Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Valoa

Optiikan gradupalkinto Roman Calpelle, Madona Mekhaelille ja Afifa Rahmanille

Itä-Suomen yliopiston fotoniikan gradupalkinnon saivat tänä vuonna Roman Calpe, Madona Mekhael ja Afifa Rahman.

Gradupalkinnon rahoitus perustuu Huawei Technologies Oy:n tekemään lahjoitukseen. Palkinto myönnetään tunnustuksena erinomaisesta fotoniikan alan pro gradu -työstä, joka merkittävällä tavalla joko hyödyntää tai edistää fotoniikan alaa. Palkintosumma on 2 000 euroa, ja vuosittain jaetaan kolme palkintoa.

Fotoniikka tai optiikka määritellään tieteen ja tekniikan alana, joka kattaa valon fysikaaliset ilmiöt ja teknologiat synnyttää, siirtää, manipuloida, havainnoida ja hyödyntää valoa. Aallonpituusalue käsittää näkyvän valon lisäksi infrapuna (IR) ja ultravioletti (UV) alueet.

Graduissa määriteltiin laser-säteen Stokes-parametrejä, jotka kuvaavat sähkömagneettisen säteilyn polarisaatiotilaa, tehostettiin toisen harmonisen generointia hilan resonanssiaallonpituudella, sekä optimoitiin grafeenikalvoja myrkyllisten teollisten kaasujen mittaamiseen.

—Alaan liittyvä teollisuus ja tutkimus ovat voimakkaassa kasvussa niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Kaikki kolme gradua olivat korkeatasoisia saaden arvosanan 5/5, joten palkinnon voittaneilla on edessään runsaasti mielenkiintoisia uramahdollisuuksia, toteaa professori Jyrki Saarinen.

Lisätietoja:

Professori Jyrki Saarinen, Gradupalkintotyöryhmän puheenjohtaja, jyrki.saarinen@uef.fi, 050 595 4348

Avainsanat