Laura Kosonen opiskelee pääaineenaan venäjän kieltä ja kääntämistä. Laura toimii lukuvuonna 2020 - 2021 myös UEF-lähettiläänä. Lue Lauran opiskelijatarina.
Olen Laura Kosonen, 23 vuotta ja suoritan parhaillaan venäjän kielen ja kääntämisen maisterivaiheen opintoja. Kotoisin olen alun perin Savonlinnasta ja täällä Joensuussa olen viihtynyt jo viisi vuotta.
Miten päädyit opiskelemaan venäjän kieltä Joensuuhun?
Itä-Suomen yliopisto oli ainoa hakukohteeni ja yliopisto-opintoni aloitin suoraan lukion jälkeen syksyllä 2015. Yo-kirjoituksissa kirjoitin venäjän kielen pitkän oppimäärän. Hakukohde oli selkeästi tiedossa jo yläasteelta asti, ja päätökseeni vaikuttivat suuresti oma kieli- ja kulttuuritaustani sekä myönnettäköön, että lapsuuden ajan haaveella oli myös vaikutusta asiaan. Tämä ala tuntui luonnolliselta valinnalta ja juuri Joensuussa oli mahdollisuus suuntautua itseäni kiinnostaviin opintoihin.
Mikä on parasta opinnoissasi?
Opinnoissani ilahduttaa erityisesti monikulttuurinen opiskeluympäristö, jossa pääsee tapaamaan muitakin samansuuntaista kieli- ja kulttuuritaustaa omaavia opiskelijoita. Tämän ansiosta pääsee haastamaan itseään ja kielitaitoaan sekä kehittämään sitä omaa osaamista. Lisäksi pienet ryhmäkoot mahdollistavat henkilökohtaisen palautteen saamisen ja kehittymisen seuraamisen. Tutkinnosta on mahdollisuus koostaa omanlainen laajan sivuainevalikoiman ansiosta.
Miten valitsit sivuaineesi?
Kesäkaupungista lähtöisin olevana valikoin matkailun sivuaineekseni, sillä monesti ne kulttuurien väliset kohtaamiset tapahtuvat juurikin siellä matkailun ja turismin parissa.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Erityisen hyvin mieleeni on jäänyt fuksivuodelta ruotsin kielen kirjallisen ja suullisen taidon kokeen läpäisy heti ensimmäiseltä yrittämältä! Toisena opiskeluvuonna pääsin myös kokemaan opiskelun venäläisessä yliopistossa opintoihimme sisältyvässä kieliharjoittelussa, joka oli taatusti mieleenpainuva kokemus monella tapaa. Nykyään pystyn samaistumaan myös muiden alojen opiskelijoiden kertomuksiin ja kokemuksiin ulkomailla opiskelusta.
Sinulla ei tarvitse olla moitteeton kielitaito hakiessasi opiskelemaan vierasta kieltä, sillä yliopistoon tullaan oppimaan, opiskelemaan ja kehittymään. Kielitaito kehittyy läpi elämän!
Laura Kosonen
Miten olet viihtynyt opiskelukaupungissasi Joensuussa?
Joensuu oli jonkin verran tuttu jo ennestään, olin käynyt siellä muutamia kertoja sillä Savonlinnasta on hyvät liikenneyhteydet Joensuuhun. Tiesin myös, että kyseessä on yliopisto- ja opiskelijakaupunki. Fuksivuonna en päässyt pahemmin eksymään kaupungin ruutukaavan ansiosta ja opintojeni aikana olenkin ehtinyt muuttaa täällä jo useampaan otteeseen. Tämä eri puolilla Joensuuta asuminen auttoi tänne kotiutumisessa ja kaupunkiin monipuolisemmin tutustumisessa. Samalla myös ystävä- sekä tuttavapiirini karttui, mikä on tuonut paljon iloa arkeen.
Joensuu on viihtyisä kaupunki selkeällä ruutukaavalla, jossa välimatkat taittuvat helposti pyörällä ja kävellen. Palvelut ovat saatavissa ja lähellä toisiaan, lisäksi kaupungissa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä paljon vapaa-ajanviettopaikkoja. Opiskelijakaupungille ominaisesti opiskelijoiden on mahdollista saada opiskelija-alennusta lähes kaikkialta ja opiskelijoille suunnattuja tapahtumia järjestetään läpi vuoden.
Mikä on parasta kampuksella?
Kampusrakennusten sijainti on looginen ja sen oppii nopeasti, lisäksi siirtyminen niiden välillä on nopeaa koska kaikki rakennukset sijaitsevat lähekkäin. Kampukselta löytyy useampikin ravintola ja kulkutunnistetta vastaan kampuksen itseopiskelutiloissa voi opiskella vaikka vuorokauden ympäri! Henkilökuntakin tarjoaa apua heti kun sitä tarvitsee ja lähtee pyytämään. Yhdessä löydetään aina ratkaisuja. Aikaa kampuksella saa kulumaan myös viihtyisässä kirjastossa.
Mikä on unelmatyösi?
Toivon pääseväni tekemään merkityksellistä ja tärkeää työtä suvaitsevassa, tasa-arvoisessa ja mahdollisimman monikielisessä työympäristössä. Haaveissa olisi etsiä ja löytää omalta tuntuva työtehtävä, jossa pääsee kokemaan sosiaalisia kohtaamisia sekä tekemään myös itsenäistä työtä tasapuolisesti. Lyhyesti odotan tulevaisuudelta uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja.
Vinkkisi venäjän kielen opinnoista haaveilevalle?
Haluan että pidät mielessä, ettei sinulla tarvitse olla moitteeton kielitaito hakiessasi opiskelemaan vierasta kieltä, sillä yliopistoon tullaan oppimaan, opiskelemaan ja kehittymään. Kielitaito kehittyy läpi elämän, ja sanavarastoasi pääset laajentamaan vielä pitkälle opintojen jälkeenkin. Samalla saat uutta perspektiiviä myös omaan äidinkieleesi. Lähde siis rohkeasti hakemaan opiskelupaikkaa, äläkä lannistu, jos edessäsi on välivuosi! Se on vain mahdollisuus kerrata, harjoitella ja yrittää uudelleen. Anna itsellesi aikaa ja pidä huolta jaksamisestasi.
En kadu alavalintaani, sillä kääntämisen opintojen parissa pääsee tutustumaan hyvin monien eri alojen teksteihin ja kartuttamaan samalla erikoissanastoa. Koskaan ei tiedä, minkä aihepiirin äärelle joutuu seuraavaksi, mikä tekeekin työstä ja opiskelusta jännittävää! Harvalla alalla pääsee kokemaan tällaista monipuolisuutta ja vaihtuvuutta.
Kursseissa on tarjolla monenlaisia suoritustapoja, mutta pääsääntöisesti ne toteutuvat luento- ja harjoituskursseina lähiopetuksena. Kursseilla pääsee tutustumaan myös muiden kielten opiskelijoihin, jolloin tapaa monenlaisia persoonia ja ystävyyssuhteiden solmimisen lisäksi pääsee verkostoitumaan tulevien työelämän kollegojen kanssa.