Mirka Nieminen opiskelee pääaineenaan sosiaalityötä Kuopiossa. Lue UEF-lähettiläänäkin toimivan Mirkan kokemuksia opinnoistaan ja opiskelijan elämästä Kuopiossa.
Mie oon Mirka ja tulen Pohjois-Karjalasta, olen 21-vuotias ja kävin lukioni Joensuussa.
Miten päädyit opiskelemaan sosiaalityötä Itä-Suomen yliopistoon?
Yhteiskunta ja politiikka ovat kiinnostaneet minua yläasteelta lähtien. Olen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista melkein aina ja seurannut uutisia lapsesta asti. Lukiossa valitsin luonnollisesti yhteiskuntaopin ja kiinnostukseni vahvistui. Toisena vuonna opon kanssa mietimme tulevaisuuttani, eikä minulla ollut oikeastaan minkäänlaista suuntaa opinnoille mielessäni. Halusin valmistua alalle, jossa voi työskennellä tietyssä ammatissa. Opo ehdotti minulle sosiaalityötä ja kun aloin etsiä tietoa sosiaalityöstä varmistuin, että tämä on se ala, jota haluan opiskella.
En päässyt ensimmäisellä hakukerralla sisään, joten muutin Uuteen-Seelantiin ja työskentelin siellä au-pairina puoli vuotta. Kun tulin takaisin opiskelin ahkerasti pääsykokeisiin, ja viimeinkin 2019 syksyllä ovet aukesivat ensimmäiseen hakukohteeseeni, sosiaalityöhön Itä-Suomen yliopistoon.
Mikä on parasta sosiaalityön opinnoissa?
Parasta opinnoissani on se, että tiedän opiskelevani oikealle alalle. Lisäksi nautin siitä, että sosiaalityön opiskelu on monipuolista ja opintoja voi suorittaa sekä lähiopetuksena, että etänä. Tämä antaa mahdollisuuksia muulle elämälle, kun ei ole aina aikavälillä 8 - 16 kiinni yliopistolla luennoilla. Aiheet ovat myös erittäin kiinnostavia ja opiskelu ei tunnu tylsältä tai turhalta. Pidän siitä, että opiskeluissamme otetaan huomioon tuleva ammatti ja monet kursseilla tehdyt harjoitukset valmistavat työelämää varten.
Miten valitsit sivuaineesi?
Otin sivuaineekseni yhteiskuntapolitiikan, koska se on sosiaalityössä toinen vaihtoehto pakolliseksi sivuaineeseeksi ja se kiinnosti minua yleisellä tasolla. Vapaavalintaiseksi sivuaineeksi valitsin hyvinvointioikeuden, sillä koen, että siitä on minulle hyötyä tulevaisuudessa. Sosiaalityössä pitää perustella kaikki päätökset ja koen, että ymmärrän paremmin tekemiäni päätöksiä, jos minulla on parempi ymmärrys sosiaalialaa ohjaavista laeista.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Tähtihetkeni on se, kun ensimmäinen harjoitteluni meni hyvin ja kuulin jälkikäteen, että minua oli kehuttu harjoittelupaikassani. Tuli sellainen olo, että minusta tulee kyllä harjoittelujen myötä hyvä sosiaalityöntekijä.
Sosiaalityöhön tarvitaan monenlaisia tekijöitä. Alä anna sen estää hakeutumistasi alalle, että et omasta mielestäsi istu siihen rooliin, mikä ehkä ajatustasolla on muodostunut sosiaalityöntekijöistä. Meidän joukkoomme mahtuu kaikenlaisia ihmisiä.
Mirka Nieminen
Miten olet kotiutunut Kuopioon?
Isosiskoni on asunut Kuopiossa viimeiset 15 vuotta, joten täällä on tullut tehtyä viikonloppuvierailuja ja shoppailureissuja lapsuuden aikana. Kuopio oli siis jollain tasolla ennestään tuttu. Olin aina kuvitellut jääväni Joensuuhun opiskelemaan, joten päätös muualle hakemisesta oli vaikea. Sosiaalityötä ei voinut kuitenkaan opiskella Joensuussa, joten päätin, että Kuopio on tarpeeksi lähellä.
Kuopioon muuttaminen oli vaikeaa, koska perheeni jäi Joensuuhun ja oli vaikea totutella asumaan yksin, mutta olen kotiutunut Kuopioon hyvin ja nykyisin tämä on minulle ensisijainen koti. Sain nopeasti yliopisto-opintojen alussa kavereita ja löysin täältä poikaystävänkin, joten nyt en voisi kuvitellakaan asuvani missään muualla kuin Kuopiossa.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi?
Kuopiolaiset ihmiset ovat ihanan lupsakoita ja rentoja. Kuopio on lisäksi sopivan kokoinen kaupunki. Kaikki on lähellä, ja täällä on kaikki mitä tarvitset. Rakastan myös sitä, että Kuopiossa luonto on lähellä monessa muodossa. Melkein kaikilta asuinalueilta pääsee veden ääreen erittäin helposti ja metsääkin täällä riittää. Tämä on luonnonläheisesti iso kaupunki.
Mikä on parasta kampuksella?
Parasta kampuksella on opiskelijaruokailu, sekä opiskelutilat. Opiskelen erittäin paljon yliopiston kirjastossa, sillä siellä on paljon mukavia opiskelutiloja. Yliopistolla opiskelu on produktiivisempaa, sillä maisemanvaihdos kotoa auttaa keskittymään oikeasti opiskeluihin, ainakin omalla kohdallani.
Mikä on unelmatyösi?
Unelmatyöni on sellainen, missä saan auttaa ihmisiä ja missä on vaihtelevat työpäivät. En vielä tiedä, minkä sosiaalityön asiakasryhmän kanssa päädyn työskentelemään, mutta parasta sosiaalityössä onkin se, ettei minun tarvitse valita opintojen aikana tiettyä suuntausta. Voin vaihtaa suuntaustani työelämässä, jos se työ minne päädyn ensimmäisenä ei olekaan lopullisesti hyvä vaihtoehto minulle.
Vinkkisi sosiaalityön opinnoista haaveileville
Sosiaalityöhön tarvitaan monenlaisia tekijöitä. Alä anna sen estää hakeutumistasi alalle, että et omasta mielestäsi istu siihen rooliin, mikä ehkä ajatustasolla on muodostunut sosiaalityöntekijöistä. Meidän joukkoomme mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Älä myöskään lannistu, jos et pääse ensimmäisellä sisään, hae vaan uudestaan! Kyllä se paikka jossain vaiheessa aukeaa.
Yliopistossa opiskelu vaatii aikataulutusta ja aikataulujen hallintaa. Eri kurssit vaativat eri asioita (kirjatentti, luentotentti, oppimispäiväkirja, essee jne.) ja välillä saattaa käydä niin, että palautuspäivät ja tenttipäivät sattuvat hyvin lähelle toisiaan. Siksi pitäisi osata hieman ennakoida ja suunnitella mitä opiskelee milloinkin.
Ensimmäinen vuosi meni minulla hieman harhaillessa ja muutama palautuspäivä yllätti isosti, kun en ollut tarpeeksi perillä omista opinnoistani. Suosittelen perinteistä paperikalenteria, niin kaikki pysyy hallinnassa ja muistiinpanoja on helppo kirjoittaa ylös. Sosiaalityön opiskelu on aika itsenäistä, mutta tapahtumissa ja luennoilla on hyvä mahdollisuus tutustua muihin opiskelijoihin, ja suosittelenkin sitä kovasti! Ystävät tekevät opiskelusta ja Kuopiossa asumisesta mukavampaa!