kehittämistä myös hyvinvoinnin saralla.
– Olemme räätälöineet esimerkiksi opetus- ja varhaiskasvatusalalle koulutuksia, joissa lähijohtajat kehittävät valmiuksiaan hyvinvoinnin johtamiseen omassa organisaatiossaan tai työyhteisössään, Tero Karjalainen kertoo.
Merkittäviä muutoksia on odotettavissa myös sosiaali-, terveys- ja pelastusalalla, jossa hyvinvointialueiden uudistus muuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen hallinto- ja palvelurakennetta.
– Johtamisen, työnohjauksen sekä työ- ja organisaatiopsykologian asiantuntijamme ovat käytettävissä, kun sosiaali- ja terveysalalla suunnitellaan uusia rakenteita, kehitetään palveluita tai vaikkapa sparrataan johtoryhmien työskentelyä, Karjalainen painottaa.
Jatkuvan oppimisen ajankohtaiset kuulumiset tavoitat, kun otat seurantaasi virtuaaliset #SmartforGoodLIVE-aamukahvitilaisuudet.