Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hammaslääkärin välineitä

Pirkko Pussinen translationaalisen hammaslääketieteen professoriksi

Suun mikrobiomista voidaan tulevaisuudessa ennakoida sairauksia

Suun tulehdussairauksilla on havaittu yhteys muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. – Suun mikrobiomin merkitys kiinnostaa nyt paljon. Mikrobien laaja kirjo on vasta avautumassa, kertoo translationaalisen hammaslääketieteen professori Pirkko Pussinen.

Itä-Suomen yliopistoon perustettu translationaalisen hammaslääketieteen professuuri on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Pirkko Pussinen nimitettiin kutsusta tehtävään, jossa hän aloitti toukokuussa.

– Translationaalisessa tutkimuksessa perustutkimus linkittyy käytännön potilastyöhön. Omaa tutkimustani voi pitää translationaalisena myös suun ja muun kehon välillä.

Pussinen tutkii yleisimpien kroonisten suusairauksien, parodontiitin ja karieksen, merkitystä yleisterveydelle. Erityisesti parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudostulehduksen yhteydestä muihin sairauksiin on jo paljon näyttöä. – Parodontiitin tiedetään lisäävän esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä 20–50 prosentin verran.

Parodontiitilla on eri tutkimuksissa havaittu yhteys myös muun muassa diabetekseen, aivoinfarktiin, korkeaan verenpaineeseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, keuhkokuumeeseen, dementiaan, rasvamaksatautiin ja syöpiin.  – Hoitamaton suun tulehdus aiheuttaa ja ylläpitää koko elimistössä lievää tulehdustilaa, joka altistaa monille sairauksille.

Karies ja parodontiitti ovat biofilmisairauksia, joissa suun mikrobikanta on epätasapainossa. Paikallisen suun tulehduksen lisäksi haitalliset bakteerit herättävät elimistössä laajemman tulehdus- ja immuunivasteen, joka voi johtaa myös kudoksia vaurioittavaan autoimmuuniteettiin. Bakteereja ja niiden osia leviää suusta muualle elimistöön niin verenkierron kuin ruoansulatuskanavaan kulkeutuvan syljen mukana. Bakteerit voivat myös vallata tulehdussoluja ja kulkea niiden matkassa. 

Mikrobien tunnettu lajikirjo on kasvanut kovasti ja paljon on vielä kartoittamatta.

Pirkko Pussinen

Professori

Pirkko Pussinen.