Sara Suvisalmi opiskelee neljättä vuotta englannin kieltä ja kulttuuria. Hänen sivuaineitaan ovat kirjallisuus sekä mediakulttuuri ja viestintä. Lue Saran opiskelijatarina.
– Nimeni on Sara ja olen kotoisin Espoosta, jossa asuin koko elämäni ennen kuin muutin Joensuuhun opintojani varten. Aloitin englannin opinnot Itä-Suomen yliopistossa syksyllä 2017, valmistuttuani lukiosta samana keväänä.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon valitsemallesi alalle?
– Sain lapsena päähäni omin neuvoin opetella ymmärtämään englantia. Tämän henkilökohtaisen kiinnostukseni takia pärjäsin englannin kielen kursseilla koulussa hyvin ja nautin itse kielen opiskelusta. Päädyin siis hakemaan yliopistoon opiskelemaan englantia oikeastaan siksi, että olin ennenkin jaksanut tehdä töitä kielitaitoni eteen ja olin siinä hyvä. Nimenomaan Itä-Suomen yliopistoon hain siksi, että UEFin tarjoamat pääaineet ja linjaukset sopivat hyvin yhteen sen kanssa mikä minua englannin opiskelussa juuri eniten kiinnostaa.
Mikä on parasta opinnoissasi?
– Parasta omissa opinnoissani on toisaalta itsensä haastaminen, mutta toisaalta myös juuri sen oman mielenkiinnon kohteensa kanssa työskentely. Osa minusta nauttii siitä, että toisin kuin peruskoulussa tai lukiossa, yliopistossa on tarpeeksi haastetta. 18–19-vuotiaana varmaan ajattelinkin, että olen englannin kielen jo aika lailla oppinut. Muutama vuosi yliopistossa ovat kuitenkin näyttäneet sen, että aina voi oppia lisää ja sen, että tutustakin aiheesta voi löytää uusia puolia. Omissa opinnoissani nautin kyllä myös siitä, kun pääsee perehtymään nimenomaan omaan lempiaiheeseensa. Esimerkiksi kirjallisuusanalyysin kirjoittaminen, vaikkakin ajoittain työlästä, jaksaa innostaa minua vieläkin.
Mikä on ollut tähtihetkesi opintojen aikana?
– Valitsisin ehkä omien opintojeni tähtihetkeksi kandin kirjoittamisen. Prosessi oli työläs ja ajoittain stressaava, mutta ohjaajani oli minulle suuri apu ja olen ylpeä valmiista työstäni. Kandin kohdalla pääsin tekemään juuri sellaista työtä mistä eniten pidän ja korkea arvosanamerkintä viittaa siihen, että se näkyy myös itse tekstissä. On todella palkitsevaa kuulla itselle tärkeän ja kovan työn päätteeksi, että osaamista löytyy ja tiedät mistä puhut.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi?
– Koska olin asunut vain pääkaupunkiseudulla ennen Itä-Suomeen muuttamista, oli Joensuu minulle eräänlainen kulttuurishokki. Olen kuitenkin huomannut, että tykästyin Joensuuhun kaupunkina hyvin nopeasti. Vastaan usein opiskelukaupungistani kysyttäessä, että Joensuu on minulle juuri sopivan kokoinen kaupunki. Joensuu on huomattavasti Espoota ja Helsinkiä pienempi ja täällä on vähemmän ihmisiä, mutta sen sijaan, että se olisi minulle levottomuuden aihe, pidän itseasiassa muutosta positiivisena. Kaupunki on paljon rauhallisempi, mutta kaikki tarvittava on silti kävelymatkan päässä.
Pidän myös siitä, että Joensuu on niin opiskelijaystävällinen. Kaikkialla pystyy opiskelijakorttia vilauttamalla saada esimerkiksi alennuksia! Eräs yksityiskohta, jonka itse huomasin heti muutettuani, on se, että täällä näkyy tähtitaivas. Pääkaupunkiseudulla ei tähtiä juuri näy, mutta jos Joensuussa on pilvetön sää, näkyy tähdet ihan selvästi heti pimeän laskettua. Itse pidän tätä ehdottomasti pisteenä Joensuulle.
Joensuun kampus on siitä hyvä, että kaikki rakennukset ovat lähellä toisiaan. Olen kiitollinen siitä, että akateemisia vartteja ei tarvitse käyttää eri puolelle kaupunkia ryntäilemiseen. Kampuksella on myös melkein joka rakennuksessa ravintola, tai ainakin kahvila. Niissä tulee pitkien päivien aikana käytyä. Myös kampuksella sijaitseva YTHS (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) on erinomainen ominaisuus, joka säästää opiskelijalta aikaa ja rahaa terveysongelmien kanssa painiessa.
Parasta omissa opinnoissani on toisaalta itsensä haastaminen, mutta toisaalta myös juuri sen oman mielenkiinnon kohteensa kanssa työskentely.
Sara Suvisalmi
Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Englannin kielen ja kulttuurin opiskelijana valitsin asiantuntijan linjan (toisen vaihtoehdon ollessa opettaminen), jolloin mahdollinen tulevaisuuden työ ei ole ihan yhtä ilmeinen kuin opettaja- tai käännöslinjoilla. Minulle mieluisinta opinnoissani on kirjoittaminen, jonka toivon pystyväni sisällyttämään niin sanottuun unelmatyöhöni. Muuten aion vain perehtyä tutkimaan vaihtoehtojani ja pohtimaan sitä, minkälainen työ minua itseasiassa eniten kiinnostaa. Prioriteettini on kuitenkin tällä hetkellä opintojen jatkaminen ja maisterin tutkinnon suorittamiseen keskittyminen.
Mitkä ovat vinkkisi ja suosituksesi hakijalle?
– Ainakin sen voin oman kokemukseni pohjalta sanoa, että jos kiinnostusta löytyy, niin kannattaa lähteä opiskelupaikkaa hakemaan, vaikka opiskelukaupunki olisikin kaukana kotoa tai ei ennestään tuttu. Itse en ollut koskaan edes käynyt nykyisessä opiskelukaupungissani ennen kuin muutin tänne, enkä etukäteen tuntenut paikkakunnalta ketään. Olen kuitenkin todella tyytyväinen päätökseeni. Totuin ja tykästyin paikkakuntaan nopeasti ja oma kaveriporukka löytyi heti opintojen alussa. Kannattaa siis ottaa ajatus opiskelupaikasta uutena mahdollisuutena, eikä koettelemuksena!
Jos aine kiinnostaa ja motivaatio on kohdallaan, niin opiskelu onnistuu kyllä - se saattaa jopa ajoittain olla hauskaa!