Ukrainan sodan syttyminen ja sen jatkumisen seuraaminen voi aiheuttaa stressaavia tunteita ja kokemuksia. Itä-Suomen yliopisto on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa haluttiin selvittää, miten Ukrainan sodan seuraaminen liittyy yliopisto-opiskelijoiden stressikokemuksiin, opiskelu- ja työkykyyn liittyviin ajatuksiin ja psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkimuksessa selvisi, että mitä enemmän opiskelija seuraa sotaa, sitä enemmän hänellä on masennusoireilua ja opiskelu- ja työkykyä häiritseviä ajatuksia.
– Tutkimusta tehtiin Suomen lisäksi Kanadassa ja Saksassa, ja jokaisesta maasta saimme samankaltaisia tuloksia: sodan seuraaminen on yhteydessä masennusoireiluun liittyviin tuntemuksiin opiskelu- tai työkykyä häiritsevien ajatusten kautta, kertoo terveyspsykologian professori Taina Hintsa.
Tieto on hyödyllinen esimerkiksi yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuoltoa ajatellen. Myös muut opiskelijoiden kanssa toimivat asiantuntijat voivat hyödyntää tietoa toiminnassaan.
– Kansainvälinen yhteistyö aiheen parissa jatkuu. Suomessa olemme keränneet tämän tutkimuskokonaisuuden lisäksi myös opiskelijoiden nukkumiseen ja univaikeuksiin liittyvää aineistoa, jonka pohjalta tullaan julkaisemaan uutta tietoa hieman myöhemmin, taustoittaa psykologian yliopistonlehtori Petri Karkkola.
Kansainvälinen tutkimus lähti käyntiin heti Ukrainan sodan syttymisen jälkeen keväällä 2022 Toronton yliopistossa Kanadassa professori Esther Greenglassin johtamana. Mukaan kutsuttiin myös Suomi. Artikkeli Ukrainan sodan seuraamisesta ja mielen hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä julkaistiin Journal of Health Psychology -lehdessä kesäkuussa.
Artikkelin tiedot:
Begic, P., Greenglass, E., Hintsa, T., Karkkola, P. & Buchwald, P. (2023). Mediation of cognitive interference on depression during the Russo-Ukrainian war in three national samples. Journal of Health Psychology. https://doi.org/10.1177/13591053231184065