Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kättely.

Ostajilta vaaditaan markkinaorientaatiota ja strategista kyvykkyyttä asiakasarvon tuottamiseen julkisissa hankinnoissa

On tärkeää, että julkisilla hankintayksiköillä on selkeä ja hyvin viestitty strategia, jolla on johdon tuki ja riittävästi resursseja toteutusta varten, osoittaa tuore tutkimus. Tällainen strateginen hankintakyvykkyys edistää asiakkaan kokemaa arvoa ja tyytyväisyyttä niin sanotuissa tavallisissa hankinnoissa ja innovatiivisissa hankinnoissa.

Science and Public Policy -lehdessä julkaistu tutkimus tarkastelee hankintayksikön markkinaorientoituneen organisaatiokulttuurin, strategisen hankintakyvykkyyden, innovatiivisten hankintojen ja asiakaskokemuksen välisiä suhteita. Tutkimuksen  aineisto kerättiin suomalaisista hankintayksiköistä. Suomi on tutkimuskohteena kiinnostava, koska se asetti ensimmäisten maiden joukossa innovaatioihin liittyviä tavoitteita julkisille hankinnoille. Tutkimuksen tilastolliset analyysit osoittavat, että markkinaorientoituneella organisaatiokulttuurilla on positiivinen yhteys julkisen ostajan strategiseen hankintakyvykkyyteen. Tämä puolestaan ennustaa innovatiivisten hankintojen hyödyntämistä asiakasarvon tuottamisessa.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin ensimmäistä kertaa hankintayksiköiden markkinaorientoitunutta organisaatiokulttuuria. Markkinaorientaation tavoitteena on markkinatietoon perustuen tuottaa erinomaista arvoa asiakkaille.

– Markkinaorientaatio on yhtä tärkeää julkisissa organisaatioissa kuin yksityisissäkin, koska se ohjaa kuuntelemaan asiakkaita ja auttaa näin paremmin vastaamaan asiakastarpeisiin ja parantamaan julkisia palveluja, toteaa yliopistonlehtori Helen Reijonen.

Pelkkä markkinaorientaatio ei kuitenkaan riitä, vaan tutkimuksen tulokset korostavat strategisen hankintakyvykkyyden merkitystä asiakastyytyväisyyden ja asiakkaan kokeman arvon luojana.

– Tutkimuksen perusteella hankintakyvykkyys näyttäisi olevan puuttuva lenkki toisaalta hankintayksiköiden tiedon hankinnan ja prosessoinnin väliltä sekä toisaalta innovatiivisten hankintojen ja paremman asiakaskokemuksen väliltä, sanoo yliopistonlehtori Timo Tammi.

Tutkimuksen tulokset kannustavat hankintayksiköiden johtoa edistämään markkinaorientoitunutta kulttuuria ja laatimaan hankintastrategioita, jotka ovat linjassa julkisen sektorin toimijoiden, kuten kuntien, laajempien strategioiden kanssa. – Myös resursseja tarvitaan,” lisää professori Jani Saastamoinen.

– On pidettävä huolta tiedosta, taidoista, rakenteista ja työkaluista, joita tarvitaan hankintojen toteuttamisessa.

Tutkimuksen tulokset tukevat myös ajatusta siitä, että eri sidosryhmien tulisi kiinnittää huomiota strategisen hankintakyvykkyyden keskeiseen merkitykseen, kun ne valvovat, rahoittavat, säätävät lakeja ja ovat vuorovaikutuksessa julkisten hankintayksiköiden kanssa.  

Tutkimusartikkeli:

Timo Tammi, Jani Saastamoinen, Helen Reijonen, Buyer’s market-oriented culture, strategic procurement capability, and customer performance in the public procurement of innovations, Science and Public Policy, 2024, scae072, https://doi.org/10.1093/scipol/scae072

Lisätietoja:

Timo Tammi, timo.tammi(at)uef.fi, 050 442 3995