Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Metsä

Suhde puihin kiinnostaa tutkijoita

Itä-Suomen yliopistossa on alkanut monitieteellinen tutkimushanke, jonka keskiössä ovat ihmisten puusuhteet. Metsätieteilijöistä, kulttuurintutkijoista ja taiteilijoista koostuva ryhmä perehtyy ihmisten ja puiden väliseen arkeen, tunteisiin ja piirteisiin neljän vuoden ajan 2019–2022. Tutkituksi tulee myös se, kuinka suomalainen kirjallisuus kuvaa puuyksilöitä ja puusuhteita. Tutkimukseen etsitään nyt osallistujia kaikkialta Suomesta.

Puusuhteiden tutkimiseen käytetään suomalaista kirjallisuutta, puuvalokuvia, äänitaidetta, kyselylomakkeita, haastatteluja ja luonnontieteen menetelmiä. Tutkimusryhmä on luomassa uutta tapaa yhdistää eri tieteen- ja taiteenalojen lähestymistapoja.

Puut lähellämme -tutkimuksessa selvitetään, mikä tekee joistakin yksittäisistä puista ihmisille erityisen tärkeitä. Puihin liittyy visuaalisia mieltymyksiä, mutta myös muistoja. Joidenkin lempipuu on osa omaa tai suvun elämäntarinaa. Tutkimuksessa suuren aineiston perusteella voidaan arvioida, millaiset puut ja millaiset ihmiset löytävät toisensa. Luultavasti myös erilaiset puut miellyttävät ihmisiä kotipihalla, kaupunkipuistossa tai metsässä.

—Suhde puuhun tulee näkyväksi viimeistään silloin, kun ihmiselle tärkeä puu on uhattuna, kertoo tutkimushankkeen johtaja, professori Eeva-Stiina Tuittila metsätieteiden osastolta.

Esimerkiksi Joensuussa Vapaudenpuiston puiden kaataminen herätti monessa voimakkaita tunteita. Keskustelua puiden hoidosta ja kohtaloista käydään myös taloyhtiöissä ja kotipihoilla.

Tällä hetkellä suomalaisten suhdetta metsiin tutkitaan paljon, mutta tutkimus suhteesta yksittäisiin puihin on vasta alussa. Tutkimustieto lisää kulttuurista ymmärrystä puiden merkityksistä. Tiedolle on käyttöä esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, viheralueiden hoidossa ja metsäsuunnittelussa.

Tutkimuksen tuloksia esitellään yleisölle tieteen ja taiteen menetelmiä yhdistävässä näyttelyssä vuonna 2022. Hankkeen etenemistä voi seurata blogissa hankkeen verkkosivulla ja sosiaalisessa mediassa. Tutkimusta rahoittaa tieteen ja taiteen yhteistyöhön kannustava Koneen Säätiö.

Tutkimukseen toivotaan osallistujia kaikenikäisistä suomalaisista, joille joku yksittäinen puu on tärkeä. Osallistua voi vastaamalla lyhyeen kyselyyn verkossa osoitteessa www.uef.fi/puutlahellamme

Lisätietoa:

Professori Eeva-Stiina Tuittila, Metsätieteiden osasto, Itä-Suomen yliopisto, eeva-stiina.tuittila (a) uef.fi, puh. 050 442 4299

Verkossa: www.uef.fi/puutlahellamme