Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos on mukana Euroopan unionin rahoittamassa hankkeessa, jossa selvitetään, miten yhteiskunta voi ennakoida ja varautua pölyttäjien vähenemisen aiheuttamiin uhkiin. Akatemiatutkija Mirella Miettinen oikeustieteiden laitokselta johtaa työpakettia, jossa tarkastellaan viiden keskeisen toimitusketjun – ruoka ja mikroravinteet, lääkkeet, kosmetiikka, biomateriaalit sekä bioenergia – riippuvuutta pölyttäjistä.
Itä-Suomen yliopiston johtamassa työpaketissa selvitetään myös, miten toimitusketjuissa voitaisiin hyödyntää hankkeessa kehitettävää työkalupakkia pölyttäjien vähenemisestä aiheutuvien uhkien torjumisessa.
BUTTERFLY-hanke (Mainstreaming pollinator stewardship in view of cascading ecological, societal and economic impacts of pollinator decline) sai yli seitsemän miljoonan euron Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Hanketta koordinoi professori Jeroen van der Sluijs Bergenin yliopistosta Norjasta ja monitieteiseen konsortioon kuuluu yhteensä 24 partneria 13 eri maasta. Itä-Suomen yliopiston osuus rahoituksesta on 239 065 euroa.
Hankkeessa tuotetaan malleja ja tietokantoja pölyttäjien rahallisen ja ei-rahallisen arvon arvioimiseksi ja ennustamiseksi sekä kehitetään sidosryhmäverkostoja paikallistasolta EU-tasolle. Hankkeessa muodostetaan kuuden kohteen Living Lab -verkosto, jossa eri sidosryhmät työskentelevät intensiivisesti yhdessä lisätäkseen tietoisuutta pölyttäjien vähenemiseen liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista torjua pölyttäjäkriisiä ennakoivilla ennallistamistoimenpiteillä.
BUTTERFLY-hankkeessa on korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten lisäksi mukana museo, kansalaisjärjestö, kansallinen maatalous- ja elintarvikejärjestö ja kaksi konsulttiyritystä. EU:lta saatu rahoitus mahdollistaa laajan kansainvälisen ja poikkitieteellisen yhteistyön ja myös pölyttäjien vähenemisen inhimillisten ulottuvuuksien tutkimisen.
Nelivuotinen hanke alkaa maaliskuussa 2025.
Lisätietoja:
Akatemiatutkija Mirella Miettinen, mirella.miettinen(at)uef.fi, p. +358 50 4720510.