Johtamisen professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta ja oikeustieteen dosentti Hagen Henry Helsingin yliopistosta on kutsuttu maailman osuustoimintajärjestön ICA:n työryhmään, joka suunnittelee globaalisti osuustoiminnan identiteetin kehittämistä ja ottaa kantaa sen muutostarpeisiin.
ICA päätti maailmankongressissaan Etelä-Korean Soulissa joulukuussa aloittaa osuustoiminnan identiteettilauselman ja sen periaatteiden tarkastelun, joka tehdään nyt vasta neljättä kertaa liikkeen pian 200-vuotisessa historiassa. Tehtävään nimettiin 20 hengen asiantuntijakomitea, jonka suomalaisia jäseniä ovat Anu Puusa ja Hagen Henry.
Kansainvälisessä osuustoimintaliikkeessä on yhteistä arvopohjaa rakennettu koko liikkeen historian ajan. Viimeksi arvokeskustelu päivitettiin ICA:n 100-vuotisjuhlakongressissa vuonna 1995, jolloin osuustoiminnan arvoiksi määritettiin omatoimisuus, omavastuisuus, demokratia, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus. Lisäksi eettisiksi arvoiksi linjattiin rehellisyys, avoimuus, yhteiskunnallinen vastuu ja muista ihmisistä välittäminen.
Päivitystyötä tekevään ryhmään on kutsuttu mukaan ICA:n hallituksen jäseniä sekä tutkijoita ja osuustoiminnan erityisasiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Työryhmän määränpää on asetettu syksyyn 2023. Ensimmäinen yhteenveto tullaan kuulemaan jo kesäkuussa 2022.
– Oli suuri kunnia tulla kutsutuksi ryhmään. Koen, että olen mukana tekemässä historiaa, kun tutkimus- ja luennointityössä keskitytään ennemminkin siitä kertomiseen. Käsillä olevassa työssä prosessi on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin itse lopputulema. Itse pidän ääntä mahdollisimman laajan osallistavuuden puolesta. Pidän keskeisenä, että mahdollisuus osallistua kuulemiseen ulotetaan henkilöihin, jotka toimivat erilaisissa tehtävissä kaikenlaisissa osuuskunnissa liikkeen kaikilla tasoilla, kaikilla talouden aloilla ja kaikkialla maailmassa. Edessä ovat mielenkiintoiset kaksi vuotta, Anu Puusa arvioi tulevaa työtä.
Puusa toimii aineettoman pääoman johtamisen professorina Itä-Suomen yliopistossa. Hän on mukana useissa osuustoiminnallisissa luottamustehtävissä, muun muassa Kansainvälisen Osuustoimintaliiton Eurooppa-osaston hallituksessa. Hän on myös aktiivisesti edistänyt osuustoiminnan opetusta ja tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Puusan työ osuustoiminnan opetustyöstä on saanut kansallisen opetuspalkinnon.
Tiedotteen lähde: Osuustoimintakeskus Pellervo, https://pellervo.fi/uutiset/2022/01/13/osuustoiminnan-identiteetin-paivitystyo-kaynnistyi/
Lisätietoja
Anu Puusa, aineettoman pääoman johtamisen professori, kauppatieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, anu.puusa@uef.fi, puh. 050 442 3376