Roopella on neljäs opintovuosi käynnissä kemian opintojen parissa Joensuun kampuksella ja hän on aloittanut maisteriopinnot.
–Olen Roope Tolvanen, 23-vuotias kemian opiskelija ja kotoisin Valtimolta Pohjois-Karjalasta.
Lempiaineesta oma ala
Peruskoulun jälkeen oma alavalinta ei ollut vielä selvinnyt ja Roope meni Nurmeksen lukioon.
–Lukiossa idea tulevaisuuden haaveista virisi ja minulla oli tosi kova mielenkiinto arkkitehtihommiin. Hain ensimmäisenä vaihtoehtona Oulun yliopistoon arkkitehtiopintoihin ja toisena Savonia ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtilinjalle, mutta pääsykokeet eivät menneet hyvin.
Kolmas vaihtoehto yhteishaussa oli kemian opinnot, koska kemia oli Roopen lempiaine lukiossa. Itä-Suomen yliopistossa matematiikka, fysiikka ja kemia on yhdistetty samaan hakukohteeseen ja oman suuntautumisensa voi valita ensimmäisen opintovuoden aikana.
–Hain Itä-Suomen yliopistoon matematiikan, fysiikan ja kemian hakukohteeseen ja pääsin sisään suoravalinnan kautta.
Roope aloitti opinnot heti kirjoitusten jälkeen syksyllä 2016 eikä ole katunut valintaansa missään vaiheessa.
–Aloitin opinnot ennen varusmiespalvelusta. Sain heti paljon kavereita ja tuli sellainen tunne, että en halua tästä porukasta enää minnekään. Yliopisto tuntui kotoisalta ja ihmiset samanhenkisiltä.
Kemiaa on ihan kaikkialla
–Opinnoissa parasta on se, että kemia on luonnontieteistä mielestäni se näkyvin. Kemiaa on ihan kaikkialla ja se selittää tosi paljon luonnonilmiöitä ja arkisia asioita, jotka tulee otettua helposti itsestäänselvyyksinä, mutta taustalla voi olla monimutkaistakin kemiaa.
Roope aloitti fuksivuonna matematiikan ja fysiikan opinnot, mutta ei halunnut syventää näitä opintoja, vaan valitsi toisena opiskeluvuotenaan sivuaineekseen myös biokemian. Nämä etänä opiskellut opinnot olivat sujuvoittamassa siirtymistä korona-ajan opintoihin myöhemmin. Etäopiskelun käytänteet olivat jo valmiiksi hyvin hanskassa. Tosin labrakurssit ovat olleet pandemiankin aikana lähiopetuksena toteutettavia kokonaisuuksia.
Kemia selittää tosi paljon luonnonilmiöitä ja arkisia asioita, jotka tulee otettua helposti itsestäänselvyyksinä.
Roope Tolvanen
Joensuu tuntuu kodilta
Joensuu on kotoinen paikka ja ihmiset tuntuvat samanhenkisiltä. Kaupunki on kaunis, erityisesti joen ranta miellyttää Roopea. Lisäksi Joensuu tuntuu oikealta opiskelijakaupungilta, koska täällä on suhteellisesti niin paljon nuoria ja opiskelijoita. Opiskelijoiden suuri määrä näkyy tietenkin myös heille suunnatuissa palveluissa.
–Opiskelijoille on tosi paljon virikkeitä ja harrastuksia vapaa-aikaan. Myös Sykettä-palvelut ovat hyvät ja harrastan itse salibandya muiden kemistien kanssa pari kertaa viikossa.
Kampuksella parasta on Roopen mielestä etenkin kirjasto ja sen itseopiskelutilat. Lisäksi erityisen maininnan ansaitsee ainejärjestö Bunsenin oma taukotila kemian laitoksella.
–Meillä on ihan oma soppi laitoksen uumenissa. Siellä pidetään taukoa labratöistä, juodaan kahvia, pelataan korttia ja seurustellaan.
Ainejärjestötoiminnasta vastapainoa opiskelulle
Roope on ollut aktiivinen toimija opiskelijayhteisössä aivan opintojensa alusta saakka. Hän on toiminut tuutorina ja ainejärjestö Bunsen ry:n tapahtumavastaavana. Parhaillaan hän toimii järjestön puheenjohtajana.
–Oli tosi hienoa järkkäillä kavereille tapahtumia ja siinä kulminoitui myös se yhteisöllisyys.
Roope kiittelee, että sai ikään kuin viettää kaksi fuksivuotta ja tutustua laajasti opiskelijakavereihin, koska kävi suorittamassa asepalveluksen opintojensa välissä vuonna 2017.
–Jatkoin opintoja vuonna 2018 ja ”tuplafuksivuosi” tarkoitti tuplasti kavereita.
Tulevaisuuden unelmat löytyvät pinnoilta
Unelmien työ on edelleen hieman muuttuva käsite ja moni asia kiinnostaa Roopea. Tällä hetkellä kuitenkin mielenkiintoisin osa-alue on materiaalikemia ja erityisesti erilaiset pinnat esimerkiksi autojen katalysaattoreissa hyödynnettävät, partikkeleita sitovat pinnat, joista Itä-Suomen yliopistolla on osaamista pitkältä ajanjaksolta.
–Lisäksi muut funktionaaliset, vaikkapa vettä hylkivät tai imevät sekä kitkattomat kovan rasituksen pinnat, joita hyödynnetään esimerkiksi kaivoslaitteistoissa, kiinnostavat paljon.
Vinkit kemiasta kiinnostuneille
Roope on ollut muutaman vuoden mukana myös matematiikan, fysiikan ja kemian laitosten omassa Abitour-toiminnassa, jonka puitteissa hän on kierrellyt lähialueiden lukioissa kertomassa kemian opinnoista ja Itä-Suomen yliopistosta.
–Olen aina sanonut tourilla, että meillä on korkealaatuinen ja kattava koulutus. Kemian opiskelijoiden yhteishenki on hyvä ja meillä on avoimet välit opiskelijoiden ja henkilöstön kesken.
Opintoihin on monta mahdollista hakuväylää. Kemian opintoihin pääsee kiinni suoravalinnan ja todistusvalinnan lisäksi avoimen yliopiston väylältä tai valintakokeen kautta. Näin myös ammattiopistotaustalta on tullut opiskelijoita kemialle.
–Ei kannata myöskään pelätä opintojen haasteita. Hyvästä lukiotason luonnontieteiden osaamisesta on toki apua, mutta yliopistokemia alkaa käytännössä lukion oppimäärän kertaamisesta ja syventämisestä, jolloin muiltakin opintotaustoilta on ahkeralla opiskelulla mahdollista saada jutun juonesta kiinni
Opiskelijat saavat myös erittäin hyvän pohjan tulevaa työelämää varten.
–Täällä Joensuussa kemian laitos haluaa antaa parhaat mahdolliset avaimet opiskelijoille tulevaisuuteen. Meillä opetetaan kemian menetelmiä hyvin monipuolisesti ja opiskelijat halutaan opettaa käyttämään myös laitoksen hienoja ja kalliita tutkimuslaitteita. Tämä erikoisosaaminen voi sitten toimia valttikorttina työhän haettaessa.