ToxiSA-hankkeen järjestämä uusi ja käytännönläheinen toksikologiakurssi toi yhteen opiskelijoita Suomesta ja eteläisestä Afrikasta.
Kaikkiaan 20 opiskelijaa Helsingin yliopistosta, Tshwanen teknillisestä yliopistosta, Hararen teknillisestä instituutista ja Itä-Suomen yliopistosta osallistui Kuopiossa huhtikuussa järjestetylle käytännönläheiselle kurssille.
ToxiSA-hankkeen toteuttama kurssi keskittyy mekanistiseen ja kuvailevaan toksikologiaan sekä toksikologiseen sääntelyyn, ja kurssilla syvennytään tiettyihin ruoassa, ympäristössä ja lääkkeissä esiintyviin kemikaaliryhmiin. Kurssi vastaa ajankohtaiseen koulutustarpeeseen, sillä kemikaalien virheellisestä tuotannosta, käytöstä ja hävittämisestä aiheutuu ympäristö- ja terveyshaittoja.
Verkko-opetuksen lisäksi kurssi sisältää kaksi liikkuvuusjaksoa käytännön harjoituksia varten. Ensimmäinen liikkuvuusjakso toteutettiin Kuopiossa huhtikuussa, ja toinen tullaan järjestämään Pretoriassa kesäkuussa. Liikkuvuusjaksoille valittiin viisi opiskelijaa kustakin yliopistosta. Hanke on lisäksi avannut verkko-opetuksensa eteläisen Afrikan lääke- ja toksikologiaviranomaisille, millä on ollut tärkeä rooli tiedon levittämisessä ja työelämäyhteistyössä.
Kuopiossa ensimmäisen liikkuvuusjakson aikana järjestetyt käytännön harjoitukset sisälsivät vierasainemetabolian tutkimista, jonka aikana opiskelijat oppivat tutkimaan lääkeainemetaboliaentsyymejä. Opiskelijat harjoittelivat myös Amesin testiä, jota käytetään kemiallisten aineiden genotoksisuuden tutkimiseen. Opiskelijat tutustuivat myös C. elegans -sukkulamatomallin ja sen käytettävyyteen toksikologisissa tutkimuksissa. Lisäksi opiskelijat osallistuivat Pakoteekki-pakohuonesimulaatioon, joka tarjosi heille mahdollisuuden tutustua apteekkityöhön virtuaalisessa ympäristössä.

Opiskelijoiden palaute koskien teorian ja käytännön yhdistämistä sekä käytännön harjoituksia on ollut kiittävää. Opiskelijat arvostavat saamansa ohjeistuksen selkeyttä sekä sisällön merkitystä heidän akateemisille ja ammatillisille tavoitteilleen. Opiskelijapalautteesta kävi myös ilmi, että kurssi antoi heille uusia ja vaihtoehtoisia tapoja tehdä opinnäytetyötään.
Professori David Katerere Tshwanen teknillisestä yliopistosta ylisti kurssille osallistuneiden opiskelijoiden intoa ja uteliaisuutta, sekä ryhmän monimuotoisuutta: – Kurssilla on tärkeä rooli kansainvälisen yhteistyön ja toksikologian osaamisen vahvistamisessa, ja se edistää globaalia terveys- ja turvallisuustyötä. Kurssi tarjosi mahdollisuuksia merkitykselliseen tieteelliseen ajatustenvaihtoon ja inspiroi opiskelijoita syventymään toksikologisiin mekanismeihin.
– Itä-Suomen yliopistolla oli ilo isännöidä kumppaniyliopistojemme opiskelijoita sekä tarjota puitteet tiedonvaihdolle. Pretoriassa toteutettava toinen liikkuvuusjakso jatkaa käytännön harjoituksia, mikä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tutkia toksikologiaa eteläafrikkalaisesta näkökulmasta. Kurssin on tarkoitus pysyä dynaamisena ja valmistaa opiskelijoita kohtaamaan One Healthin eli yhteisen terveyden haasteet, professori Jaana Rysä Itä-Suomen yliopistosta totesi.
ToxiSA: From Toxicity to Safety -hanketta rahoitetaan Opetushallituksen Team Finland Knowledge -ohjelmasta. Sen toteuttajina toimivat Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Tshwanen teknillinen yliopisto Etelä-Afrikassa ja Hararen teknillinen instituutti Zimbabwessa.