Kerttu Syreeni löysi sosiologian väyläopinnoista kiinnostavia yhtymäkohtia omaan työ- ja elämänhistoriaansa.
– Muistan innostukseni, kun luin sosiologian opintoihin liittyvien kurssien kuvauksia, ja helpotuksen siitä, että ymmärsin ja osasin etsiä oikean suunnan opinnoilleni, muistelee Kerttu Syreeni oman opintoreittinsä isoa hetkeä.
Syreeni oli valmistunut liiketalouden tradenomiksi 2017 ja aloittanut työt henkilöstöpalvelualalla. Työssään hän huomasi kaipaavansa vahvistusta opintoihinsa, ja vastauksen tarjosivat työ- ja organisaatiopsykologian perusopinnot (25 op) Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa Joensuun kampuksella.
– Työ- ja organisaatiopsykologian opinnot käänsivät alkuperäisen suunnitelmani lähteä opiskelemaan kauppatieteitä tai hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Tämä oli ratkaiseva käänne aiempiin opiskelusuunnitelmiini ja työelämäni ratkaisuihini, kertoo Syreeni.
Työ- ja organisaatiopsykologian avoimista opinnoista hahmottui reitti tutkinto-opiskelijaksi. Syreeni keskusteli Itä-Suomen yliopiston opinto-ohjaajan kanssa, ja keskustelu avasi näkökulmia ja vaihtoehtoja avoimen väylään tutkinto-opiskelijaksi. Syreeni kiinnostui sosiologiasta ja päätyi opiskelemaan sosiologian perusopintoja (25 op) syksyllä 2019.
– Olen aina ollut kiinnostunut syy–seuraus-suhteista, ihmisistä ja työskennellyt esihenkilönä erilaisissa tiimeissä, jossa olen päässyt tarkkailemaan ihmisten käyttäytymistä eri kokoonpanoissa. Sosiologia opettaa ihmistuntemusta, jota tarvitaan kaikenlaisessa työssä. Sosiologian opintojen sisältö tuntui mielenkiintoiselta ehkä myös siksi, että pystyin yhdistämään kurssien sisältöjä työ- ja elinhistoriani konteksteihin, Syreeni kuvaa.
Avoimen yliopiston sosiologian perusopintojen jälkeen Syreeni haki avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon syksyllä 2021. Ensimmäisellä kerralla hän jäi varasijalle, mutta seuraavana vuonna Syreeni valittiin tutkinto-opiskelijaksi.
– Tutkinto-opiskelijaksi päästyäni aloitin kuuden kuukauden opintovapaalla ja palasin keväällä työhöni 80-prosenttisella työajalla. Avoimen väylällä opin tehokkaaksi aikatauluttajaksi, ja tahtini on ollut tavoitteellinen. Haaveenani olisi päästä tekemään kandia ensi keväänä. Saa nähdä, onko tämä saavutettavissa. Armollisuus itselle on tärkeää myös tässä kohti, Syreeni pohtii.
Itsenäinen opiskelu vaatii aikataulujen hallitsemista
Avoimen yliopiston opiskelun tavat tulivat Kerttu Syreenille tutuiksi jo liiketalouden tradenomin opintojen aikana, kun hän suoritti Monikulttuurisuus työelämässä -opintojakson avoimessa osaksi tutkintoaan. Hän havaitsi, että avoimen yliopiston joustavat ja itsenäiset opiskelutavat sopivat hyvin lapsiperhearkeen.
Opiskelu avoimessa yliopistossa onkin Syreenin mukaan pitkälle oman aikataulun hallitsemista.
– Vaikka kurssitehtävien palautuspäivämäärät ovat avoimessa pidempiä kuin esimerkiksi tutkinto-opiskelijoille, näihin on varattava riittävästi aikaa. Suurimman osan työ- ja organisaatiopsykologian sekä sosiologian perusopinnoista suoritin itsenäisesti ja luennotkin löytyivät tallenteena. Itsenäinen työskentely tarkoitti käytännössä oppimistehtävien ja esseiden kirjoittamista. Tenttimuotoisia opintoja opintopaketteihin kuului vain muutamia. Tämä toimi minulle hyvin, ja pääsin harjoittelemaan akateemisen kirjoittamisen taitoja, Syreeni kertoo.
Sosiologian väyläopinnoissa Syreeni oppi määrittämään itse, milloin ja miten opinnot voi sovittaa osaksi arkea.
– Opiskelusta tuli minulle harrastus, johon livahdin työmatkalla junassa, ruokatunneilla ja kun olin saanut lapset illalla nukkumaan. Olen vieläkin hämmentynyt, kuinka paljon opiskelut ovat tuoneet iloa arkeeni, ja miten sitä voi hyödyntää työroolin lisäksi omassa sosiaalisessa elämässä.
Olen vieläkin hämmentynyt, kuinka paljon opiskelut ovat tuoneet iloa arkeeni, ja miten sitä voi hyödyntää työroolin lisäksi omassa sosiaalisessa elämässä.
Kerttu Syreeni
Sosiologian opiskelija
Haaveet ja unelmat voi jakaa opinto-ohjaajan kanssa
Syreeni on kokenut yliopisto-opinnot – niin avoimen yliopiston kuin tutkinto-opiskelun – hyvin kokonaisvaltaisesti: siihen on kuulunut niin uusien asioiden oppiminen, itsensä ylittäminen, opiskeluiden soveltaminen työhön ja oman ammattitaidon ymmärtäminen kuin aikatauluesteiden yli kiipeäminen ja itsemyötätunto.
– Opiskeluiden myötä uskallan ja osaan kyseenalaistaa maailmaa mutta myös tarkastella laajemmin omia arvojani, joilla on vaikutusta osana yhteiskuntaa, Syreeni näkee.
Syreeni suosittelee opintoneuvontaa kaikille, jotka pohtivat vielä omaa opintopolkuaan ja tulevaisuuden suuntaansa. Kun jakaa omat haaveensa ja unelmansa opinto-ohjaajan kanssa, näkökulmat voivat avautua yllättävällä tavalla.
– Yliopistomaailma tuntuu vieläkin itsestäni hyvin monisäkeiseltä ja ilman asiantuntijoita en olisi päässyt näin pitkälle. Mahdollisuuksia on paljon, mutta asiantuntijat auttavat löytämään oikeat juuri sinulle sopivat reitit. Yhdessä on tuottoisampi unelmoida.