Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Palapelin paloja ja käsiä pöydän päällä.

Tut­ki­mus­tie­toa hyödynnetään so­si­aa­li­työs­sä tu­le­vai­suu­des­sa entistä vahvemmin

Itä-Suomen yliopisto sekä Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet kouluttavat yhdessä sosiaalityöntekijöitä näyttöön perustuvaan toimintaan.

Sosiaalityöntekijöiden tulisi tehdä päätöksiä, joissa hyödynnetään näyttöä, eli parasta saatavilla olevaa tutkimustietoa, sanoo yliopistonlehtori, dosentti Taru Kekoni Itä-Suomen yliopistosta. Kekoni johtaa tammikuussa 2025 käynnistynyttä NÄPSÄ-tutkimushanketta, jossa tuotetaan tietoa sosiaalityön näyttöön perustuvan toiminnan vahvistamiseksi Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä. 

Tutkimustiedon hyödyntäminen sosiaalityössä on tärkeää, sillä sosiaalityössä käytetään merkittävää julkista valtaa, mikä ei voi perustua vain yksittäisten sosiaalityöntekijöiden tulkintoihin ja näkemyksiin. Sosiaalihuollon asiakastyössä hyödynnetään vielä melko harvoin ajantasaista ja luotettavaa tutkimustietoa, toisin kuin terveydenhuollossa, jossa nojataan vahvemmin esimerkiksi näyttöön perustuviin hoitosuosituksiin. 

– Näyttöön perustuva toiminta alkaa jo asiakkaan tilanteen laadukkaasta arvioinnista, jossa tarkastellaan systemaattisesti esimerkiksi lapsen turvallisen elämisen edellytyksiä. Sosiaalialalla tulisi myös tarjota asiakkaille palveluita, jotka todennäköisesti edistävät asiakkaiden hyvinvointia, eivätkä aiheuta heille haittaa, kertoo hankkeen johtaja Taru Kekoni.

Ajantasaisen tutkimustiedon hyödyntäminen edistää yhteiskunnan resurssien tehokasta ja oikeudenmukaista käyttöä. Säästöpaineissa painivien hyvinvointialueiden kannattaisikin kiinnittää huomiota siihen, miten sosiaalihuoltoa voisi tukea näytön käyttöönotossa. Silloin hyvinvointialue todennäköisemmin tarjoaa sosiaalipalveluita, jotka hyödyttävät asiakkaita sekä tuottavat pitkäkestoisia ja myönteisiä muutoksia. Tutkimustiedon soveltaminen sosiaalityön arjessa edistää parhaimmillaan sekä työn laatua että vaikuttavuutta.

Itä-Suomen yliopiston sekä Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueiden yhteisessä Näyttöön perustuvan toiminnan vahvistaminen sosiaalityössä (NÄPSÄ) -tutkimushankkeessa toteutetaan vuosina 2025–2026 kolme työpakettia. Niissä:

  1. kartoitetaan näyttöön perustuvaan toimintaan liittyviä käsityksiä ja lähtökohtia kirjallisuuskatsausten sekä lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä tehtävien haastattelujen avulla,
  2. tehdään arviointitutkimus sosiaalityön opiskelijoiden näyttöön perustuvan toiminnan oppimisesta,
  3. toteutetaan täydennyskoulutuspilotti sosiaalityöntekijöille, jotka työskentelevät lastensuojelussa tai perhesosiaalityössä.

Tutkimus tuottaa tärkeää tietoa näyttöön perustuvan toiminnan kouluttamisesta ja tutkimustiedon soveltamisesta sosiaalityön käytännöissä.

–  Sosiaalityöhön tarvitaan vahvempaa osaamista tutkimustiedosta ja sen käyttämisestä. Hankkeessa pilotoitava koulutus on ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden sosiaalityötä, jossa näyttö on luonteva osa sosiaalityön arkea, toteaa sosiaali-, hyvinvointi- ja pelastuspalveluiden tutkimuskeskuksen tutkimuksen erityisasiantuntija Anne Waldèn Pohjois-Savon hyvinvointialueelta. 

Lisätietoja: 

Taru Kekoni, hankkeen johtaja, yliopistonlehtori, dosentti, Itä-Suomen yliopisto, taru.kekoni(at)uef.fi

Anne Waldèn, tutkimuksen erityisasiantuntija, YTT, Pohjois-Savon hyvinvointialue, anne.walden(at)pshyvinvointialue.fi 

Kirsi Kuusinen-James, johtaja, VTT, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, kirsi.kuusinen-james(at)paijatha.fi 

Tutkimushankkeen verkkosivut