Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Suo-oja.

Tietoa metsäojitettujen soiden ennallistamisesta koottu yhteen paikaan

Oletko pohtinut mitä metsäojitettujen soiden ennallistaminen tarkoittaa? Tai miten valitaan hyvä kohde suon ennallistamiseksi? Entä mitä tulee ottaa huomioon suon ennallistamisen toimenpiteitä tehdessä? Vastauksia kysymyksiin saat vierailemalla TurvaHiili-hankkeen nettisivulla.

Itä-Suomen ylipiston metsätieteiden osasto on koordinoinut TurvaHiili -hanketta, jossa on koottu yhteen hyviä käytänteitä onnistuneelle metsäojitettujen soiden ennallistamiselle. Osana hanketta on laadittu opasvideo- ja podcast-sarja, jossa tutustutaan kolmen teeman kautta metsäojitettujen soiden ennallistamiseen. Sarja on nyt julkaistu TurvaHiili-hankkeen internet-sivustolla osoitteessa https://sites.uef.fi/turvahiili/.

Sivustolta löydät asiantuntijoiden vastauksia muun muassa kysymyksiin:

  • Mitä metsäojitettujen soiden ennallistaminen tarkoittaa ja miksi soita tulisi ennallistaa?
  • Millaisia ilmasto-, ympäristö- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia metsäojitettujen soiden ennallistamisella on? 
  • Miten valitaan hyvä kohde metsäojitetun suon ennallistamiselle? 
  • Miten metsäojitetun suon ennallistaminen suunnitellaan?
  • Miten metsäojitetun suon ennallistaminen toteutetaan käytännössä?

Sivustolla on myös linkkejä ulkopuolisten toimijoiden nettisivuille, joissa käsitellään metsäojitettujen soiden ennallistamista. 

Oletpa sitten maanomistaja, ennallistamisen suunnittelija, koneyrittäjä tai opiskelija, niin TurvaHiilen-sivustolta löydät kootusti tietoa hyvistä käytänteistä onnistuneelle metsäojitettujen soiden ennallistamiselle. 

TurvaHiili - Heikkotuottoisten metsäojitettujen soiden ennallistaminen – oikeilla kohdevalinnoilla ja hyvillä käytänteillä kohti turvattua maaperän hiilivarastoa ja kohentunutta toiminnallista monimuotoisuutta -​hanke oli osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuutta, jonka rahoitus tuli Euroopan unionin Elpymis- ja palautumistukivälineeltä (RRF). Hanke toteutettiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, Geologian tutkimuskeskuksen ja Tornator Oyj:n kanssa.

Lisätietoja:

Tutkijatohtori Anu Laakkonen, metsätieteiden osasto, anu.laakkonen@uef.fi, p. 050 599 8904

Professori Teppo Hujala, metsätieteiden osasto, teppo.hujala@uef.fi, p. 050 336 7457