Siun soten palveluasiantuntija Tellervo Mutanen on tehnyt pitkän uran sote-alalla, ja koulutus on avannut hänelle aina uusia työelämäpolkuja.
Kontiolahtelainen Tellervo Mutanen on pitkän linjan sote-alan ammattilainen. Hän on työskennellyt sote-alalla kaikkiaan 35 vuoden työuran ja toiminut niin esihenkilö- ja johtamistyössä sekä kehittämistyössä kuin asiakastyössä vammaisten, ikäihmisten ja lapsiperhepalveluiden parista. Hän on myös uuttera opiskelija työn ohella.
– Motivaationi ja tiedonjanoni uusia asioita ja uudistumista kohtaan on kannatellut, kun olen tehnyt kaikki opintoni aikuisiässä, perheellisenä ja työn ohella. Uskon elinikäiseen oppimiseen. Opiskelun myötä verkostoituu näppärästi erilaisiin yhteisöihin ja ihmisiin. Opiskelujen myötä rakentuu uusia työelämäpolkuja ja on mahdollista löytää työelämätyytyväisyyttä ja itselleen mielekäs paikka työelämässä, Mutanen kertoo.
Työura on johtanut Mutasen perushoitajasta asiatuntijatehtäviin, ja työnantajat ovat olleet niin julkiselta kuin yksityiseltä puolelta: Siun sote, Joensuun kaupunki, Kuopion kaupunki, Valtimon kunta, Kuurojen palvelusäätiö, Mehiläinen ja Esperi Care.
Samalla koulutus on kulkenut tiiviisti Mutasen työuran mukana. Perushoitajaksi valmistumisen jälkeen Mutanen työskenteli seitsemän vuotta lääkärivastaanotolla ja päivystyksessä. Kun työnkuva vaihtui vanhustenhuoltoon, asumisyksikköön ja hoitotyöhön, Mutanen pääsi mukaan vanhustenhuollon kehittämishankkeisiin.
– Vahvuutenani kehittämishankkeissa olivat hyvät vuorovaikutus- ja tiimityön taidot. Kipinä sosiaalialan koulutukseen heräsi vanhustenhuollossa työskennellessäni. Pohdin usein lyhytaikaishoidossa olevien asiakkaiden kotona pärjäämistä, kotiin annettavia palveluja, niiden saatavuutta, hajallaan olevaa tietoa palveluista ja ohjauksen puutetta. Tuolloin palveluohjausta oli saatavilla vain pienessä mittakaavassa, ja se ei ollut riittävän organisoitua toimintaa.
Sosiaalityön maisteriopinnot tähtäimessä
Vuonna 2001 Mutanen halusi täydentää terveydenhuollon koulutustaan sosiaalialan koulutuksella ja haki sosionomikoulutukseen. Tutkinnon suoritettuaan ja viittomakielen taitajana Mutanen aloitti työt Kuurojen palvelusäätiön vastaavana ohjaajana.
– Osaamiseni vastasi työnantajan tarpeita. Se oli myös hyvä alku esimiestyölle, jonka parissa olen ollut aina viime vuosiin saakka. Nykyisin olen Siun sotella ikäihmisten palvelualueella asiantuntijatehtävässä RAI- arviointijärjestelmän parissa, Mutanen kertoo.
Mutanen suoritti myös sosionomin ylemmän ammattikorkeatutkinnon Karelia-ammattikorkeakoulussa vuonna 2012. Lisäksi hän on tehnyt sosiaalityön opintoja Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa. Mutanen kokee yhdeksi opintojen merkityksellisimmistä kokemuksista tieteen teorian muuttumisen eläväksi todellisuudeksi.
– Haluan opiskelemalla kasvattaa sosiaalityön tietoperustaa ja pitää opiskeluvirettä yllä. Viimeisimpänä opintokokonaisuutena olen suorittanut ammatillisen opettajan opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Henkilökohtaisena tavoitteena on suorittaa sosiaalityön maisteriopinnot. Nykyinen työnantajani Siun Sote on suunnittelemassa Itä-Suomen yliopiston kanssa sosiaalityöntekijän opintoja omaan työvoimatarpeeseensa.
Mutanen muistuttaa, että oman osaamisen täydentäminen ja opiskeleminen soveltuu ikään katsomatta. Vinkiksi Mutanen antaa kuitenkin, että työn ohella suoritettavia opintoja kannattaa edistää sellaisessa elämänvaiheessa, jossa ei ole liikaa kuormitusta työelämässä tai yksityiselämässä.
Vanhemman opiskelijan etuna Mutanen pitää työelämätuntemusta, hiljaista tietoa ja elämänkokemusta laajemminkin.
– Kasvava työvoimatarve tarjoaa mahdollisuuksia tehdä valintoja ja luoda itselleen työelämälähtöinen opiskelupolku. Opiskelumahdollisuudet ovat erityisen joustavia ja hyvin monimuotoisia. Olen saanut ohjaavilta opettajilta ja opinto-ohjauksesta riittävän ja hyvän tuen opintojen etenemiselle ja opintokokonaisuuksien suunnittelulle, Mutanen kiittää.