Väitöskirjatutkija Petri Kuusela kehittää Betomo-yritysaihiossaan sähköistä kuvantamista ratkaisuksi betonirakenteiden kosteusmittauksiin.
Betoni on maailman ylivoimaisesti käytetyin rakennusaine – ja sen vuoksi teknillisen fysiikan väitöskirjatutkijan Petri Kuuselan yritysidea betonirakenteiden kosteuden uudenlaisesta mittausmenetelmästä on valtaisan markkinan äärellä.
Kuuselan yritysidean nimi, Betomo, on yhdistelmä sanoista betoni ja tomografia, ja viittaa näin betonin sähköiseen kuvantamiseen. Rakennustyömailla on tärkeää varmistaa betonin riittävä kuivuus, jos betoni on tarkoitus pinnoittaa. Nykyisin betonin kosteusmittauksissa hyödynnetään ilmankosteuteen perustuvia antureita, jotka on porattava betonin sisään tai jätettävä betonivalun sisälle.
– Betomon menetelmässä betonin läpi johdetaan pieniä sähkövirtoja ja antureilla mitataan betonin sähkönjohtavuutta. Se tiedetään, että kostea betoni johtaa sähköä paremmin. Sähköinen kuvantaminen kertoo betonin kosteudesta pintaa syvemmältä ja mittaukset voi tehdä ilman, että betonin pintaa tarvitsee hajottaa tai porata siihen reikiä. Sähköisessä kuvantamisessa mittausten tuloksia ei tarvitse myöskään odotella kuten perinteisissä menetelmissä, luonnehtii Kuusela.
Sähköisen kuvantamisen menetelmä on testattu laboratoriossa betoninäytteiden avulla ja todettu toimivaksi. Seuraavaksi edessä ovat kenttäkokeet, kun Betomoa testataan työmailla.
– Idea pääsee käytännön kokeeseen, kun tutkimuslaitteistolla päästään kuvaamaan betonin kosteuspitoisuuksia aluksi rakennustyömailla ja myöhemmin mahdollisesti vesivahinkokohteissa. Vaikka olosuhteet ovat haastavammat, luottamusta löytyy, että menetelmä saadaan toimimaan, Kuusela painottaa.
Kolmiulotteinen kuva betonilaatan kosteudesta
Betomon menetelmän perusajatus on tunnettu jo pitempään, mutta tiellä on ollut teknisiä haasteita ratkaistavaksi. Betoninäytteiden kuvantamista on kehitetty teknillisen fysiikan tutkijoiden tiimissä, muun muassa tutkijatohtori Antti Vossin uraauurtavan tutkimuksen parissa.
Perustutkimuksesta on matkaa kaupalliseen sovellukseen, mutta suuntaviivat ovat jo olemassa. Sähköinen kuvantaminen tuottaa tulokseksi arvoja betonin sähkönjohtavuudesta, ja periaatteessa menetelmä mahdollistaa kolmiulotteisen kuvan betonin kosteuspitoisuudesta.
– Menetelmällä voidaan muodostaa kohteesta kolmiulotteinen kuva, joka näyttää sähkönjohtavuuden avulla vesimäärän betonin sisällä, Kuusela sanoo.
Betomon menetelmän potentiaalisia kohteita ovat kaikki betonirakenteet, jotka on tarkoitus pinnoittaa aineilla, jotka eivät päästä kosteutta läpi. Tällöin on kriittistä, että betonin sisään ei jää kosteutta. Vastaavasti on myös paljon betonirakenteita, joita ei ole tarkoituskaan pinnoittaa.
Sähköinen kuvantaminen kertoo betonin kosteudesta pintaa syvemmältä ja mittaukset voi tehdä ilman, että betonin pintaa tarvitsee hajottaa tai porata siihen reikiä.
Petri Kuusela
Väitöskirjatutkija
Yrittäjyyskurssilta kipinä pitchauskilpailuihin
Yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiopalveluiden asiantuntijat auttavat opiskelijoita ja tutkijoita tutkimuksen kaupallistamisessa. Petri Kuuselan kipinä yrittämiseen syttyi varsin perinteiseen tapaan yrittäjyyskurssilla, ja sen jälkeen Betomo-yritysidea on saanut suorastaan lentävän lähdön.
– Tarkoitukseni oli vain osallistua yrittäjyyskurssille, mutta siinä kurssilla innovaatioasiantuntija Tomi Tuovinen sai minut innostettua mukaan Tahko Ski Lift Pitchiin, Kuusela kertoo.
Huhtikuussa Tahko Ski Lift Pitch -pitchauskilpailussa Kuusela veti voiton yritysideallaan Student Track -sarjassa. Menestys jatkui toukokuun alussa Kotkassa *ship Startup Festivalin pitchauskisassa, jossa Kuusela otti toisen sijan ja 3000 euron rahapalkinnon yritystoiminnan aloituksen tukemiseen.
Nyt Betomo herättää jo laajemmin mielenkiintoa.
– Tavoite on hankkia yhteistyökumppaneita yrityspuolelta, jotta pääsemme testaamaan menetelmää tositoimissa. Haluan myös kuulla yritysten tarpeista ja kriittisistä kohteista, joita on tarpeen kuvata. Kiinnostusta löytyy niin teollisuuden kuin rakentajien puolelta.
Lisätietoja
Petri Kuusela, väitöskirjatutkija, teknillisen fysiikan laitos, Itä-Suomen yliopisto, petri.kuusela@uef.fi
Tomi Tuovinen, innovaatioasiantuntija, yrittäjyys- ja innovaatiopalvelut, Itä-Suomen yliopisto, tomi.tuovinen@uef.fi, p. 050 571 5046