Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tuija Keinonen.

Tuija Keinosesta farmasian laitoksen ensimmäinen työelämäprofessori

Uusi työelämäprofessori rakentaa farmasian tutkijoille ja opiskelijoille siltoja yritysmaailmaan.

Farmasian tohtori Tuija Keinonen aloitti lokakuun alussa työelämäprofessorina Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella. Keinonen tuo tehtävään laajan kokemuksen yritysjohdosta ja lääketeollisuudesta. Osa-aikaisen työelämäprofessuurin ohella hän toimii tällä hetkellä muun muassa Rokote Laboratories Finland Oy:n johdon ja hallituksen neuvonantajana, TILT Biotherapeutics Oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä osakkaana muutamassa alan innovatiivisessa yrityksessä.

Farmasian laitos on terveystieteiden tiedekunnassa ensimmäinen, jonne on perustettu oma työelämäprofessuuri. Tehtävä on kaksivuotinen ja alana ”pharmaceutical translation and innovation” eli tavoitteena on edistää farmasian tutkimustulosten ja innovaatioiden hyödyntämistä. Yliopistossa on tällä hetkellä työelämäprofessoreita myös oikeus- ja kauppatieteissä sekä fotoniikassa.

– Toivon että voin toimia kokemuksellani niin tutkijoille kuin maisterivaiheen opiskelijoillekin sillanrakentajana yritysmaailmaan ja työelämään, Keinonen toteaa.

Farmasian laitoksella on ennestään runsaasti yritysyhteistyötä ja erityisenä vahvuutena lääkealan yritysten toimintaa tukevaa palvelututkimusta esimerkiksi uuden teknologian toteutettavuustutkimuksissa. – Yrityksille on suuri hyöty tällaisesta tutkimuksesta, jonka tulokset nopeuttavat niiden omaa tuotekehitysprosessia.

Yliopiston kansainvälistä huippua edustavan Lääkekehityksen tutkimusyhteisön tavoitteeksi on asetettu myös tutkimusryhmien ja alan teollisuuden välisen yhteistyön laajentaminen.

–  Tutkimustulokset halutaan saada palvelemaan laajemmin yhteiskuntaa ja alan yritystoimintaa. Keinosella on taustansa vuoksi erinomainen mahdollisuus tukea tätä työtä ja tuoda se kokonaan uudelle tasolle, tutkimusyhteisön johtaja, professori Antti Poso sanoo.

Varadekaani, professori Markus Forsbergin mukaan monilla tutkijoilla on muun muassa tutkimusprojektien ja yritysyhteistyöhankkeiden valmistelun ja toteutuksen aikana selkeä tarve sparraajalle, joka tuntee alan toimijat ja yritysten tarpeet.  

Keinonen haluaa olla tehtävässään vauhdittamassa myös tutkimuksesta syntyneiden innovaatioiden jalkauttamista kaupallisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. – Olen käytettävissä, jos tutkija pohtii mahdollisuuksia vaikkapa startupin perustamiseen. 

– Nyt on hyvä mahdollisuus etsiä myös täysin uusia toimintatapoja, Forsberg toteaa.

Osaamisen siirtoa uran eri vaiheissa

Farmasian laitoksen johtajan, professori Jarkko Ketolaisen mukaan Keinosen pitkä kokemus erityisesti lääkealan palveluliiketoiminnasta täydentää hyvin laitoksen perinteisempää lääketeollisuusosaamista. Keinonen on aiemmin toiminut muun muassa tutkimuspalveluyritys Medfiles Oy:n osakkaana, toimitusjohtajana ja kliinisten tutkimusten johtajana. Medfiles oli aikanaan ensimmäinen farmasian laitokselta syntynyt spinoff-yritys ja siitä kasvoi Keinosen aikana yli 150 hengen asiantuntijayritys.

–  Monilla proviisoriopiskelijoilla on kiinnostusta kliinisiin lääketutkimuksiin. Niissä on tarkoin säädellyt toimintatavat, joiden haltuunotto madaltaa kynnystä työllistyä yrityksiin, Forsberg lisää.

Markus Forsberg, Tuija Keinonen ja Jarkko Ketolainen.
Markus Forsberg, Tuija Keinonen ja Jarkko Ketolainen.