Tulliportin normaalikoulun abiturientit Janni Hyttinen, Eetu Juvonen ja Joona Keronen tulivat kolmansiksi valtakunnallisessa Beyond 2030 Challenge -tiede- ja teknologiakilpailussa. Kolmikko kehitti mobiilisovelluksen kierrätyksen avuksi.
- Teksti Nina Venhe | Kuvat Varpu Heiskanen
Turun kaupungin ja Bayerin vuonna 2020 perustama tiede- ja teknologiakilpailu Beyond 2030 on suunnattu toisen asteen opiskelijoille. Kilpailun tavoitteena ja opiskelijoiden tehtävänä on kehittää planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja tieteen ja teknologian keinoin.
Kilpailussa opiskelijat kehittivät pienissä ryhmissä tieteeseen ja teknologiaan perustuvia uusia ideoita, innovaatioita ja sovelluksia, jotka omalta osaltaan ovat apuna elinympäristömme tai ihmiskunnan pelastamisessa nyt ja tulevaisuudessa.
– Kaikki lähti meidän osaltamme liikkeelle fysiikan tunnilta, kun opettaja vinkkasi meille kilpailusta. Jäimme sen johdosta miettimään, mitä haasteita meillä itse kullakin on ollut viime aikoina kierrättämisessä. Itselleni tuli heti mieleen se, että äiti usein huomauttelee siitä, että laitan suurimman osan jätteistä sekajätteeseen, kertoo Janni Hyttinen hymyillen.
Hänen mukaansa pakkausten kierrätysmerkinnät ovat usein monimutkaisia, ja niiden perusteella on vaikeaa päätellä, mihin jätteeseen roskat lopulta kuuluvat. Kyse ei siis ole ollut laiskuudesta, vaan kryptisistä kierrätysmerkinnöistä.
– Koska me ollaan muutenkin jatkuvasti puhelin kädessä, niin eikö olisi loogista, että puhelimen avulla voisi myös selvittää, mihin mikäkin jäte lajitellaan, Hyttinen taustoittaa sovelluksen lähtökohtia.
Niinpä hän lähti yhdessä opiskelukavereidensa kanssa kehittämään sovellusta, joka ”suomentaisi” kierrätysmerkinnät helposti kameralla skannaamalla. Puhelin tunnistaisi kierrätysmerkinnät, ja lajittelu helpottuisi. Näin myös sekajätteen määrä pienenisi.
Niin syntyi Älykierrätys-mobiilisovellus.
Loistava hissipuhe
Alusta asti kolmikon ajatuksena oli tehdä Älykierrätyksestä käytännönläheinen sovellus, joka olisi helposti toteutettavissa pienemmilläkin resursseilla.
– Kilpailun edetessä tajusimme, että olimme ehkä tulkinneet kilpailua vähän väärin. Muilla pääpaino oli huikeissa suunnitelmissa, eikä meidän ”jalat-maassa-tyylillä” ollutkaan niin paljon painoarvoa, selvittää Joona Keronen.
Jatkoon kuitenkin päästiin. Semifinaalivaiheessa tehtävänä oli pitää kolmen minuutin hissipuhe ja esitellä tuote. Tuomareina oli mukana suurten yritysten toimitusjohtajia sekä sponsoreiden edustajia.
– Saimme erityiskiitosta luonnollisesta ulosannistamme. Hissipuhe menikin loistavasti – osasimme esitellä asiat luontevasti. Muut joukkueet ehkä keskittyivät enemmän omaan juttuunsa eivätkä niinkään esittelypuoleen, pohtii Eetu Juvonen.
Älyratkaisu selvisi lopulta finaaliin, joka pidettiin Turussa. Kerosen mukaan alkukevät olikin melko kiireistä.
– Ennen finaalia piti miettiä sovelluksen toteuttamista konkreettisesti, ja valmistelimme prototyyppiä finaalia varten. Koska meillä ei ole kenelläkään koodauskokemusta, opettelimme sitä puhtaasti Youtuben kautta. Lisäksi kirjoitimme siinä välissä itsemme myös ylioppilaiksi.
Koska meillä ei ole kenelläkään koodauskokemusta, opettelimme sitä puhtaasti Youtuben kautta.
Joona Keronen
Opiskelija
Jatkoa ehkä luvassa
Finaali osoittautui lopulta kovatasoiseksi aiempiinkin vuosiin verrattuna.
– Kisan voitti idea, jonka takana oli jo olemassa oleva yritys. Meille selvisi, että olimme ainoa porukka, joka oli lähtenyt kisaan aivan nollista. Voittaja ja toiseksi tullut ryhmä olivat ehtineet ideoida prototyyppejään omassa yrityksessään jo vuoden ajan, Hyttinen kertaa.
Huonoille ei siis hävitty, ja kolmossijakin tuntuu nyt erittäin hyvältä.
Vilkkaan kevään ja ylioppilasjuhlien jälkeen Hyttinen suuntaa seuraavaksi jatko-opintoihin ja Keronen ja Juvonen armeijaan.
– Kyllä mieleen jäi silti vähän kytemään se, saisimmeko me sovellukselle oikean koodarin ja sitä myöten sovelluksen ihan oikeaan käyttöönkin, Juvonen pohtii.
Kolmossija poiki myös mielenkiintoisen yritysvierailun Genelecin tehtaalle Iisalmeen. Ympäristöasiat sekä tuotekehittely kiinnostavat tulevaisuudessa kaikkia, joten yritysvierailua odotetaan innolla. Yhteistyökuvioita on viritelty myös Suomen kiertovoiman sekä paikallisen jätehuoltoyhtiö Puhaksen kanssa.
– Ja on tämä kilpailu auttanut ainakin siinä, että enää ei esiintyminen eivätkä yhteydenotot suurempiinkaan yrityksiin jännitä, kolmikko toteaa.
Lisätietoja kilpailusta: https://www.turku.fi/beyond2030